Muscat vanaf een dhow

Dinsdag 12 december 2023

Gisteravond was het in de Grand Bar erg rustig omdat verderop in het Colloseo de Voice of the Sea gaande was. Passagiers konden hier hun “5 minutes of fame” verkrijgen. Boven bij de Granducato bar was het weer als vanouds gezellig met de Nederlanders en de Zwitsers daar.

Vanmorgen varen we met de opgaande zon de haven van Muscat tegemoet. In deze hoofdstad van Oman waren we 6 jaar geleden ook al eens en hebben toen een hele dag tour gemaakt, met onder andere een bezoek aan de mooie grote moskee. Dit keer gaan we de stad eens van de andere kant bekijken, namelijk vanaf het water.

Er staat al een rijtje bij de ingang van het restaurant voor het ontbijt. We belanden in de wijk van een andere ober, maar alles wordt soepel onderling geregeld. Daarna kunnen we weer meteen naar de kade voor onze excursie.

We rijden met de bus een half uurtje langs de kust, waar we uitkomen bij een jachthaven. Hier stappen we over op het volgende vervoersmiddel van vandaag: een dhow. Dit is een bepaald type houten boot, die hier in de regio veel gebruikt wordt. De grotere versies zagen we in de haven van Salalah liggen, volgeladen met vracht. Vandaag gaan we met onze groep op een kleiner exemplaar, bedoeld voor de pleziervaart.

Op het bovendek vinden we een prima plekje met mooi uitzicht. Er hangt een gaasdoek boven ons, wat wel fijn is met deze zon. Evengoed zijn we daarop voorbereid met zonnebrand, petje en zonnebril.

Als we van start gaan en de jachthaven uitvaren, ziet Jeroen meteen een schildpad in het heldere water zwemmen. We zijn allebei te laat om er een foto van te nemen, maar de ervaring telt. De gids vertelt dat het heel zeldzaam is dat hier schildpadden gezien worden, want die komen het meest voor op een plek hier 600km vandaan.

De dhow vaart in een rustig tempo langs de kust. De zee is erg kalm vandaag, dus geen risico op zeeziekte. De kustlijn bestaat hier uit grillige ruige bergen en rotsen, waartussen af en toe een wit dorpje verschijnt. En af en toe snelt er een vissersbootje voorbij.

We komen langs een rond gebouw, wat voorheen een paleis was van de sultan en nu een hotel is. Hier is begin dit jaar een internationale conferentie over groene energie gehouden. De dhow keert hier om en nu varen we de andere kant op langs de kustlijn, richting het centrum van Muscat.

Als we daar in de buurt komen, krijgen we zicht op een fort wat lijkt op een zandkasteel. Het is één van de twee forten die aan weerszijden van het nationale paleis van de sultan liggen. Het hoofdgebouw van dit paleis heeft kenmerkende gekleurde muren.

Nog een stukje verder varen we langs een groot monument in de vorm van een wierrook brander. En dan komt de haven met ons cruiseschip in beeld. Er ligt hier vandaag ook een schip van MSC, de MSC Opera.

Dan is het weer tijd om te keren en de dhow dobbert weer rustig terug naar de jachthaven. We worden nog getrakteerd op dadels en een kopje Arabische koffie. En verder krijgen we ook een paar keer water uitgedeeld, wat lekker is in deze warmte.

De hele tijd houden we een oogje in het water voor schildpadden of dolfijnen, maar helaas, op wat mooie vissen een verdwaalde chipszak na zien we niets in het heldere water zwemmen. Evengoed keren we met een goed gevoel terug naar ons “eigen” schip. Het was een lekker relaxed uitje, met mooie uitzichten.

Voor de lunch besluiten we een hamburger te nemen bij The Salty Beach. We nemen allebei een mix menu met frietjes en een toetje (citroen cake). De burger smaakt prima en is van beduidend hogere kwaliteit dan die je normaal gratis bij het buffet kon krijgen. Voor het menu betaal je dan wel 5 euro, maar dat is het ook echt wel waard. Omdat wij Gold member zijn van de Costa Club hebben we een voucher gekregen voor zo’n menu. Maar we zouden er zeker nog eens willen eten.

Hierna gaan we naar de Infinity bar voor een drankje. Barman Mark heeft vandaag een vrije dag omdat hij teveel uren heeft gedraaid. En Larvin durft het niet zo goed aan om iets speciaals te maken voor ons. Misschien is hij bang dat hij het niet zo lekker maakt als Mark. Maar gelukkig is daar barman Jordan, die een prima kopie maakt van de lichte sangria van gisteren.

Vervolgens lopen we langs Vincenzo van de C-Dream afdeling. Hij heeft met het kantoor in Genua kunnen regelen dat we alsnog ons kortingsvoucher van de afgelopen cruise hebben gekregen. Die kunnen we dan nu meteen inzetten op de boeking die we laatst bij hem aan boord hebben gemaakt voor september 2025. Scheelt toch weer wat euro’s.

Op ons balkon is het heerlijk rustig en we blijven hier lekker lezen en schrijven totdat de zon achter de bergen verdwijnt. Dat was weer een heerlijke dag zo! Morgen onze laatste zeedag van deze cruise, op weg naar Doha, Qatar.

2 thoughts on “Muscat vanaf een dhow

  1. Henk schreef:

    Mooie tocht weer. Jammer dat er geen dolfijnen waren maar een schildpad is misschien nog mooier om te zien.

  2. Nicole schreef:

    Deze boottocht heb ik ook gedaan. Toen heel veel dolfijnen gezien. Ze noemen het de Omaanse Fjorden, toch?
    Een schildpad in het echt zien is ook geweldig.

Comments are closed.