Dag 9, zondag 7 juli 2013

DSCF4849_resizeYalta

Hoewel de wekker al op 7:00 uur staat ingesteld, zijn we ruim voor die afgaat wakker. Aan het schip voelen we dat we aan het aanleggen zijn. Dan trilt het hele schip. Vanaf ons balkon zien we Yalta liggen. De stad ligt omhoog gespreid tegen de bergen van de Krim. Aan de boulevard zijn wat strandjes, die op dit uur al helemaal vol liggen.

We hadden het gisteravond niet laat gemaakt. Toen we weer in onze hut kwamen lag er een uitnodiging voor een cocktailparty met de kapitein. Deze is alleen voor Costa leden en de foto die gemaakt zal worden, krijgen we aangeboden door Costa. Daar vanavond voor het eten dus heen.

We voeren de gebruikelijke ochtendrituelen weer uit en gaan ontbijten. Ondanks het vroege tijdstip is het al druk in het restaurant. Na het ontbijt gaan we vanaf het bovendek nog wat foto’s van Yalta maken om vervolgens naar het verzamelpunt te gaan voor onze excursie van ongeveer 4 uur. Dit keer vertrekt de excursie goed op tijd en we worden buiten opgewacht door de Russische gids Helena. Ze heeft de microfoon nogal dicht bij de mond en het volume op 10 gezet, dus we zullen wel wakker blijven vandaag! Ook wel grappig hoe ze met Russisch accent al zuchtend met een nieuwe zin begint.

DSCF4863_resizeWe gaan eerst naar het Livadia paleis, herbouwd in opdracht van de laatste tsaar Nicolaas en waar in februari 1945 door de staatshoofden is onderhandeld over de verdeling van Europa, de Yalta-conferentie. We krijgen een rondleiding door de begane grond van het paleis, wat gebouwd is in de stijl van Italiaanse palazzo’s (dat vond de vrouw van de tsaar zo mooi). Het paleis is nu een museum. De begane grond gaat over de Yalta conferentie en de eerste etage is ingericht met stijlkamers uit de tijd van de tsaar. Die laatste krijgen we dus helaas niet te zien.

Daarna rijden we verder naar een uitzichtpunt waarvandaan je het Zwaluwnest kasteel kunt zien. Een bescheiden kasteeltje dat op de punt van een klif is gebouwd, 40 meter boven de zee. Helaas komen we er niet dichterbij, zodat we genoegen moeten nemen met een foto op afstand. Je kunt er ook met een bootje vanuit Yalta heen, maar dan moet je wel 1.000 treden omhoog lopen…

DSCF4885_resizeHelena vertelt onderweg wat over de geschiedenis van Yalta en de ontwikkeling van dit gebied aan de Krim als kuuroord. Je schijnt er hele bijzondere kuren te kunnen doen. Vooral populair bij de toeristen is de wijn-kuur! Vanwege het milde klimaat wordt hier veel wijn geproduceerd.

Vervolgens rijden we door naar de botanische tuin in Yalta waar we met de gids doorheen wandelen in ongeveer een uur en met name uitleg krijgen over de verschillende bomen die daar staan. Een klein deel van de groep ziet een wandeling in deze warmte niet zitten en blijft bij de ingang in de schaduw zitten. Na afloop zal de bus hen weer oppikken. Wij wandelen van de boventuin naar de ondertuin en worden vervolgens daar opgewacht door de bus. Het is er erg mooi en al keuvelend met een paar andere Nederlanders op de tour vliegt de tijd voorbij. De bus zet ons weer af bij de boot en daar gaan we eerst maar even rustig een lunch nemen.

Na de lunch gaan we weer van boord en lopen langs de boulevard van Yalta. Daar ligt ook weer het schip van de Duitse rederij Aida, de Aura, dat we ook in Istanbul waren tegengekomen. Beetje nieuwsgierig waar die de afgelopen dagen is geweest zijn we wel, maar we laten het los en gaan op zoek naar een kerk die we vanaf het schip hadden gezien. We raken de weg even kwijt en worden door een oudere dame verwezen naar links te gaan. Tja, de communicatie verliep voornamelijk in gebaren.  We zien een andere vrouw voedsel neerleggen voor de zwerfkatten. Later komen we haar nog een keer tegen.

DSCF4916_resizeWe vermoeden dat we de kerk niet zullen vinden en bekijken op de camera nog eens de foto. Daaruit maken we op dat we veel te ver naar links (gezien op de foto) zijn gegaan. Dus gaan we de andere kant op en vinden uiteindelijk de kerk met de gouden koepels in Russische stijl. Van buiten licht en met goudkleuren, maar van binnen overwegend donker. Ook hier wordt duidelijk aan herstel gewerkt.

Ondertussen vinden we het wel mooi geweest en de dorst-meter slaat behoorlijk uit naar droog. Dus terug naar het schip, meteen door naar de 9e etage waar de barman helemaal goed inschat dat ik wel 2 blikjes kan gebruiken. Ook Jeroen biedt hij het aan, maar die vindt 1 wel genoeg. Wat is die jongen toch bescheiden.

Heerlijk op ons balkon even wat internetten op de telefoon en daarna binnen wat afkoelen, werkend aan dit verslag. Straks dus naar de cocktail-party en het diner.

De cocktailparty valt ons wat tegen. Het is een soort herhaling van wat er op de 2e cruisedag gebeurde alleen nu een foto van ons beiden zonder kapitein en die krijgen we gratis.DSCF4939_resize We vertrekken dus op tijd naar het restaurant voor het diner. Daar hebben we weer een gezellige avond met voor sommigen weer meerdere toetjes (de trend is gezet) en we gaan als laatste weg.

Morgen een rustige dag. De hele dag op zee.

One thought on “Dag 9, zondag 7 juli 2013

  1. Ed en Willem schreef:

    Na alle wandelingen in de warmte zal de verkoeling met een dagje aan boord op jullie balkon wel lekker zijn. Piraeus zal dadelijk ook warm zijn. En die 1000 treden omhoog…..ik zou het wel doen maar Ed beslist niet.
    Groet

Comments are closed.