Rio de Janeiro

Zaterdag 4 mei 2024

Het diner in het Club restaurant is ons gisteren goed bevallen. Zoals ons bekend was, mogen we er alleen dineren. Voor ontbijt en lunch kunnen we terecht in het restaurant op dek 4 in de Club Bistro voor gold en platinum leden van de Costa Club.

Na het diner gaan we een paar drankjes drinken aan de Grand Bar. Eén van de barmannen lijkt ons bekend voor te komen en dat is ook zo, want het is Eidam, die we van twee eerdere cruises kennen. We praten weer even bij met elkaar en maken het verder niet te laat aan de bar.

Vanmorgen vroeg is er namelijk weer mooi uitzicht vanaf ons balkon, als het schip de baai van Rio de Janeiro binnenloopt, met de opkomende zon erbij. We krijgen alvast een glimp te zien van de highlights hier: de Corcovado berg, de Suikerbrood berg en de stranden van Ipanema en Copacabana.

Als het schip aan de kade ligt, gaan we douchen en ontbijten. In het restaurant op dek 4 komen we ook weer een bekende serveerster tegen, Neela. Zij werkte ook op de Favolosa tijdens de Groenland cruise van afgelopen zomer.

Dan gaan we naar het theater om te verzamelen voor onze excursie van vanmorgen. Het is er niet druk met passagiers. We hebben deze reis geen excursie tickets in de hut gekregen, maar onze Costa kaart wordt gescand op het verzamelpunt. Als de bus klaar staat, krijgen we een seintje en kunnen we van boord.

Onze gids Casio (van de horloges, zegt hij, maar wij denken aan de rekenmachines) vertelt het één en ander over het leven in Rio de Janeiro, onderweg naar onze bestemming, de Corcavado berg. Daar aangekomen gaan we met het tandradbaantje deze berg op, tot bijna 700 meter hoogte. Onderweg zijn er een paar punten waar de treintjes elkaar kunnen passeren op het enkelspoor.

Na 20 minuten zijn we boven en kunnen we met een lift verder stijgen naar de top van 710 meter. Hier staat het bekende Christo Redentor beeld (Christus de Verlosser), met de armen gespreid. Dit wonder van de moderne wereld stamt uit 1931 en is met zijn 38 meter hoogte van heinde en verre zichtbaar.

We mogen hier een uur genieten van het magnifieke uitzicht rondom over Rio de Janeiro en uiteraard maken we ook de nodige foto’s van het beeld. Het is gelukkig mooi weer en behoorlijk helder, zodat we ver kunnen kijken. Tijd voor een verfrissend drankje, want de temperatuur is weer rond de 30 graden vandaag. Bij de bar zitten een paar neusberen, die hier in het bos leven. De Corcovado berg maakt onderdeel uit van het nationaal park Tijuca.

Voor de terugrit in de trein moeten we nu wat langer wachten vanwege drukte. We hebben wel geluk dat we twee plaatsen helemaal voorin hebben, met een onbelemmerd uitzicht naar voren. De rit gaat bergafwaarts, dwars door het woud, met hier en daar mooie vergezichten. Ook komen we wandelaars langs het spoor tegen, die sportief de berg beklimmen vandaag.

Beneden staat de bus voor ons klaar. We maken nog een rit langs het strand van Ipanema. De hele wijk Copacabana is vandaag afgesloten voor verkeer, vanwege het concert van Madonna, wat daar vanavond op het strand gaat plaatsvinden. Er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht. We zullen zien of we bij vertrek van het schip nog iets van het podium of een voorprogramma meekrijgen.

In de haven moeten we weer even flink de controles door. Dit keer mogen de sokken aan blijven, maar moet de rugzak van Jeroen gecontroleerd worden door een drugshond. Als we alle controles gehad hebben, kunnen we door naar het restaurant voor de lunch.

In de middag genieten we lekker op ons balkon, waar inmiddels ook twee ligbedden zijn neergezet voor ons. Dat is fijn! Dan halen we nog een paar colaatjes bij Marvin in de poolbar en gaan we rustig voorbereiden op vertrek en het diner. Het was weer een heerlijke dag, zo!

4 thoughts on “Rio de Janeiro

 1. Ron Mol schreef:

  Jullie hebben ook weer een mooie dag gehad. Mooie foto’s ook. Ik heb ook een mooie avond gehad in de Beiaard, ter ere van mijn 59e geboortedag. Lees het maar in de mail.

  Groetjes, Ron

 2. Sandra schreef:

  Wat leuk om te lezen dat jullie steeds “oude bekende” tegenkomen. Een mooie dag zo te zien!

 3. Astrid van Cruijsen schreef:

  Prachtig om dit weer terug te zien. Het uitzicht is fenomenaal! geniet er van!

 4. Henk schreef:

  Schitterende foto´s vanaf de berg.

Comments are closed.