Nuuk, dag 1 van 2

Vrijdag 21 juli 2023

We worden deze ochtend wakker als het schip in de haven van Nuuk aanlegt, de hoofdstad van Groenland. Dit keer kan het schip gewoon aan de kade aanleggen. De haven ligt aan de andere kant van de stad. Dat is nou ook niet meteen heel ver van het centrum, want Nuuk heeft maar 19.000 inwoners. Van hier is het een half uur lopen, of anders 10 minuten met een shuttle bus.

Vanmiddag hebben we een rondleiding door het centrum van Nuuk. Qua timing dubbel lekker, want nu kunnen we vanmorgen rustig aan doen én het regent. Volgens de weer app op de telefoon moet het vanmiddag opdrogen. We wachten af.

Bij het ontbijt horen we dat het voor de crew een drukke dag wordt vandaag, want er volgt nog een veiligheidsoefening voor hen. Inderdaad beginnen om 9:30 uur de omroepen daarvoor en pas rond 11:30 uur is de training afgelopen. Voor het restaurant personeel betekent dit dus geen rust of vrije tijd tussen ontbijt en lunch.

Wij drinken ondertussen een koffie en lezen de krant en gaan later naar dek 9 voor het lunch buffet. Om 13:30 uur is het tijd om te verzamelen voor de excursie in de Grand Bar. We kunnen vrijwel meteen van boord en op de kade de bus in.

We stappen uit bij het culturele centrum Katuaq. Hier neemt de lokale gids ons meteen mee naar binnen voor een kort – ongepland – bezoekje. Er is namelijk een kunstenaar bezig met een project, gebaseerd op het Noorderlicht. Je kunt jezelf in een soort laservorm projecteren op een wand, waarop het Noorderlicht wordt nagebootst.

Vlakbij het centrum staat buiten het beeld van Kaassassuk. We krijgen de legende over het weeskind in geuren en kleuren uitgebeeld door de gids. Ze zet er ook een kind uit de groep voor in. Boodschap van het verhaal is dat je ofwel boos en gefrustreerd kunt zijn als je alles kwijt raakt, of er juist je kracht uit kunt halen. Overigens is het ondertussen droog geworden buiten, dus daar hebben we mooi mazzel mee.

Met deze touwen kun je leren hoe je weer om kunt draaien als je met kajakken ondersteboven belandt

We dalen de heuvel af en komen dan in het oude koloniale Nuuk, met de gekleurde houten huizen. Als eerste komen we bij de Domkerk aan uit 1849. We lijken eerst geluk te hebben dat de deur open staat voor bezoek. Maar bij nader inzien gaat er een bruiloft plaatsvinden en staat de bruidegom buiten klaar voor zoiets als zijn vrijgezellenfeest.

Onderaan de kerk, bij het zeewater, staat hier het bekende standbeeld De Moeder van de Zee. Omdat het eb is, moet je over glibberige rotsen klauteren om het van dichterbij te kunnen bekijken. Best gevaarlijk. Ook hier krijgen we van de gids weer een live demonstratie, met inzet van groepsgenoten, over wat dit beeld precies betekent. In het beeld zijn alle zeedieren verwerkt die belangrijk zijn voor de Groenlanders. Als een sjamaan de haren van de moeder kamt, geeft de moeder de mens haar zeedieren.

Een stukje verderop vertelt de gids uit hoe belangrijk kajakken is voor de Groenlanders. Deze oude manier van de zee bevaren raakte uit de mode, maar komt nu bij jongere generaties gelukkig weer terug. Bij een stellage met touwen legt ze uit hoe je daarom het onderwater omkeren in een kajak kunt oefenen.

Dan gaan we het Nationale Museum van Groenland bezoeken. Hier kunnen we zien hoe het leven van de Inuit door de eeuwen heen veranderde, qua kleding, gebruiksvoorwerpen en spiritualiteit. Onze gids ontpopt zich tot een ware kunstenares als we er een paar liedjes in het Groenlands bij gezongen krijgen.

Jachthut

Hiermee eindigt de excursie en we kunnen met de shuttlebus terug. Jeroen ziet echter nog een winkel waar ze souvenirs verkopen, waaronder een leuke walvis. Het is er nogal druk en tegen de tijd dat Jeroen klaar is met afrekenen, is de bus vol en rijdt weg.

De gids stelt voor om mee koffie te gaan drinken bij een kledingwinkel tegenover de bushalte. We gaan mee en komen terecht in de hippe winkel met streetwear van Bolt Lamar, kennelijk een begrip hier in Nuuk. De koffiemachine is helaas stuk, maar Jeroen shopt evengoed verder en koopt een mooi T-shirt hier.

Binnenkant jachthut

Twee shuttlebussen verder gaan we nu toch echt maar naar de haven terug. Ook daar staat nog een winkel met mooie aandenkens. We kunnen de verleiding niet weerstaan om een Groenlandse wolf mee te nemen. Ook deze is gemaakt door een organisatie die bijdraagt aan het welzijn van kinderen hier in Groenland.

Met een tevreden gevoel gaan we terug aan boord, schrijven dit verslag en maken ons dan klaar voor het diner van vanavond.

Na het diner vinden we een brief in onze mailbox dat de verzameltijd voor de excursie van morgen om 06:00 uur is. Dit omdat het schip twee uur eerder zal vertrekken dan gepland was, namelijk om 10:00 uur i.p.v. 12:00 uur.

One thought on “Nuuk, dag 1 van 2

  1. Henk schreef:

    Leuke excursie. Maar ik pas als het gaat om kayakken in water van bijna 0 graden. Succe met het vroege opstaan morgen en dus 1 borrel ipv 2.

Comments are closed.