Marseille en Aix-en-Provence

P1070022_resizeZondag 20 maart 2016

Het schip ligt al in de haven van Marseille als we wakker worden, ondanks dat we gisteren een uur later zijn vertrokken uit Savona. In de verte zien we vanaf ons balkon de stad, met op de heuvel de Notre Dame de la Garde. Maar wij hebben vandaag een andere stad op het programma staan en dat is Aix en Provence. Eigenlijk hadden we een excursie geboekt naar Arles en St Remy. Maar vanwege onze Perla Diamante status van het Costa Club lidmaatschap kregen we het aanbod om deze excursie te doen. Voordelen zijn dat het om een beperkte groep gaat en dat de excursie altijd doorgaat, ongeacht het aantal deelnemers. Dus hebben we omgeboekt naar deze excursie.

DSCF9538_resizeAls we na het ontbijt van boord af gaan, blijkt dat we vandaag de enige twee deelnemers zijn voor deze excursie. Bij het omboeken was dat al gemeld en kennelijk is er niemand meer bij gekomen met de Perle Diamante status. We horen dat we busnummer 14 hebben en tot onze verbazing staat daar gewoon een grote touringcar voor ons klaar. De gids en de chauffeur zijn ook verrast door het lage aantal deelnemers, maar we vinden het eigenlijk met z’n vieren allemaal net zo prettig. Geen gedoe met plaatsen in de bus of mensen die niet op tijd terug zijn.

DSCF9548_resizeWe vertrekken vanuit een halfbewolkt Marseille naar Aix. De eerste stop is het huis waar de schilder Paul Cezanne heeft gewoond. Een mooi landhuis (gefinancierd door familie…), met toen nog uitzicht op een mooie berg in de omgeving. Eenmaal in Aix en Provence aangekomen gaan we met de gids op stap. Hij komt oorspronkelijk uit Spanje, maar spreekt gelukkig ook goed Engels. Met ons als enige twee gasten heeft hij veel tijd om te vertellen en om wat extra plekken in de stad te bezoeken. We krijgen dan ook heel veel informatie van hem.

We zijn al vroeg in Aix en de kathedraal met aanliggend klooster blijkt nog gesloten. Wel staan er voor de kerk een aantal vrouwen olijftakken te verkopen. Het blijkt Palm Pasen te zijn. Je kunt dan je takje met wijwater zegenen in de kerk en deze mee naar huis nemen om je huis te kunnen wijden. Jeroen koopt ook een olijftakje bij een van de vrouwen.

P1070055_resizeWe lopen verder door het oude centrum van Aix met zijn rijke historie. Het is teveel om allemaal te vertellen in dit verslag. Het feit dat de Parijse adel er graag de zomers doorbracht, betekent in ieder geval dat zij het ook een fijne plek vonden. De gids wijst ons in een straat nog op bepaalde smeedijzeren hekjes voor de ramen. De vormgeving van deze hekjes was een aanwijzing dat ze hier de “dames van plezier” konden vinden in vroeger tijden. Verder wijst hij ons op de vele fonteinen in de stad die vaak bemost zijn. Dit komt omdat ze door lauwwarm bronwater worden gevoed. Dan lopen we nog even terug naar de kathedraal om te kijken of die al open is. Dat is het geval, maar de mis gaat net beginnen. We lopen zachtjes opzij naar het oudste gedeelte van de kerk, uit de romaanse tijd. De kerk is gebouwd op een plek waar vroeger de Romeinse tempel van Apollo stond. De corinthische zuilen zijn hergebruikt in de vroeg christelijke kerk. Later is er in de gotische tijd weer een stuk aangebouwd.

P1070069_resizeOp het punt waar we normaal gesproken een uur vrije tijd zouden krijgen, overlegt de gids met ons over onze wensen. We bieden hem een kopje koffie op het terras aan en daarna lopen we nog met hem naar een andere kerk, die gelinkt is aan de vroegere orde van de Tempeliers. Daar is net de mis van Palmzondag afgelopen en hebben we dus ook een kans om binnen te kijken.

Dan lopen we via de grote brede boulevard met de fonteinen terug naar de bus en rijdt de chaufeur ons keurig terug naar het schip. De rest van de middag brengen we voor de laatste keer in de spa door. Het is ondertussen bewolkt geworden dus we hadden geluk met het mooie weer in de ochtend.

20160320_132447_resizeDan gaan we voor het laatste diner van deze reis naar het restaurant. De menukaart valt ons wat tegen, maar we bestellen wat ons het beste lijkt en uiteindelijk blijkt het allemaal heel goed te smaken. Beter zo dan andersom. We nemen afscheid van onze obers met het maken van een foto van ons met de obers.

In onze hut vinden we de labels voor de koffers en even later komt Nedy, onze cabin steward de informatie brengen waaronder de tijden dat we van boord gaan. We nemen afscheid. We hebben geen klachten en zijn blij met zijn werk, maar ook met het persoonlijke contact, de gesprekken op de gang die we met hem hadden.

20160320_202322_resizeNog even een paar drankjes en dan inpakken. De koffers moeten zo de gang op en dan kunnen we naar bed. Het was een heerlijke cruise op een heel fijn schip met 1 groot nadeel: het duurde te kort.

Morgen de reis naar huis. Als er dan nog iets bijzonders gebeurt, maken we daar nog een verslagje van. Anders is dit het laatste verhaal van deze reis en danken we iedereen die het gelezen heeft voor hun aandacht.

Wederom onze dank naar onze oppas Ed.

20160320_233038~01~01~02_resize

4 thoughts on “Marseille en Aix-en-Provence

 1. Peter & Brigitte schreef:

  Leuk om jullie ervaringen te lezen en dat jullie het zo mooi hebben gehad ,

  Een goede reis naar huis,
  Groetjes Peter & Brigitte

 2. Els de Galan schreef:

  Ik heb weer genoten van jullie verslagen !
  Goede thuisreis en tot ziens op het pleintje. Ik ga me eens verdiepen in de hekjes die hier staan, ben benieuwd !!!

 3. Pierre en Nel van Andel schreef:

  Bedankt voor de leuke verslagen en mooie foto’s.Jullie kunnen nog lang nagenieten van de mooie reis!

 4. Ed en Willem schreef:

  Deze was inderdaad van korte duur, maar de verhalen waren er niet minder om. Goede thuisreis.

Comments are closed.