Dag 8, zaterdag 6 juli 2013

P1030583_resizeOdessa

We hebben het gisteravond niet al te laat gemaakt en daarom zijn we vanmorgen op tijd wakker om te zien hoe de Deliziosa in Odessa aanlegt. Het schip draait weer mooi met de achterkant richting de stad, zodat wij vanaf ons balkon alvast een kijkje kunnen nemen.

Na het ontbijt gaan we om 9:30 uur de stad in. Fijn dat we een beetje op tijd zijn, want het belooft een warme dag te worden: volop zon en 34 graden. Als we de loopplank van het schip aflopen, worden we warm onthaald in de Oekraïne met een fanfare en een dame in klederdracht. Wat gezellig! Dat verwacht je niet zo snel in een ex-Sovjet land. Een paspoort hoeven we niet te laten zien in de terminal. Wel kopen we daar voor 1,50 euro een plattegrond van de stad. Je kunt hier bijna overal met euro’s betalen, maar we vinden het toch wel leuk en handig om Oekraïens geld te pinnen. Van de 500 hryvnia’s (ongeveer  50 euro) kunnen we de hele dag eten en drinken en ook nog een paar souvenirs kopen, dus duur is het hier zeker niet.

DSCF4789_resizeBuiten de terminal komen we opnieuw barman Mojan tegen, die ook voor het eerst in Odessa is. Hij heeft eventjes de tijd om wat van de stad te zien en om ergens een WiFi punt te vinden om met het thuisfront te chatten. Daarna komen we aan bij de Potemkin trappen, de toegang naar het centrum van de stad. Deze trappen zijn gebouwd ter ere van de bemanning van het marineschip Potemkin. Zij negeerden tijdens de opstand van 1905 het bevel om vanuit de haven op de opstandelingen te schieten. Op de trap van 192 treden zien we opeens een alligator lopen! Al snel blijkt dat je voor een paar euro met dit dier op de foto mag. Er staan er nog veel meer met dieren in hun handen: leguanen, aapjes, duiven, pauwen, arenden. Vreselijk voor deze dieren natuurlijk, zodat we er zeker niet op in gaan. Bovendien heeft Jeroen slechte ervaringen met grote vogels op zijn arm voor een foto…

Eenmaal boven komen we op een plein met een groot standbeeld van Catharina de Grote. In haar opdracht is de belangrijke haven van Odessa ontwikkeld. Via de Catharina Boulevard lopen we naar het opera gebouw uit 1887. Dit ziet er echt schitterend uit en is een kopie van de Weense opera. In deze buurt staan de meeste imposante gebouwen, in mooie brede straten met bomen. Je vindt er luxe hotels en winkels van dure merken. DSCF4799_resizeDaarbuiten zie je ook wel wat mindere straten met soms vervallen huizen. Het is dus weer een mix van arm en rijk hier. De opgelapte Lada’s staan letterlijk naast de Ferrari’s en de Porches geparkeerd. Toch is het hier beduidend mooier en rijker dan in Constanta, waar we gisteren waren. Het centrum van de stad is ook veel groter. Ze zijn duidelijk bezig om alles in goede staat te houden of te krijgen. Zo zijn ze in alle drie de kerken die we bezoeken bezig met schilderen en stucen. De kathedraal van de stad is van binnen bijna helemaal wit geverfd. Ze zijn nog met de laatste stukjes bezig, wat goed te ruiken is. Met de marmeren vloer erbij doet deze kerk  heel licht aan. Bij een andere kerk zijn de muren bijna volledig bedekt met fresco’s. Hier is iemand bezig om bladgoud op het stucwerk aan te brengen.

Ondertussen krijgen we trek en we gaan we op een terrasje zitten voor de lunch. De kaart is in het Oekraïens (cyrillisch schrift), maar heeft gelukkig plaatjes. En de serveerster spreekt zowaar redelijk goed Engels. Daar zijn we dus snel uit. Voor 15 euro zijn de buikjes weer gevuld. Opvallend: in Roemenië en de Oekraïne zijn ze kennelijk niet zo bezig met light dranken: nergens te krijgen.

Daarna lopen we terug naar de kathedraal. In het park om de kerk is namelijk een braderie waar we een paar leuke souvenirs hebben gezien. Als eerste een lief gebreid beertje, met een tuinbroekje aan. Zijn zusje staat er ook bij, met een jurkje. Het afdingen in het Oekraïens wil niet zo lukken. Misschien ook wel niet de bedoeling hier. We nemen daarom maar alleen het mannetje . Bij de matroesjka’s zijn we meteen verkocht als ze er één uit elkaar haalt waar een hele familie in zit, inclusief kat en kip! Die gaat ook mee voor 7 euro.

P1030654_resizeHierna lopen we nog naar het Shevchenko park, maar dat valt een beetje tegen. Het ziet er niet echt uit als een mooi onderhouden park of botanische tuin. Er staat een stadion in, waar we omheen lopen en dan een beetje de weg kwijt raken. Uiteindelijk komen we uit bij een kermisje, waar wat grappige attracties staan. Vooral de draaimolen met stoeltjes van grote knuffeldieren is erg verleidelijk, haha!

Voor de zekerheid zetten we weer even de routeplanner aan op onze mobiel, om ons weer op koers te zetten richting de haven. Dat gaat gelukkig heel snel, want de voetjes zijn in deze warmte wel even aan rust toe. Uiteindelijk komen we weer bij de opera uit en lopen via het aangrenzende parkje en de Potemkin trappen terug naar het schip. Wat een mooie kennismaking met de Oekraïne is dit!

Het diner is weer een feestje hier aan boord. Alle gerechten smaken prima en nu bestelt bijna iedereen meerdere toetjes, omdat er zoveel lekkers op het menu staat vanavond: banaan roomijs, citroen sorbetijs, strawberry cheesecake en chocolademousse (en dat is nog niet eens alles…). Mmmmm!

20130706_17002001_resizeMorgen naar Yalta. We moeten al vroeg op voor onze excursie daar en zullen het vanavond dus weer niet laat maken aan de bar.

2 thoughts on “Dag 8, zaterdag 6 juli 2013

  1. Ed en Willem schreef:

    Hoogtepunten wisselen elkaar af met de armoede. Jullie zien weer veel. Odessa klinkt erg goed. Benieuwd naar de andere foto’s. Wij hadden gisteren een leuke bruiloft. Maar ook in Nijmegen rijden de taxichauffeurs om zodat de rit geen € 15 kost met €35. Daar hebben jullie aan wal geen last van?
    Tot het volgend bericht,
    Groet

  2. Edo schreef:

    Hoeveel kilo denken jullie aan te komen tijdens deze reis? haha

Comments are closed.