Eerste dag Akureyri

Maandag 24 juli 2017

Na een uurtje of 6 slapen, worden we wakker terwijl we het fjord invaren naar Akureyri. Wederom doet de zon haar best en is het schaars gekleed best uit te houden op het balkon. We zien nu echt een walvis op enige afstand. Dat we zeker zijn, komt omdat we zijn staart ook zagen na de bult die ons deed vermoeden dat het een walvis was.

Gisteren kregen we het bericht dat onze 4 uur durende excursie om 16:30 pas begint. Niet echt een handige tijd. We zullen dus zo laat mogelijk in de middag, voor we gaan, nog wat moeten eten anders jagen we de walvissen weg met het gerammel van Co zijn maag.

Eenmaal aangelegd, gaan we douchen aankleden en ontbijten. Na wat hangen op het bovendek gaan we het stadje in. Er is ondertussen nog een Norwegian Cruiseschip bij gekomen. Een flinks stroom mensen is het gevolg.

We komen bij de botanische tuin. Niet groot maar mooi aangelegd met veel planten en bloemen die je hier niet zo zou verwachten. We kunnen daar best wat tijd doorbrengen en lopen dan door het stadje weer terug naar het schip voor de lunch. Daarna strijken we even neer in onze hut. Even wat relaxen voor we nog wat eten in ons proppen en naar de haaien gaan….. O nee, walsvissen.

Hoewel natuurlijk nog geen trek, duwen we toch rond half 4 wat eten naar binnen en gaan daarna naar het verzamelpunt voor de Whale watching tour.

We lopen van het schip in een flink tempo naar de boot voor deze tour. We gaan op het bovendek zitten want dan heb je alle kanten op zicht. In flink tempo varen we ongeveer 20 minuten door het fjord en ondertussen wordt uitgelegd welke tekenen er zijn dat er walvissen zijn.

Zo zijn er vaak meer meeuwen rond de walvissen. Zie je een spray van water de lucht in gaan, dan komt vaak daarna het lijf omhoog. We zien regelmatig veraf of dichtbij een walvis (humpback whales, oftewel bultruggen) en van tijd tot tijd vaart de boot in hoog tempo naar een plek waar ze er weer eentje verwachten. Stevig op je benen blijven staan of nog beter: goed vasthouden.

Het fotograferen valt niet mee maar Jeroen slaagt erin een paar plaatjes te schieten. Co heeft gekozen om met zijn telefoon te filmen en ook dat lukt een paar keer. Een tocht waar we erg van genieten.

Dan varen we terug en rond half 9 zijn we weer op het schip. Na nog wat gegeten te hebben, gaan we naar de hut om ons verslag af te maken. En dan natuurlijk op naar de bar voor een paar cocktails.

 

3 thoughts on “Eerste dag Akureyri

 1. Ava schreef:

  Wat leuk dat jullie walvissen echt hebben gezien. Ik sprak onlangs iemand die ook een dergelijke tocht heeft gemaakt en dat geluk niet had.
  Groetjes!

 2. Fred Hendriks schreef:

  Leuk jullie verslag te lezen, nog veel plezier

 3. Henk schreef:

  Mooi verslag weer. Gelukkig heeft co zijn maag zich rustig gehouden en hebben jullie genoten van de tocht

Comments are closed.