Zeedag van IJsland naar Groenland

Zondag 16 juli 2023

We hadden gisteren leuke gesprekken aan de bar, maar wel in het Duits, dus dat is wat lastiger. We hebben vannacht weer een uur extra. Eigenlijk zijn we gewend dat dan bij binnenkomst van de hut, de tv aan staat met de melding dat de klok vooruit of terug gaat, maar het enige waar je het nu nog kunt vinden is in de Oggi a Bordo, het dagelijkse informatiekrantje. En we hebben gemerkt dat het toch wat mensen daardoor voorbij gaat, met als gevolg bijvoorbeeld bij het restaurant aankomen en zien dat dat nog dicht is.

Na een voldoende lange nacht trekken we de gordijnen open en worden verblind door de zon, die flink bij ons naar binnen schijnt. Strak blauwe lucht en op het balkon zo uit de wind voelt het alsof we op de Middellandse Zee zitten.

Na het ontbijt gaan we weer een uur rondjes lopen op het dek en zien veel mensen met een verrekijker de zee afspeuren. Inderdaad, er zijn wat walvissen te spotten, maar de afstand is best groot. Ook wij zien met het blote oog een kenmerkende spray in de verte, als de walvis naar boven komt om adem te halen, gevolgd door de rug van de walvis, als hij weer rustig onder water duikt. Geen sprongen uit het water, of een zichtbare staartvin, helaas.

Het Middellandse Zee gevoel wordt extra versterkt door de vele mensen die in korte broek, met T‑shirt of zelfs ontbloot bovenlijf op de zonnebedden liggen. Alleen in de schaduw in de wind is het net iets frisser, maar is een zomerjasje voldoende. Afwachten of dit vandaag zo blijft en ondertussen er maar fijn van genieten.

We zijn vandaag wat laat met onze rondjes lopen en als het uur erop zit gaan we direct door naar de Atriumbar om wat te drinken. Daarna weer terug naar de hut, nog even op ons balkon van dit mooie weer genieten en rond 12:00 uur gaan we voor de lunch.

In de Solemio spa vragen we even na of de manager ook weet of op de Costa Toscana in november voor de cruise van Italië naar Dubai, het ook mogelijk is om een “all day spa pakket” te boeken. Die is namelijk (nog) niet beschikbaar in “My Costa”. Daar kun je alleen een losse dag boeken. De manager antwoordt dat hij dan waarschijnlijk, als de planning niet verandert, ook op de Toscana zal zijn en geeft aan dat het beslist beschikbaar zal zijn.

Na de spa weer even op het balkon, waar de zon wel weg is, maar het in korte broek en T-shirt nog best lekker is. Na enige tijd gaan we nog wat drinken en een ijsje halen. Toch nog iets echt kouds vandaag. Vanavond moeten we weer in het pak voor de gala-avond.

Morgen varen we door de “Prince Christian Sound”, een fjord achtige passage in het zuidelijkste deel van Groenland. Dat moet een belevenis zijn, dus we zijn benieuwd. Dat duurt ongeveer van 10:00 tot 16:00 uur. We kunnen daar ijsbergen en gletsjers tegenkomen. We zijn heel benieuwd. Kijken of we mooie foto’s kunnen maken. UPDATE: zojuist komt het bericht dat vanwege weersomstandigheden (extreem veel ijs en mist bij de ingang van het Fjord) we niet door de “Prince Christian Sound” zullen gaan. Er komt waarschijnlijk een alternatieve route die ook interessant moet zijn. Meer horen we morgenochtend.

Wat we de afgelopen dagen vergeten te vertellen zijn, is dat we in het westen van IJsland veel kolonies van Noordse sterns hebben gezien. Deze trekvogels lijken wat op meeuwen, maar zijn net even anders. Ze broeden hier in de zomer onder andere op IJsland, maar trekken in de wintermaanden helemaal naar Antarctica en leggen daarvoor dus meer dan 20.000 kilometer af. Als die toch stappentellers zouden hebben…

De vogels zijn heel beschermend naar hun nesten toe. Je kunt er niet dichtbij komen, want dan word je met duikvluchten aangevallen op je hoofd. Gisteren onderweg naar de lava grot stonden er zelfs verkeersborden voor langs de weg. Pittige beestje dus!