Weerzien Helsinki

P1040515_resizeZaterdag 9 augustus 2014

Het is 10 jaar geleden dat we in Finland op vakantie geweest zijn en de eerste dagen van die vakantie hebben we in Helsinki doorgebracht. De stad kennen we dus wel enigszins maar we hebben toen niet het uitstapje gemaakt naar het fort-eiland Suomenlinna, hetgeen één van de populairste uitstapjes van Helsinki zou zijn.

De nacht duurde een uurtje langen omdat de klok weer een uur teruggezet werd en we zijn daarom toch weer redelijk vroeg wakker. Vandaag geen excursie dus geen tijdstip dat we moeten halen. We gaan in ons tempo de ochtend-rituelen af en gaan te voet van de boot naar de haven van Helsinki waar de boten vertrekken naar het eiland. Het leek ons wel leuk een boottripje te maken deze vakantie.

Het is ongeveer een uurtje lopen langs het water. Niet de kortste route maar verkeerd lopen zit er zo niet in. Onderweg komen we een hijskraan tegen die gebruikt wordt voor bungyjumpen. Nog niet geopend, dus dat valt nog niet te bekijken.

DSCF6258_resizeOok bij de boot is het nog rustig. Er zijn twee mogelijkheden: een veerpont voor weinig geld of een wat duurdere boot waar je lekker op het bovendek kunt zitten. We kiezen deze laatste. De boot gaat elk half uur en doet er ongeveer 20 minuten over. Op het eiland zijn twee stops. Wij gaan de eerste stop van boord en verkennen eerst het noorder eiland. Er zijn vier eilanden door bruggen verbonden maar de twee grootste daarvan zijn te bezoeken.

De nederzetting werd gesticht in 1748 en kwam in 1991 op de Unesco lijst als voorbeeld van de Europese militaire architectuur uit die tijd. De vele nog aanwezige kanonnen die staan gericht op het westen, herinneren aan de tijd dat het eiland viel onder de Russische macht. Finland is pas in 1918 een zelfstandige staat geworden. Daarvoor viel het wisselend onder de Russen of de Zweden.

Op het eiland aangekomen gaan we lopen langs de hoofdroute die op de kaart is uitgestippeld. We komen bij diverse gebouwen die diverse functies hebben gehad waaronder een kerkje dat tevens dienst deed als vuurtoren.

DSCF6275_resizeAls we het noorder eiland gezien hebben maken we een stop voor een drankje en een broodje en daarna gaan we verder op de zuider eiland. Daar wijken we al snel van het hoofdpad af en kiezen onze eigen route langs de bezienswaardigheden.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het kerkje (helaas gesloten in verband met een bruiloft), De “courtyard” met het graf van ene Augustin Ehrensvard, het droogdok, Kustaanmiekka (geeft beeld van het originele bastion met zijn kanonnen zoals gemaakt door de Russen) en de “Kings Gate” een van de toegangspoorten tot het fort.

Het eiland is ook populair bij de Finnen. Je kunt er heerlijk rustig picknicken op het strandje of op één van de grasveldjes. De Finnen zitten in de zomermaanden tot laat buiten, om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen voor de lange donkere wintermaanden weer komen.

Om ongeveer 2 uur gaan we weer met de boot naar het vaste land om nog even de kathedraal van Helsinki te bezoeken (alleen van buiten) voor we weer terug gaan lopen naar het schip. Op de terugweg is de bungy jump inmiddels open. Er staat een lange rij voor, terwijl het 100 euro kost! Binnen een paar seconden sta je weer beneden op het strand.

Terug op het schip gaan we wat drinken aan de bar op het dek en even later nemen we een paar kleine hapjes van het tea-time-buffet.

Vervolgens even lekker het bubbelbad in, stoombadje en weer naar de hut. Bijna diner. Wat vliegt een dag toch voorbij.

Heerlijk diner en leuke babbels met de serveerster, ober en manager van het restaurant. Gezellig. Jeroen neemt ook weer even de tijd om met een Franstalige dame te spreken en Co kan dat maar mondjesmaat volgen. Die gaat daardoor wel iets sneller door de rosé heen. Maar de ober vult op tijd weer bij.

P1040579_resizeTijd weer om een verslagje te maken, foto’s uit te zoeken en dan vanavond wellicht even het casino in. Ook deze nacht is weer een uurtje langer en als Pearl-member van de Costaclub, hebben we 10 euro te vergokken. Wie weet levert het nog wat op. Anders nemen we wel weer een drankje extra als troost.

One thought on “Weerzien Helsinki

  1. Kees & Brian schreef:

    Helsinki staat nog op onze lijst; de enige plek op jullie route die we nog niet bezocht hebben. Het klinkt allemaal interessant en mooie oude steden hebben altijd een warm plekje in ons hart.

Comments are closed.