Le Havre en Rouen

Dinsdag 21 mei 2024

Het was gisteravond weer erg gezellig aan de Grand Bar. Eigenlijk was er in een andere bar nog een Hollands uurtje georganiseerd door hostess Celine, maar we hadden niet zo’n zin om te gaan verplaatsen. We hoorden later wel dat het er een dolle boel was. Later op de avond komen er berichten over een taarten buffet op dek 9. Ook dat laten we aan ons voorbij gaan, al was het alleen maar vanwege de calorieën.

We hebben een rustige nacht op een rustige zee en als we vanmorgen wakker worden, drijven we kalm de haven van La Havre binnen. Voor de excursie hoeven we pas om 10:15 uur te verzamelen, dus we hebben alle tijd voor een lekker ontbijt bij John en John.

Als we naar de verzamelplek lopen, komt ons al een hele massa passagiers tegemoet, die naar de uitgang gaan. We besluiten gewoon maar met de stroom mee naar buiten te lopen. Niet veel later vinden we onze bus op de kade, alleen is het nog wachten op vertrek.

We gaan vandaag een tripje maken naar Rouen, de hoofdstad van Normandië. Dat is ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Le Havre. Beide steden liggen aan de Seine en Rouen is één van de belangrijkste havens van Frankrijk.

Als we in Rouen aankomen, krijgen we eerst een rondleiding van onze Franse gids. Na de toiletstop gaan we meteen beginnen met één van de hoogtepunten van deze stad: de bijzondere kathedraal in gotische stijl. Dit enorme bouwwerk heeft aan de voorkant twee torens, de Tour Romain uit de 12e eeuw en de Tour de Beurre uit de 15e eeuw. De centrale toren van de kerk heeft een torenspits van maar liefst 151 meter hoog. Oorspronkelijk was dit een houten spits uit 1544, maar deze is door blikseminslag verloren gegaan. Sinds 1876 is het een spits van gietijzer, die nu deels voor renovatie is ingepakt

De kerk is in de 2e Wereldoorlog flink beschadigd, maar gelukkig niet verloren gegaan. Wel zijn ze nog steeds met de renovatie bezig. Een aantal van de gebrandschilderde ramen heeft de oorlog niet overleefd, maar er is nog een prachtig exemplaar uit de 14e eeuw aanwezig. Verder zijn er een paar belangrijke graven, onder andere van Rollo de Noorman, de eerste hertog van Normandië.

We verlaten de kathedraal weer en lopen verder door het centrum van de stad. Hier vallen vooral de vele vakwerkhuizen op. Hout was vroeger een goedkoop bouwmateriaal en volop aanwezig in de regio. Maar vanwege het brandgevaar is op een gegeven moment een verbod gekomen op de verdere bouw van deze sfeervolle huizen. Bij de oudste exemplaren zie je dat elke hogere etage net iets meer naar buiten steekt, zodat het hout eronder beschermd wordt tegen weersinvloeden.

Dan komen we uit bij de tweede grote attractie van deze stad: het Gros-Horloge. Dit is een enorme klok, gebouwd in de 14e eeuw, die in een soort poortgebouw over de straat is gebouwd. Het uurwerk geeft ook nog de maanstand weer met een apart bolletje. En onderin wordt in een opening in de wijzerplaat de weekdag aangegeven met een symbool. Het mechanisme is in de jaren (19)20 elektrisch gemaakt.

Aan het einde van de straat komen we op de Place du Vieux-Marché. Ook hier zien we weer de vakwerkhuizen rondom het plein en in het midden staan de overdekte markthallen. Hier is ook de plek waar Jeanne d’Arc in 1431 op de brandstapel werd gezet. Op dat punt staat nu het Kruis van de Rehabilitatie, ter ere van deze Franse volksheldin.

Vanaf hier krijgen we een uurtje vrije tijd om verder rond te kijken in de stad. We kopen eerst een paar lekkere panini’s en een flesje cola, voor een snelle lunch. En daarna wandelen we nog wat langs andere plekken in de stad, zoals het mooie paleis van justitie. Ook gaan we nog even terug naar de kathedraal, voor een paar foto’s van de voorkant. Hier zien we ook het portaal met daarop de Boom van Jesse.

Het is ondertussen best lekker weer geworden, tegen de verwachting van de weer apps in. We verzamelen op de oude markt, op de afgesproken tijd, en lopen dan met de gids weer naar bus. Deze brengt ons in ruim een uur weer terug naar Le Havre. Voor wie dat wil, wordt nog een stop gemaakt om het centrum van Le Have te verkennen. Twee passagiers maken daar gebruik van, maar wij gaan met de rest weer terug aan boord.

Na het schrijven van dit verslag gaan we nog een keer naar barvrouw Thais in de Wijnbar, voor een aperitiefje. En daarna gaan we weer genieten van een diner in het Club restaurant. Het einde van onze reis raakt in zicht. Morgen nog een dag in Dover. Ook dan hebben we weer een uitstapje geboekt, maar daarover morgen meer.

One thought on “Le Havre en Rouen

  1. Sandra Nobels schreef:

    Jullie kunnen wel als gids aan de gang

Comments are closed.