Zeven “zeedagen” op de Costa Toscana, dag 6

Vrijdag 8 december 2023

Iedere cruise besteden we ook wat aandacht aan de bemanning die onze reis speciaal maken. Het is niet mogelijk iedereen in het zonnetje te zetten, maar de mensen waarmee we het meeste contact hebben tijdens deze cruise willen we toch even voorstellen.

Werken op een cruiseschip is niet heel romantisch. Misschien voor een enkele functie, maar voor de meesten is het hard werken, gemiddeld 8 maanden zonder vrije dag, lange dagen en ver van huis. Dat wordt helaas niet door iedereen gerealiseerd.

Gisteravond zijn we foto’s gaan maken van mensen die ons dus fantastisch hebben geholpen. Een paar foto’s hadden we al, maar er was nog werk te doen.

Onze butler (die heb je bij een suite) Sushant kwam hiervoor speciaal naar onze cabine tijdens zijn pauze. Dat had ook weer niet gehoeven, maar we stellen het zeer op prijs.

Bij het diner hebben we ook gevraagd of we de koks even mochten fotograferen. Hier is een open keuken en Co dacht dat als ze heel kort even bij elkaar zouden gaan staan, er snel een foto gemaakt kon worden. Het liep een beetje anders want we moesten samen met de koks op de foto en die werd door iemand anders gemaakt. Er werd even tijd voor uitgetrokken. We hebben helaas geen namen.

Na het diner is het rustig genoeg om ook met onze obers Artemio en Paul een foto te maken. Dan lopen we het restaurant uit maar bij de Gelateria is de groep helaas niet compleet, dus die moeten we later nog even doen.

Door naar de Grand Bar waar Adrian iedere avond goed voor ons zorgt. Het is even zoeken naar een geschikte plek, maar het lukt. Tijd voor de BBC.

De volgende stop is de Granducato bar. Hier hebben we Saul en AY (erg genoeg hebben we zijn naam nog niet volledig kunnen spieken op zijn naambordje). Laatste vertelt dat hij nu helemaal weg is van ouzo. Hij had er vier op voor het slapen gaan en wist alles nog de volgende dag. Dat vertelde hij, maar ze mogen helemaal (niet zoveel) drinken dus we nemen het maar niet serieus. Wel grapt Co dat hij zich nu zorgen maakt of er nog voldoende ouzo voor ons overblijft op deze cruise.

Na een goede nachtrust, maar nog redelijk vroeg wakker, komen we Florentino, onze cabin steward tegen in de gang. Weer een kanjer vastgelegd. Dan gaan we door naar de Solemio spa om daar, voordat er publiek binnen is een paar foto’s te maken van de thermal area. Helaas is er nog een net over het bad, maar we kunnen binnenkort een beeld geven van de faciliteiten.

Onderweg naar het ontbijt komen we Edromer tegen. Hij herkende ons van de vorige cruise. Hij verzorgde de handdoeken in de Spa. Gisteren begroette hij ons daarom heel uitbundig. Toch leuk als je herkend wordt en wij herkenden hem ook. Soms moet je alleen even nadenken waarvan.

Na het ontbijt gaan we een plekje opzoeken op het achterdek op dek 7, bij de Infinity bar. Er staat vandaag namelijk nogal een stevige wind en hier zit je lekker in de luwte. Dit dek is alleen voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar onder begeleiding. De bar zelf is nog dicht, maar hier hebben we gisteren al een foto kunnen maken van Mark Anthony en Larvin.

De bar is hier nog dicht dus gaan we naar de Kartell bar om wat te drinken. Daar kennen we Melissa en Dandridge.

Tijd voor de lunch. We hebben al vooraf aangegeven wat we willen want onze tijd is enigszins beperkt omdat we vroeg in de middag een massage geboekt hebben. We zitten aan het raam en zien dat het schip inmiddels het einde van de Rode Zee nadert. Er zijn wat eilandjes te zien en in de verte de kust van Jemen aan de oostkant en Djibouti aan de westkant. We varen nu door de Bab el Mandeb, de “Poort der Tranen”, de smalle zeestraat die de Rode Zee verbindt met de Golf van Aden.

Na de lunch gaan we naar de spa voor eerst een massage en daarna nog een rondje sauna. Om af te koelen gaan we daarna weer naar de Infinty bar op het achterdek en daar maakt Mark een drankje, shotje, voor de groep die aan de bar zit en wie mee wil doen. Het is een lichtblauw drankje met een toefje slagroom erop. Mark is een zogenoemde flair bartender, een nieuwe functie bij Costa.

Op de weg naar de hut gaan we kijken of het Amarillo team compleet is, maar helaas. Dat is pas vanaf 17:00 uur het geval, dus besluiten we eerst aan het verslag te beginnen en even na vijf uur gaan we naar beneden voor de foto. Het team op de foto bestaat uit: o.a. Mary Grace, Sonny en Cedy, die we van eerdere cruises kennen.

We wisselen nog wat Facebook en Instagram gegevens uit en dan hebben we het compleet. Nou ja, dit is een vertegenwoordiging van de harde werkers. Het lukt helaas niet iedereen in het zonnetje te zetten.

Morgen behandelen we de laatste dekken, 16 t/m 19.