Lissabon, Barrio Alto

Zaterdag 18 mei 2024

Als we vanmorgen wakker worden, nadert het schip de haven van Lissabon. We varen juist onder de brug Ponte 25 de Abril door, die de rivier de Taag hier overspant. Even verderop komt het schip aan de kade te liggen, met vanaf ons balkon een schitterend uitzicht op de gekleurde huizen en kerken, die hier tegen de steile heuvels van de stad aan zijn gebouwd.

Na het ontbijt pakken we onze spullen en lopen we naar de uitgang van het schip. Om ongeveer 10 uur gaan we van boord en lopen richting het Praça do Comércio, het prachtige centrale plein aan het water. Hoewel we hier al vaker geweest zijn, schieten we toch weer wat plaatjes van de mooie gebouwen die rondom het plein staan.

Op een klein strandje is een kunstenaar bezig zandsculpturen te maken en die ook van kleur te voorzien. Langs de andere kant van het wandelpad passeren elektrische autootjes in de vorm van oldtimers die doen denken aan de wagens in de Efteling en ook zijn er elektrische tuk tuks die toeristen rondrijden.

Als we hier uitgekeken zijn, lopen we door de centrale winkelstraat naar de Elevador de Santa Justa. Meestal is het ontzettend druk bij deze lift, maar vandaag lijkt de rij wel mee te vallen. De gietijzeren lift is ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel en in 1902 in gebruik genomen. Er zijn twee houten cabines die mensen omhoog en omlaag kunnen vervoeren. Dat gaat niet continue door, maar meer volgens een soort dienstregeling, zodat het toch nog wel even duurt voordat we aan de beurt zijn. Voor 6 euro per persoon kun je er twee ritjes mee maken en ook hier is pinnen vandaag niet mogelijk.

In een mum van tijd zweven we omhoog naar de bovenstad. Bovenop de liftschacht is nog een uitkijkterras, wat helaas gesloten blijkt. Evengoed kunnen we op dit niveau door het hek heen ook genieten van prachtige vergezichten over de stad.

Van hier uit gaan we de Barrio Alto verkennen, letterlijk vertaald de hoge wijk. We komen vrijwel meteen uit bij de Igreja de Carmo aan het gelijknamige plein. Hier staat de ruïne van de kloosterkerk, die bij de grote aardbeving van 1755 grotendeels is verwoest. We lopen verder door de smalle en vooral steile straatjes en stoppen even bij een klein koffiebarretje voor een overheerlijke pastel de nata, het bekende Portugese gebakje, en een colaatje.

Dan komen we uit bij het plein Largo de Camões, vernoemd naar de Portugese dichter. Bij dit plein staan twee kerken tegenover elkaar, waarvan we de Igreja da Encarnaçāo ook van binnen even bezoeken.

Voor de lunch maken we het onszelf even makkelijk en snel, als we toevallig tegen een Subway aanlopen. Daarna lopen we verder omhoog naar de Miradouro Sāo Pedro de Alcāntara. Dit is een wat groter uitzichtpunt met een parkje erbij. Vanuit hier kijk je mooi over de stad richting de wijk Alfama en het kasteel Sāo Jorge. Ook zien we aan de overkant de Elevador do Lavra (geel kabeltreintje) tegen de heuvel op kruipen. Daar hebben we bij een eerder bezoek aan Lissabon gebruik van gemaakt.

Als we uitgekeken zijn, zakken we weer langzaam af naar de Santa Justa lift. Voor de trip naar de benedenstad staat bijna niemand te wachten. We zoeven comfortabel weer omlaag.

We lopen nog een stukje door naar het plein Praça dos Restauradores, waar de jacaranda bomen prachtig staan te bloeien met paarse trossen bloesem. Hier is toevallig ook net een voorjaarsmarkt gaande, met veel lokale producten in de kraampjes.

Dan vinden we het wel mooi geweest en wandelen we weer richting de haven. In de terminal treffen we nog een leuk pluchen vosje, wat ons met een vriendelijk “obrigado” bedankt dat hij verder met ons mee mag reizen.

Terug aan boord nemen we een drankje in de Atrium bar. Hier horen we dat er vandaag ongeveer 800 mensen zijn uitgescheept, maar dat er ook weer bijna net zoveel mensen aan boord komen.

Na een middagdutje kunnen we op het balkon meemaken hoe eerst het achter ons gelegen cruiseschip vertrekt. En als twee laatkomers bij ons nog aan boord komen, gaan ook voor ons de trossen los. Met de laatste uitzichten op Lissabon, varen we weer onder de brug door en stomen we door naar zee.

2 thoughts on “Lissabon, Barrio Alto

  1. Henk schreef:

    Weer een leuke dag gehad. En een leuk vosje gescoord

  2. Sandra Nobels schreef:

    Leuk om te zien wij vonden het ook een leuke stad!

Comments are closed.