Zeedag onderweg naar Nuuk, Groenland

Donderdag 20 juli 2023

Tijdens het diner is het extra druk in het restaurant waar wij eten. Vanwege de sightseeing tour die het schip gaat maken vanaf 20:00 uur, zijn een aantal mensen naar het restaurant gekomen die normaal de tweede zitting hebben en daarom bang zijn dat ze dan niets van de tour meekrijgen.

Als we vlak voor vertrek weer in de hut zijn, volgt er weer een omroepbericht.  Het schip moet zo snel mogelijk uit het Qaqortoq fjord weg, want er is veel ijs onderweg en we zouden dan ingesloten kunnen raken in het fjord. Helaas dus niet de extra tocht.

Als we vertrokken zijn, zien we ook wel steeds meer ijsbergen en we kunnen begrijpen dat dit een gevaar kan opleveren. Het schip vaart op zeer lage snelheid zodat een eventuele aanvaring met ijs niet een heftige impact zal hebben. De Titanic voer toen op maximale snelheid.

Hoewel teleurstelling, tijdens het vertrek staan toch vele mensen buiten te kijken naar de ijsfiguren die we passeren.

We gaan naar de bar als we denken wel even genoeg ijs te hebben gezien en genieten daar nog van een paar drankjes terwijl er af en toe nog een ijsberg door de ramen te zien is.

Als we wakker worden is het echt Hollands weer. Regen. Na het ontbijt dus maar even geen rondjes lopen op het dek. In plaats daarvan gaan we in de ochtend naar de Spa want vanmiddag brengen we een bezoek aan de brug, iets dat je als Gold-member van de Costa Club aangeboden krijgt.

Om 15:00 uur staat we bij de ingang van het theater. Daar moeten we een security check ondergaan en onze telefoons en eventuele tassen in bewaring geven. Er mogen helaas geen foto’s gemaakt worden. Het bezoek duurt ongeveer een half uur en begint met wat algemene informatie aan de hand van de maquette van het schip. Daarna lopen we langs de verschillende apparatuur waaronder een scherm dat aangeeft waar ijs zou zitten. Bovendien is er een speciale loods van Groenland aan boord, die puur bezig is met het bewaken van de ijs-situatie. Temperatuur buiten is 6 graden Celsius en het water 1 graad Celsius.

In het verleden hebben we uitgebreidere rondleidingen over het schip gehad, maar tegen betaling. Alleen een bezoek aan de keuken was toen gratis voor Costa Club deelnemers. Daar mocht je wel fotograferen, dus zetten we daarvan hier een paar foto’s in het verslag.

Zo vliegt de dag al weer om. Nemen we weer eens een ijsje en gaan dan weer ons verhaal schrijven. Morgen rond 7:00 moeten we in Nuuk aankomen, de hoofdstad van Groenland.

Roltrappen voor obers restaurant.