Qaqortoq dag 2. Excursie naar Hvalsey

Woensdag 19 juli 2023

Gisteravond hadden we een bijzonder gerecht op de menukaart staan, een “chicken and beef hotch potch”. We hadden geen idee wat we ons daarbij voor zouden moeten stellen, maar bestellen het toch. We krijgen er niet alleen een lepel voor, maar ook nog mes en vork. Nu worden we wel heel erg nieuwsgierig. Blijkt het een gevulde soep te zijn, met stukjes rundvlees en twee kippenboutjes. Die laatste moest je dan met mes en vork zien te ontleden in de soepkom Heel onhandig, maar wel lekker.

Vanmorgen worden we wakker in een grijze omgeving. Er is laaghangende bewolking in de baai van Qaqortoq en het motregent. Geen leuk uitgangspunt voor de excursie, maar je kunt hier nu eenmaal niet op zonnig zomerweer rekenen. Om 9:00 uur worden we verwacht in het theater op dek 3.

Na het ontbijt prepareren we ons voor vertrek. Paraplu’s en poncho’s gaan mee in de rugzak. De camera’s laten we maar in de hut. Met motregen geeft dat een enorm gedoe om de lens steeds droog te vegen. Dan gaat fotograferen met de mobiele telefoon tegenwoordig een stuk gemakkelijker.

Vanuit het theater mogen we met ons groepje naar dek 0. Dit keer stappen we niet in een tenderboot van het schip, maar meteen in een klein bootje van een lokale bewoner. Er gaan 5 passagiers mee en uiteraard de bestuurder zelf. Meer past er eigenlijk ook niet in, althans niet binnen.

Het is ongeveer 20 minuten varen naar de plek Hvalsey, verderop in het fjord van Qaqortoq. Op deze plek zijn de ruïnes te vinden van een nederzetting van de Noormannen. Die kwamen al in 985 naar Groenland toe en zagen in de groene kustgebieden mogelijkheden om vee te laten grazen en handel te drijven.

De eigenaar van de boot zet de vaart erin en we “scheuren” over het water, maar gelukkig wel comfortabel genoeg om niet zeeziek te worden. We passeren weer een paar ijsbergen en de eigenaar wijst Co er op dat hij de deur open kan maken om foto’s te nemen. Zo vanaf de waterlijn zien de ijsbergen er nog veel indrukwekkender uit dan hoog vanaf het dek op ons cruiseschip.

Eenmaal aangekomen bij Hvalsey stappen we over op de steiger daar en ontmoeten de gids, een jongedame uit het zuiden van Denemarken. Jeroen probeert een poncho aan te trekken, maar in de wind en de motregen en met de rugzak om gaat dat lastig en hij geeft het op. De uitleg van de gids houdt niet heel veel in. Ze legt globaal uit wat er hier op deze plek aan restanten te vinden is. Er staat ook een informatiebord met een plattegrond.

Het meest herkenbaar is de ruïne van de kerk die omstreeks 1300 is gebouwd. De muren van graniet zijn zo goed gebouwd dat ze nu nog steeds overeind staan. Verderop zijn nog de restanten van een boerderij te vinden en aan de andere kant, wat hoger op de heuvel, een ronde stal.

De natuur is hier kwetsbaar, dus het zaak dat we op de paden blijven. Tegenwoordig behoort deze plek ook tot het Unesco Werelderfgoed, zo blijkt uit het informatiebord.

We kunnen door de bewolking helaas niet heel ver in de omgeving kijken, maar zo is het ook al een prachtig uitzicht over de baai. We spotten nog een vogeltje, wat niet zo heel bang uitgevallen blijkt. We kunnen dichtbij genoeg komen om met de telefoon een redelijke foto te maken. De gids weet weinig van vogels, maar later maken we uit de informatie op internet op dat het waarschijnlijk om een meadow pippit gaat.

Weer terug bij de steiger moeten we eventjes wachten totdat een bootje ons weer oppikt om ons terug te brengen naar het schip. Dit keer gaan we met een wat groter bootje mee, waar 12 passagiers op kunnen. Deze bestuurder brengt ons onderweg heel dicht langs één van de ijsbergen. Jeroen beseft nét te laat dat er ook een deur is om achter buiten op het bootje te staan, maar Co kan een gelukkig een paar mooie foto’s schieten door het raampje heen. Wat een ervaring!

Veilig terug aan boord gaan we van de lunch genieten en daarna even verder opdrogen in de sauna. In de hut krijgen we informatie bezorgd van de kapitein. Bij vertrek uit Qaqortoq vanavond volgt als goedmakertje voor het missen van de Prince Christian Sound een panoramische navigatie door het Qaqortoq fjord naar, jawel, Hvalsey! Uiteraard leggen we daar dan niet aan, maar het schip keert er om en vaart dan door naar onze volgende bestemming Nuuk. Daar komen we vrijdagochtend aan.