Cadiz en Gibraltar

Vrijdag 17 mei 2024

Het is 10 over half 6 als we wakker worden. We liggen nog niet aan de kade maar varen de haven van Cadiz binnen. We moeten vroeg op voor een lange excursie van ongeveer 8 uur. Om kwart over zeven worden we verwacht in het theater.

Omdat de andere restaurants pas om 7 uur open gaan, zijn we afhankelijk van het buffet dat al om 6 uur open gaat. De drukte valt mee en als we uitgegeten zijn, hebben we nog even tijd om terug te gaan naar de hut.

We pakken onze spullen in en vergeten de paspoorten niet want we gaan naar Gibraltar en dat is Brits grondgebied. We mogen op tijd vanuit het theater vertrekken naar de bus. De groep bestaat uit Duitstaligen en Engelstaligen en vier Italianen. De eerste twee talen worden door de gids gesproken tijdens de tour.

Vanaf het schip is het ongeveer 1 uur en 40 minuten rijden naar Gibraltar door het mooie landschap van Andalusië. We worden vervoerd met een touringcar, maar die zal in Spanje achterblijven. We gaan te voet over de grens, door de paspoortcontrole en daarna staan er twee kleine busjes klaar om ons te vervoeren. De straten en tunnels in het natuurgebied, zijn niet geschikt voor touringcars. De groep wordt opgesplitst op basis van taal. De chauffeurs zullen voor uitleg zorgen en na de rit komen we dan weer terug bij de gids die we vanaf het begin hadden.

Onderweg legt de gids uit dat Gibraltar een eigen munteenheid heeft, de Gibraltar Pound. Daar kun je ook alleen maar daar mee betalen en je hebt er dus niets aan in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt ook met Euro’s, Ponden en Dollars betalen, maar je loopt de kans wisselgeld te krijgen in de lokale munt. Betalen met bankpas of creditcard lost dit op. Ook worden er nogal eens ongunstigere wisselkoersen gehanteerd bij contant betalen.

De busjes rijden ons via een tunnel onder de startbaan van het vliegveld door naar de eerste stop, het Europa-punt. Hier kun je Marokko zien liggen en hier komen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bij elkaar.

Daarna gaan we door naar de Saint Michael Caves. Hier krijgen we 20 minuten de tijd om binnen te kijken waar met licht een indrukwekkend schouwspel te zien is. Zo is op een bepaald punt een engel te zien in de structuren van de grot.

Daarna gaan we naar een punt waar vaak apen te zien zijn. Het zijn makaken die hier ooit door de Moren naar toe gebracht zijn als huisdier. Ze worden hier ook gevoerd, maar ze leven verder helemaal vrij en kunnen dus overal heen. Onderweg zien we er al een paar en bij de stop is er inderdaad eten voor ze neergelegd en komen een aantal volwassen exemplaren en een paar jonkies tevoorschijn.

Dan gaat de rit verder naar de hoofdstraat van Gibraltar waar we onze gids weer treffen. We krijgen kort nog wat uitleg en dan hebben we anderhalf uur de tijd om zelf de winkelstraat te bezoeken en wat te eten. We nemen inderdaad meteen maar een snelle lunch en lopen dan de hele Main Street door en weer terug.

Om 13:00 uur komen we weer bij elkaar op hetzelfde punt en vanaf daar gaan we lopend terug naar de grensovergang. Deze route gaat over de startbaan/landingsbaan van het vliegveld heen, die daarvoor open is voor voetgangers, fietser en ander klein verkeer.

Er zijn hier ongeveer 7 vertrekkende en 7 aankomende vluchten per dag en de gids geeft aan dat ongeveer 20 minuten voor een landing of vertrek de doorgang wordt afgesloten. Als we bij het vliegveld aankomen, ziet Co dat er een vliegtuig van de gate wordt afgeduwd en hoewel enkelen van de groep het hek al gepasseerd zijn, gaat de alarmtoeter af dat de doorgang voor voetgangers dicht gaat. De reeds gepasseerde mensen van de groep komen terug want de rest mag beslist niet nog even mee.

Fietsers en dergelijke hebben nog iets langer de tijd voordat de doorgang dicht gaat, maar die hebben ook minder tijd nog voor de oversteek. Maar als ook voor hen de hekken dicht zijn en iedereen uit het gebied is, gaat er een wagen de baan vegen om te voorkomen dat er iets ligt dat gevaar kan opleveren voor het vertrekkende toestel.

We kijken hoe het toestel vertrekt en daarna gaan we massaal weer het terrein op om naar de overkant te komen waar de grenspost ligt. Ondertussen nog wel even wat foto’s maken. Zoiets maak je niet vaak mee.

Terug in de bus die ons vanmorgen ook gebracht heeft, gaan we in flinke vaart terug naar het schip waar we ongeveer half 4 aankomen. Het is een mooie excursie geweest die we iedereen kunnen aanbevelen. Even wat drinken aan de bar en dan naar de hut voor het verslag en het selecteren van foto’s.

Morgen komen we aan in Lissabon. Daar is het een uur vroeger dan hier, dus de klok moet een uur terug. Dat gaat nu wel in de nacht gebeuren. De komende tijd gaan we zo nog een paar keer heen en weer in de tijdzones, want na Portugal doen we Spanje en Frankrijk aan en daarna weer Engeland, om dan voor de laatste keer de klok aan te passen voor aankomst in Nederland.

4 thoughts on “Cadiz en Gibraltar

 1. Henk schreef:

  Leuk om even over de start-landingsbaan te lopen. En natuurlijk een aapje van de rots mee naar huis.

 2. Sandra schreef:

  Wat gaaf om mee te maken zeg!

 3. annette schreef:

  aap is niet blij dat je hem hebt meegenomen lijkt het. heel triest aapje ☹️

 4. Aafje schreef:

  Echt een bijzondere dag Top over de uitleg wat jullie mee maken. Aafje

Comments are closed.