Laatste dag, Dubai

Zaterdag 16 december 2023

Gisteravond hebben we rustiger aan gedaan met de alcohol. We moeten voor het slapengaan nog de koffers inpakken en willen dan niet te verneveld zijn. Voor middernacht moeten de koffers buiten de hut staan.

We nemen afscheid van een aantal medewerkers en medegasten die we vandaag niet meer verwachten te zien. Dan gaan we naar de hut en leggen eerst de spullen die we niet in moeten pakken apart en dan vullen we de koffers. We hebben ondertussen begrepen dat we morgen de hut niet voor 9 uur hoeven te verlaten. Vele gasten voor de komende cruise komen pas laat in de avond, of zelfs in de nacht aan dus de cabin steward heeft ruim de tijd om alles op orde te maken.

We zijn voor 8 uur wakker en varen de haven van Dubai binnen. We liggen naast de palmeilanden en dat is te zien. Het betreft hier een nieuwe terminal die een heel stuk verder van de luchthaven ligt ten opzichte van de oude.

We gaan eerst ontbijten en daarna gaan we de handbagage inpakken om die op dek 16 in bewaring te geven. Dan gaan we naar dek 18, buitendek, waar we genieten van het uitzicht dat we hebben op Dubai. Vlak naast ons ligt het vliegveldje van de Sky Dive, waar een klein vliegtuigje regelmatig met meer mensen opstijgt dan landt. De missende passagiers doen aan skydiven en landen zo op het veld naast de landingsbaan.

Vandaag hebben we wederom tickets voor de Big Bus. De bus die klaar staat gaat niet de route rijden, maar brengt ons naar een punt waar we kunnen overstappen. Vanaf datzelfde punt kunnen we later dan ook weer terug naar de terminal.

Het is rustig en we zitten weer buiten op het bovendek. Er zijn twee routes hier, de blauwe en de rode. Wij hebben de blauwe gedaan en wederom zonder uit te stappen. Als je beide routes wilt doen en ook de rondvaart op een Dhow wilt doen, heb je flink wat tijd nodig en we betwijfelen haast of je dat lukt ook als je al heel vroeg vertrekt. Bij Big Bus kennen ze overigens verschillende tickets met eventueel extra’s. Wij hadden de goedkoopste tickets. Duurdere versies hadden bijvoorbeeld een bezoek aan het aquarium van Atlantis inbegrepen.

De route gaat eerst in noordelijke richting tot aan de Burj Khalifa en de Dubai Mall, en daarna zuidelijk tot aan JBR Beach met het nieuwe reuzenrad daar. We zijn ruim 3 uur onderweg geweest. Er was ook best wat oponthoud door verkeersdrukte en de verkeerslichten kennen soms hele lange wachttijden.

Terug op het schip hebben we best trek gekregen. We besluiten toch nog een keer een hamburger te gaan halen bij de Salty Beach. Bij de bar ernaast komen we te spreken met een medewerker van de brug. We proberen nog een keer te achterhalen wat de hoogte is van het schip. En jawel, deze man blijkt goed op de hoogte. Afhankelijk van de diepgang, torent de Costa Toscana ongeveer 65 meter boven de waterspiegel uit. Kunnen we dit ook weer afvinken! En het is nu ook op internet te vinden, namelijk hier.

Daarna gaan we naar de Infinity bar op het achterdek waar het nu heel rustig is. Er komen af en toe nieuwe gasten langs die bezig zijn het schip te verkennen. Veel gasten die we hier dagelijks troffen, zijn al van boord gegaan. Desalniettemin hebben we het gezellig met de bartenders ook al willen we nu geen alcoholische drankjes.

Ongeveer een uur voor de dinertijd gaan we naar de Gelateria om bij te praten en te wachten tot we voor de laatste keer kunnen dineren. We hebben nu wel een andere tafel bij het diner, maar wel dezelfde obers. We nemen geen dessert want we gaan straks bij de Gelateria een ijsje halen. We nemen afscheid van onze obers en na het ijs ook van de Gelateria-kanjers. We gaan nog een paar medewerkers van Costa opzoeken om afscheid te nemen en halen dan onze spullen op om naar het vliegveld te gaan. Ook al is de vlucht 1,5 uur vertraagd, we willen er ruim op tijd zijn en weten niet hoeveel verkeersdrukte er onderweg zal zijn.

We pakken een taxi die ons in ongeveer 40 minuten naar Dubai International Airport brengt. De rit is niet duur, omgerekend iets van 25 euro. Bij de luchthaven kunnen we al meteen inchecken en de koffers dumpen. Dat is fijn. Zes jaar geleden moesten we lang wachten tot de balies open gingen. Daardoor kwamen we toen door de vakantiedrukte flink onder tijdsdruk bij de vervolgstappen. Maar nu verloopt het vrij soepel, hoewel de automatische paspoortcontrole het bij ons beiden niet doet en we alsnog in de rij moeten voor controle door de beambte.

Na de security check gaan we naar een treintje dat ons naar het gebouw met de gates brengt. Nu is het nog 4 uur wachten voor we kunnen vertrekken. Maar het is nu wel relaxter dan 6 jaar geleden.

3 thoughts on “Laatste dag, Dubai

 1. Henk schreef:

  Dank voor het delen van deze mooie reis.

 2. Saskia schreef:

  Welkom thuis!
  Was keuk jullieverhalen weer te lezen.
  Ik ben inmiddels ook weer thuis.

 3. Sandra schreef:

  Fijn dat alles goed is gegaan, tot de volgende cruise!

Comments are closed.