Bremerhaven

Woensdag 2 augustus 2017

Als we wakker worden, loopt het schip de haven in van Bremerhaven. We verblijven hier maar kort, van 8 uur ‘s morgens tot 2 uur ‘s middags. De stop zal vooral bedoeld zijn om Duitse passagiers aan en van boord te laten gaan.

Evengoed gaan we toch proberen er een leuke ochtend van te maken. Na het ontbijt op dek 4 pakken we onze spullen en gaan we van boord. In de terminal lopen we echter tegen een paspoort controle aan. Daar hadden we even niet op gerekend. Jeroen probeert het nog met zijn rijbewijs, maar de marechaussee is onverbiddelijk. We moeten terug om onze paspoorten te gaan halen in de hut. Nu weten we wel dat marechaussees getraind worden om streng over te komen, maar een Gutemorgen had er wat ons betreft toch wel af gekund… Jeroen haalt enigszins geïrriteerd de paspoorten uit het kluisje und dann gehts los. Achteraf bezien stond de informatie overigens wel juist in het dagkrantje.

De stad is ongeveer 3 km lopen, maar vlak voor het centrum ligt aan de kust de Zoo am Meer, een kleine dierentuin. Daar hebben we wel oren naar en de toegang is ook maar 9 euro. We zien er o.a. een ijsbeer, de zeeleeuwen die gevoederd worden, pinguïns en drie poema’s. Bij die laatste moeten we dan wel weer aan onze eigen zwarte poema thuis denken, waarvoor onze vriend Ed weer goed aan het zorgen is. Morgen kunnen we haar zelf weer knuffelen.

We drinken even wat merkloze cola hier (niet te zuipen…) en doen dan nog een herhalingsrondje door de dierentuin. Toch weer leuk, want nu zien we de kea wel en zijn ook de wasberen en de ottertjes actief.

Tegen half 1 gaan we teruglopen naar het schip. In de cruise terminal kopen we nog een cadeautje en dan willen we weer aan boord gaan. Bij de security check staan hier 3 chagrijnige medewerkers die in het Duits bevelen geven wat er allemaal door het röntgen apparaat moet. We zijn nu wel klaar met die haven hier, dus we zeggen: met gierende banden de Noordzee op, graag!

In de hut vinden we een verrassing op bed: een brief waarin staat dat we vanwege de slechte weersverwachting morgen in IJmuiden zullen aanleggen in plaats van in Amsterdam. We worden dan met shuttlebussen naar Amsterdam gebracht, waar de bagage ook heen zal gaan. We balen hier natuurlijk een beetje van, want dat zal wel weer een hoop gedoe worden. Inderdaad zien we op onze telefoon dat er windkracht 6 verwacht wordt. We denken zelf dat het schip dan mogelijk niet veilig in de sluis kan komen. Nou ja, we zien wel hoe het verder gaat.

Na de lunch kijken we op ons balkon in het zonnetje hoe het schip de haven uit vaart. Er is een grote container terminal hier, met bijbehorende enorme containerschepen. Een tijdje later varen we langs het Duitse Waddeneiland Wangerooge. We doen even een tukje, lezen wat en kleden ons dan aan voor het laatste diner aan boord.

Bij het toetje gaan de lichten uit en de kaarsen aan. Speciaal voor de vertrekkende gasten wordt “Time to say goodbye” gespeeld van Andrea Bocelli. Blijft toch altijd weer een klein emotioneel momentje. We nemen afscheid van onze obers Alexander en Gladwin en van onze Italiaanse diner-buren. Daarna lopen we nog even naar de Grand Bar om afscheid te nemen van barman William. Ook onze cabin steward Moran zeggen we alvast gedag, want morgen zal het extreem druk worden voor hem. En dan nog naar de 1e etage om afscheid te nemen van I Komang met het cadeautje voor zijn kinderen. Over een paar jaar kunnen we hier wel een hele dag voor gaan uittrekken, haha!

Ondertussen varen we langs Schiermonnikoog (op afstand) en daarmee komen we weer in de buurt van huis. We gaan straks nog even een drankje doen aan de bar. En ook daar gedag zeggen, natuurlijk. Dan wordt het koffers pakken en de laatste nacht aan boord.

We hebben weer een geweldige cruise gehad en we zijn dankbaar voor het bijzonder mooie weer dat we gehad hebben op IJsland. Dit is waarschijnlijk de laatste post voor dit blog op deze reis. We bedanken iedereen voor het lezen en voor de reacties. Als er nog bijzonderheden zijn, dan volgt er wellicht nog een nawoord.

Tot in november!

2 thoughts on “Bremerhaven

  1. Ed en Willem schreef:

    En november wordt….?

    1. Jeroen en Co schreef:

      Drie weken van Savona naar Dubai.

Comments are closed.