Zeedag van Lanzarote naar Cadiz

Donderdag 16 mei 2024

Gisteravond hebben we weer genoten van een lekker diner, met dit keer een tournedos als hoofdgerecht. Het is vanavond extra feestelijk in het restaurant, omdat een echtpaar hier vandaag 25 jaar getrouwd is en dat samen met vier vrienden viert in het Club restaurant.

Bij het verlaten van de haven van Arrecife merken we al vrij snel weer de pittige golfslag hier. In de Wijnbar horen van de Braziliaanse barvrouw Thais, dat ze het nog niet eerder op een oversteek van of naar Brazilië heeft meegemaakt dat er zo vaak ruwe zee is. In Brazilië zelf is er de afgelopen maanden al veel noodweer geweest. Zij denkt dat het daar misschien iets mee te maken heeft.

Als we later aan de Grand Bar zitten, komt er op een gegeven moment wel een hele harde dreun en de bartenders zetten voor de zekerheid de duurste flessen whisky maar even veilig weg. Evengoed hebben we weer een hele gezellige avond. We hopen op een rustig moment in de bar, zodat we een foto met alle bartenders van de Grand Bar kunnen maken. Op een gegeven moment vraagt het Co het aan barman Christian, die meteen actie onderneemt. Hij loopt een rondje binnendoor in de bar en de achtergelegen keuken en roept iedereen op om snel mee te komen voor een foto. De groep neemt een leuke pose in en Co kan een paar mooie foto’s maken, net als een paar andere gasten.

Vanochtend hebben we om 9:30 uur een afspraak voor een rondleiding door de keuken, met hostess Celine. Na de ochtendrituelen en het ontbijt, gaan we daarom naar dek 3 om haar op de afgesproken plek te ontmoeten. Er gaan nog twee andere Nederlanders met ons mee. Voordat we kunnen beginnen, krijgen we een pakketje met beschermend materiaal: een haarnetje, twee schoenhoesjes en een schort. De keuken moet natuurlijk wel hygiënisch schoon blijven.

Op dit schip zit de centrale keuken tussen de twee hoofdrestaurants in. We maken een ronde langs de bakkerij die 24 uur per dag door draait en de ruimtes waar de borden voor de voorgerechten en hoofdgerechten worden voorbereid. Er worden hier dagelijks zo’n 24.000 borden met gerechten opgemaakt. Wat een ongelooflijke organisatie moet dat zijn. Verder zien we veel mensen bezig met het bereiden van de gerechten zelf. De borden met koude gerechten gaan op een soort stellage de koeling in, totdat ze uitgeserveerd worden.

Aan het einde mogen we zelf nog even een groot dienblad vastpakken, wat de obers op één schouder nemen. Daar gaat bij hun dan natuurlijk nog een hele vrachtlading serviesgoed op. Gelukkig kunnen ze wel op een roltrap naar boven naar het restaurant en andersom naar de keuken beneden. Maar evengoed lijkt het ons een pittige klus.

Als de rondleiding erop zit, doen we even een koffie en een cola aan de bar en in de hut pakken we de krant erbij. En dan is het alweer bijna lunchtijd. Deze dag vliegt weer om, want de klok gaat om 12:00 uur een uurtje vooruit, zodat we morgen in Cadiz weer op de juiste tijd zitten.

Tegen de tijd dat we naar de Spa gaan voor onze gebruikelijke rondjes stoombad en whirlpool, klaart de lucht buiten helemaal op en kunnen we buiten uitwaaien onder een strakblauwe hemel. Daarna gaan we bij de Sunset Lounge langs om een nieuwe cocktail te proberen. Dit keer wordt het de Madonna, met brandy, limoen, perzik en gember.

Aan de bar schrijven we dit verhaal, zodat we dat nog voor het diner kunnen afronden. Vanavond is het voor de tweede keer gala avond, dus straks gaan we ons nog even netjes aankleden. Morgen hebben we in Cadiz een lange excursie naar Gibraltar. Als we daarna geen fut meer hebben, komt ons verslag daarvan mogelijk een dagje later.

One thought on “Zeedag van Lanzarote naar Cadiz

  1. Sandra schreef:

    Wat gaaf om te lezen hoe het in zo’n keuken eraan toe gaat, ik doe het ze zeker niet na!

Comments are closed.