Rabat en Balkon

DSCF8667_resizeVrijdag 9 oktober 2015

Weer gaat om 6 uur de wekker. Valt niet mee deze ochtend, maar we doen snel de nodige stappen om schoon en toonbaar in het openbaar te verschijnen, gooien wat brandstof naar binnen in het buffetrestaurant en dan weer melden bij het excursie verzamelpunt.

Vanmorgen brengt de trip ons naar Rabat. Deze excursie is naar de ochtend verplaatst omdat ‘s middags een belangrijke vergadering van de Koning met het parlement in Rabat plaatsvindt. Dan is het blijkbaar niet handig een tour door de stad te doen.

DSCF8696_resizeHet is een korte tour want van de 5 uur die staat voor deze excursie, is 3 uur heen en terug rijden. In die tijd krijgen we weer de nodige algemene informatie over Casablanca, Rabat en Marokko.

De eerste stop in Rabat is bij het Koninklijk paleis. We mogen via de ene poort met de bus het terrein op rijden en vanaf een plekje bij de Moskee, gaan we te voet over het terrein naar het paleis. Dit is een van de zeldzame plekken waar je bewakers, soldaten en agenten mag fotograferen. De personen in het wit behoren bij de Koninklijke wacht, groen is leger en blauw politie.

DSCF8695_resizeNa de uitleg en het maken van foto’s gaan we weer de bus in om naar het Mausoleum van Mohamed V te rijden. Het is afwachten of we er in mogen, want als er iemand van het Koninklijk huis aanwezig is, is het gesloten. Helaas blijkt dat ook zo te zijn (vaak op vrijdag), maar de buitenkant is al heel indrukwekkend. Ook hier zien we de wachten in het wit, maar nu te paard. We zien hoe zij afgelost worden en maken nog wat foto’s door een hek, door van het terrein achter de muur en van de Hassan toren die in de steigers staat. Deze blijkt niet afgebouwd te zijn omdat de opdrachtgever (Sultan Yacoub El Mansour)ondertussen was overleden. Er had verder ook een moskee bij moeten komen, wat verklaart dat er veel zuilen staan. Evengoed is het een hele belangrijke heilige plek in Marokko.

DSCF8703_resizeDe tijd vliegt en we gaan al naar de laatste stop, de Kasbah van Rabat. Daar kunnen we binnen de muren rondkijken en er is een prachtige tuin te vinden met veel hele kleine katjes. Uiteraard weer een paar verkopers met water en Marokkaanse lekkernijen. We kopen twee stukjes “baklava” en een zakje nougat.

DSCF8716_resizeDan weer de bus in om nog een stukje langs de kust te rijden en dan weer de snelweg op naar Casablanca. We hebben dit keer een perfecte gids, Najima. Ze spreekt heel duidelijk Engels en vertelt op een rustige toon. Op de terugweg breekt ze een lans voor de vrouwen van Marokko, die een periode van emancipatie meemaken onder het bewind van de huidige koning en zijn vrouw Salma. Bij de vertaling door de andere gids (een man), voor de Italianen aan boord, levert dit enig gejoel op. Kennelijk zijn enkele Italianen zelf nog niet zo geëmancipeerd?

P1060242_resizeBij de boot aangekomen gaan we lunchen en daarna even lekker op ons balkon zitten. Naast ons schip worden containers verplaatst en een aantal wordt op vrachtwagens geladen. Ook best leuk om te zien. We doen ook even een klein middagdutje en het verslag van gisteren wordt geschreven. En dan loopt het alweer richting diner. Zin in!

P1060248_resizeAan het begin van het diner wordt omgeroepen dat we bij het verlaten van Casablanca weer even met ruige golven te maken krijgen. Na het eten genieten we van Casablanca aan de horizon waarbij de grote Hassan II moskee nog goed herkenbaar is.

Zo maar een Planters punch, Banana Diacury en een Limoncello nemen.