Seydisfjördur en Hengifoss

Woensdag 12 juli 2023

We zijn uiteraard nog even naar de bar gegaan gisteravond. Daar hebben we de “Marvin Special” geprobeerd, een cocktail die barman Marvin zelf verzonnen heeft. Het lijkt een beetje op een Aperol Spritz, maar er zit vast nog meer drank in. Het smaakt in ieder geval prima!

Vanmorgen varen we rustig het fjord bij Seydisfjördur binnen. Vandaag moeten we tenderen, dat wil zeggen dat we met de kleine tenderbootjes van het schip naar de wal gebracht worden.

Onze excursie is pas vanmiddag dus gaan we in de ochtend nog even van boord om dichtbij de haven een waterval te bezoeken en daarna door te gaan naar het centrum van dit plaatsje dat ongeveer 600 inwoners telt. Zes jaar geleden zijn we hier ook geweest, voor wie dat leuk vindt, klik hier voor dat verslag.

Budareyrarfoss

Begin 20e eeuw was het hier booming business, vanwege de grote haringvangst in het fjord. Nu is het vooral een plaatsje voor kunstenaars en makers van sierraden en ander handwerk. In één van de kleine winkeltjes ontdekken we een hele leuke pluchen papegaaiduiker. Die nemen we mee.

Terug aan boord checken we nog even in het casino of we de hoofdprijs hebben gewonnen in de lotto, maar helaas, geen rondje voor het hele schip van ons.

Na de lunch gaan we naar het theater, het verzamelpunt voor de excursie. We hebben geen tickets ontvangen maar op basis van ons hutnummer zien ze dat we inderdaad geboekt hebben. Er waren problemen met het printen van de tickets. We vertrekken helaas met een stevige vertraging. Doel van vanmiddag is een wandeling naar de Hengifoss waterval. Dit is meteen de zwaarste excursie die we geboekt hebben voor deze reis.

Het eerste deel van de busrit gaat over Fjardarheidi pas, met een landschap dat vrijwel alleen lage begroeiing kent. Grassen, mossen en nog wat andere lage beplanting. Ook zien we veel lupines. Dit is een uitheemse plant en die doet het erg goed op IJsland. Te goed volgens velen. Het verspreidt zich enorm, vertelt onze gids. Deze plant schijnt wel goed te zijn voor de groei van bomen. Wanneer deze plant rond een boom groeit, groeit de boom ook sneller.

Het tweede deel van de rit is door een gebied met zeer veel bomen. Nog steeds wordt onderzocht welke bomen goed kunnen groeien in het IJslandse landschap en klimaat. Toen de mens eeuwen geleden op IJsland bomen ging kappen, bleek hoe kwetsbaar de natuur hier is. Bijna alle bomen verdwenen en het landschap werd door erosie heel erg schraal. Men zoekt nu naar manieren om het eiland weer van bomen te kunnen voorzien, en test daarvoor heel veel soorten van over de hele wereld.

De bus brengt ons eerst naar een tankstation in Egilsstadir, waar we 10 minuten krijgen om het toilet te bezoeken of iets te kopen. Zes jaar geleden bij een andere excursie, zijn we daar ook gestopt. Toen kochten we een ijsje vanwege het warme weer. Vandaag is het met 8 graden al fris genoeg. Voor onze zwager John kunnen we nog wel een IJslandse muts op de kop tikken.

Dan rijden we verder langs het langgerekte meer Lagarfljot en aan het eind steken we de rivier over. Hier is het startpunt van de wandeling naar de twee watervallen. Het loopt al richting 16:00 uur en we krijgen tot 18:20 uur de tijd om naar de waterval te klimmen en weer terug te keren. Op de heenweg hebben we er ruim een uur voor nodig om tegen de berg omhoog te klimmen. Het pad bestaat uit verschillende delen, het begint met een trap en verder zijn er steile stukken met glad oppervlak, soms klimmen op stenen en ook een stukje over stenen die in het stromende water liggen.

Halverwege de klim komen we langs de Litlanesfoss waterval. Bijzonder hier is het gesteente. De waterval wordt omzoomd door grote zwarte basalt zuilen. Dan klimmen we verder naar het einddoel, de Hengifoss waterval. Dit is met 120 meter één van de hoogste watervallen van IJsland. In de rotswand waar het water overheen stroomt, kun je duidelijk de rode strepen van een enkele kleilagen ontdekken. Het blijft een machtig gezicht om naar het vallende water te kijken.

Litlanesfoss

Het officiële pad houdt hier op. Sommige mensen klauteren over de rotsen nog wat verder, om dichterbij de Hengifoss te komen, maar wij laten het hierbij. We moeten immers ook nog terug. Dat gaat wat sneller dan omhoog, hoewel het afdalen wel zwaarder is voor Co zijn knieën. Maar de stappenteller tikt lekker door.

We komen redelijk afgemat beneden bij de bus, maar het was het waard. We treffen het dat het vandaag droog is, op wat lichte regen vroeg in de ochtend na. We hebben zelfs wat zon gehad. En op de kou kun je je kleden. De rit terug naar Seydisfjördur gaat via dezelfde route en duurt ongeveer een uur.

Hengifoss

Omdat we pas tegen 19:30 uur terug aan boord zijn, hebben we onze diner tijd gemist, maar als alternatief kunnen we nog terecht in het buffet restaurant. Een andere optie zou zijn, om te vragen of we aan de tweede diner zitting mogen deelnemen, maar wij eten niet graag zo laat. Er is best wat lekkers te vinden bij het buffet en omdat we onszelf toch een beetje zielig vinden, trakteren we ons daarna nog op een crepe Nutella in de gelateria.

Lupine

Aan de bar beginnen we maar meteen weer met een Marvin Special. De medewerkers van de Grand Bar zorgen weer goed voor ons, zodat we met voldoende slaapmutjes op terug kunnen naar onze hut.

Dit verslag is een dag later dan gehoopt gepubliceerd omdat er gisteravond weinig tijd over was en we toch ook even aan de bar wilden hangen. Het verslag van 13 juli zal ook waarschijnlijk later volgen omdat we vandaag weer de excursie hebben tijdens diner-tijd. Die excursie begint namelijk om 17:15.

3 thoughts on “Seydisfjördur en Hengifoss

  1. Els de Galan schreef:

    Weer een mooi verslag en veel informatie over IJsland, leuk om te weten. Leuke knuffel is dat! Gelukkig dat er nog wel wat lekkers te eten was bij het buffet. Veel plezier morgen en kijk uit naar het verslag van die excursie!

  2. Henk schreef:

    Mooie excursie maar wel een stevige gelijk voor Co. Maar goed bezig heren. zo kunnen wij mooi meegenieten van de natuur daar.

  3. Angela en Pascal schreef:

    Wat leuk om te lezen, heel veel plezier verder!

Comments are closed.