Dag 2 in Nuuk 1 van 2

Zaterdag 22 juli 2023

Dat was even schrikken gisteravond toen we hoorden dat we twee uur eerder uit Nuuk zullen vertrekken in verband met de verwachte weersomstandigheden. Dat wordt dus 10:00 uur in plaats van 12:00 uur. Om toch de excursies door te kunnen laten gaan, moeten we al om 6:00 uur in het theater verzamelen.

We zijn al voor 5:30 uur wakker en bereiden ons voor op de boot excursie. Het buffetrestaurant zal vanaf 5:15 uur open zijn, voldoende tijd om wat te eten en dan op tijd op de verzamelplek te zijn. Kunnen we tussendoor nog even terug naar de hut. Helaas is het aanbod in het restaurant nog zeer beperkt tot enkele croissantjes. Ook is er geen muntthee maar als Jeroen niemand kan vinden om hem dat te geven, trekt hij zelf een kastje onder de apparaten open en treft daar de gewenste thee aan. Na 11 jaar met Costa reizen, weet je ondertussen wel waar alles staat.

Het is 6:00 uur en we wachten op het afroepen van ons excursie nummer. Eerst gaan andere groepen op pad en als onze excursie aan de beurt is volgt eerst de mededeling in het Italiaans, maar we begrijpen ondertussen voldoende dat onze excursie ook vanwege het weer is geannuleerd. De code van onze excursie was 03WC en het gevoel dat WC staat voor “Was Cancelled”, blijkt uit te komen. De Italianen reageren boos maar wij begrijpen het wel. We zouden een boottochtje door het fjord gaan doen en met de verwachte regen, maar nog veel belangrijker, de sterke wind, kan dit niet voldoende veilig plaatsvinden. Jammer maar helaas.

We gaan zelf even van het schip af om op de kade te kijken nu het nog droog is. Er is hier niet veel te zien dus al snel gaan we toch weer aan boord en voelen dan de eerste spetters vallen.

Kikker voor ons gemaakt door serveerster in ons restaurant

We gaan richting onze cabine maar stoppen in de Grand Bar waar Kleent bezig is om alles voor te bereiden om de bar zo te openen. Het is hier nu heerlijk stil dus mooie kans om even bij te praten. Met koffie en cola brengen we zo wat tijd door en daarna door naar de cabine. Toch nog maar even de oogjes sluiten?

Na een half uurtje de oogjes toe, besluiten we de dag met frisse moed opnieuw te beginnen en daarom:

Dag 2 in Nuuk 2 van 2

Er is nog tijd om naar ons restaurant te gaan. Co heeft wel trek in Eggs Benedict. Die staan niet meer op het menu, maar hier kunnen we die (in ieder geval als Gold member van de Costa Club) toch weer bestellen. Hoewel we het bij een beperkt ontbijt wilde houden, vanwege wat we eerder al gegeten hadden, wordt alles wat we normaal op tafel krijgen, gewoon weer neergezet. Dat wordt dus iets te veel eten. Doen we anders nooooooit.

Na het ontbijt gaan we het vertrek bekijken vanaf ons balkon. Met paraplu’s want het regent aardig. Boven ons op dek 9 hebben twee crew leden de grootste moeite om de Italiaanse vlag te strijken. De vlag en de touwen hebben zich vele malen om hun as gedraaid. Een hele tijd later hebben ze het eindelijk voor elkaar. Tijd om de krant te downloaden en te lezen.

Naarmate we verder van het land af komen, wordt de regen minder, maar de mist steeds dichter. De misthoorn gaat weer aan. En van ons bezoek aan de brug laatst weten we nu dat die geautomatiseerd af gaat. Er hoeft dus niet iemand om de paar minuten op de knop te drukken.

Bij de lunch weten we ons dit keer wel enigszins in te houden. Daarna gaan we weer naar de Solomio Spa voor wat opwarmen en afkoelen en we vragen of er vanmiddag nog ruimte is voor massages. Dat kan wel, maar dan zitten we klem met ons diner en dat willen we niet, dus boeken we ze maar voor overmorgen in de ochtend om half 11. Volgens prijslijst kost een dergelijke massage van 75 minuten 179 euro. Bij Co betaal je 50 euro. Verwaarloosbaar verschil toch? Maar we gaan er vast nog wel wat korting op krijgen. Zo werkt dat hier dan weer wel.

Helaas is niet alles wat we hadden willen doen en willen zien op Groenland gelukt, maar we hebben een beeld gekregen van het land en de cultuur. We hebben ijsbergen gezien. Een land dat vrij afgelegen is van bijvoorbeeld Europa. Dat een zeer eigen cultuur heeft die wel onder druk staat wat gepaard gaat met problemen in psychologische zin. Per schip al lastig te bereiken. Over land zover wij weten nauwelijks of geen verbindingen tussen steden. Je kunt je afvragen waarom je hier zou willen wonen. Het is hun cultuur dat die binding geeft.

Hebben we op de heenweg het voordeel gehad van vier keer een uurtje langer in de nacht, vanaf nu gaat de klok elke nacht aan het begin van een zeedag een uurtje vooruit zodat onze klokjes straks in Duitsland en Nederland weer gelijk lopen.

Na vandaag twee hele dagen op zee.
Maken we nog wat mee?
Dat is dan vast weer hier te lezen.