Stockholm

P1040592_resizeZondag 10 augustus 2014

We worden vanmorgen wakker getoeterd door het schip. We blijken al een eind te varen op de Fjaderholmarna fjord, met allemaal kleine eilandjes, wat op sommige stukken vrij smal en bochtig is. Het was dus even een kwestie van toeteren voor tegemoetkomend verkeer. Tijdens de ochtendrituelen genieten we van het mooie uitzicht hier. Het zonnetje schijnt, dus het belooft weer een mooie dag te worden.

DSCF6343_resizeNog even over gisteravond, Co heeft als “pearl-member” van de Costa Club 10 euro tegoed gekregen voor het casino. Dat ging hij inzetten op de roulette tafel en na drie rondjes stond hij al op 45 euro winst! Toen heeft hij maar meteen gecasht. Kunnen we weer gebruiken voor leuke uitgaven.

Om 9:00 uur leggen we aan bij de Stadsgarden in Stockholm. Er werd gisteren een beetje vaag gedaan over waar we precies zouden aanleggen. Volgens het krantje zou dat in het oostelijk havengebied zijn, zodat we bijna een shuttle ticket gekocht hadden. Maar Jeroen had op internet gezien dat we redelijk dicht bij het oude centrum zouden aanleggen, en dat was gelukkig ook zo.

DSCF6385_resizeEven na 9:30 uur lopen we van het schip naar de stad, met mooi uitzicht over de baai met alle stads-eilanden van Stockholm. Een half uurtje later lopen we over de brug de oude stad in (Gamla Stan), met de mooie middeleeuwse straatjes en steegjes. Aan het einde van het eiland komen we bij het koninklijk slot, wat voor een deel toegankelijk is en voor een ander deel museum.

DSCF6389_resizeOmdat de tijd beperkt is, besluiten we eerst naar het verste punt te lopen waar we heen willen. Dan krijgen we op de terugweg geen haast om het schip nog op tijd te kunnen halen. Via het parlementsgebouw en de opera gaan we de Strandvagen op, een brede boulevard langs het water, met statige panden. Hier heb je mooi uitzicht op de eilanden Skeppsholmen en Kastellholmen, waar allerlei musea zijn. Wij gaan verder de brug over naar Djurgarden, een groot park-gebied met nog meer musea, het openluchtmuseum Skansen, het ABBA-museum en onze eindbestemming: pretpark Grona Lund. Ze hebben een paar leuke achtbanen in dit pretpark, maar helaas blijk je zowel toegang voor het park te moeten betalen, als entree voor de losse achtbanen. Dat vinden we een beetje zonde van het geld voor de korte tijd die we hier kunnen doorbrengen.

DSCF6428_resizeWe lopen daarom weer langs de waterkant terug naar de stad voor een lunch bij de MacDonalds (die hadden we nog niet gehad deze vakantie). Daarna gaan we naar het eilandje Riddarholmen, waar je een mooi uitzicht hebt op het grote stadhuis aan het water. Tot slot nog een laatste wandeltocht door de oude stad, waar we nog een souvenir scoren, en dan is het alweer tijd om terug te gaan naar het schip. Dit keer dus geen museumbezoek, of paleizen bekijken, maar we hebben zo wel een mooie indruk gekregen wat deze stad allemaal te bieden heeft. En dat is zeker genoeg om een keer lang weekend voor terug te komen.

P1040645_resizeNa een borrel en een opfrisbeurt in de Spa, gaan we op ons balkon kijken naar het vertrek uit Stockholm. De komende uren zullen we weer via het fjord terugvaren naar open zee. Het is heerlijk om te kijken naar alle bootjes en eilandjes met vakantiehuizen. Ook tijdens het diner houden we dit uitzicht vanaf ons tafeltje aan het raam. Om 20:30 uur zijn we het fjord uit en wordt de loods weer van boord gehaald. In het westen zien we de zon in het water zakken en in het oosten komt de maan alweer tevoorschijn boven de golven. Wat is het varen toch mooi!

Na het diner schrijven we ons verslag maar zoeken nog geen foto’s uit omdat we nog even naar de bar willen. We hebben een korte nacht voor de boeg want we moeten ons al weer om 08:00 uur melden voor onze excursie. Dan maar morgen afmaken.

P1040665_resizeDe groep Nederlanders (en enkele Belgen) die we weer bij de bar treffen wordt steeds groter. Het is weer erg gezellig maar we haken netjes op tijd af. Als we in de hut komen, ligt er een brief op de vloer waarin staat dat we Visby zullen overslaan. De zee zal te ruw zijn om veilig met tenderbootjes aan wal te kunnen. Jammer, maar begrijpelijk. Dan maar een beetje uitslapen.

One thought on “Stockholm

  1. Ed en Willem schreef:

    En ABBA blijft natuurlijk genieten. Het pak staat je goed.

Comments are closed.