Tallinn

DSCF5719_resizeWoensdag 6 augustus 2014

We worden wakker als we zo’n beetje de haven van Tallinn in varen. Er ligt al een cruise schip naast ons, de Wind Surf, in de vorm van een zeilschip en een ander schip van Regent komt ook net aan varen. We gaan snel ontbijten, zodat we direct van boord kunnen om de stad te verkennen. Het is schitterend weer. Blauwe lucht en 27 graden. Best warm eigenlijk voor een stadsbezoek, maar we klagen uiteraard niet.

Het schip ligt op een kwartiertje lopen van het oude centrum, dus een shuttle bus hebben we niet nodig. Een paar Nederlandse passagiers wel, want die zijn gisteren tot heel laat in de bar blijven hangen… Onderweg naar het centrum komen we langs een winkel met wel iets heel bijzonders in de etalage: een pluchen piratenschip! We gaan even naar binnen om te vragen wat het kost en zeggen dat we later vandaag terugkomen. Dat levert meteen een tientje korting op, maar we laten het nog even staan. Dat loopt anders zo onhandig door de stad.

DSCF5742_resizeTallinn heeft een heel groot middeleeuws centrum, dat nog grotendeels intact is. Het staat daarom terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Twee kilometer stadsmuur is behouden gebleven en daarbij 26 van de meer dan 40 torens op deze muur. Bij de Dikke Margaretha toren gaan we de stad in. Het centrum is heel sfeervol met alle gildehuizen, kerken, het raadhuis met plein en de oudste apotheek van de wereld (1422!). We klimmen verder omhoog naar de Domberg, waar je naast de Domkerk (logisch) ook nog het parlement in de oude burcht kunt zien en de Russische Alexander Nevsky kathedraal, die er inderdaad heel Russisch Orhtodox uitziet. Op de domberg is ook een uitzichtplatform waar je mooi uit kunt kijken op de benedenstad en de haven. Daar heeft inmiddels ook de Costa Pacifica naast ons aangemeerd. Er zullen dus nog meer cruise passagiers de stad in komen, maar daar hebben we hier gelukkig helemaal geen last van. Omdat we nog best veel tijd hebben, besluiten we om te gaan lunchen op het schip en dan meteen het piratenschip aan te schaffen. De verkoopster was erg blij om te horen dat het bij ons goed terecht komt, haha! Onderweg naar het schip trokken we veel bekijks met ons piratenschip.

DSCF5751_resizeNa de lunch en heel wat cola en water getankt te hebben, gaan we nog een keer de stad in voor een tweede rondje. Dit keer is het opera- en ballettheater het doel, dat een beetje aan de rand van het centrum ligt. Het is een mooi Jugendstil gebouw uit 1910, in de oorlog plat gebombardeerd, maar daarna door de Russen gelukkig in oude stijl hersteld. We zien niet zo snel dat er een rondleiding wordt aangeboden, dus gaan we weer verder. Door de oude straatjes hobbelen we weer terug richting de haven. Het lopen op de eeuwenoude kinderkoppen is best vermoeiend, daarom slaan we de 258 treden van de toren in de St. Olaf kerk toch maar over… We hebben uitzicht genoeg gehad en de voetjes vragen om een verkoelend zwembad.

DSCF5745_resizeAan boord tanken we eerst weer cola, koffie en water bij en dan duiken we even de Spa in, voor een verfrissend (sauna)bad, heerlijk! Goed en wel aangekleed, horen we de scheepstoeter 3x gaan, dat is het teken van vertrek. Het wordt beantwoord door een groet van de Costa Pacifica. Aan dek zien we ons schip achteruit de haven uitvaren, en met een pirouette draaiend zeggen we vaarwel tegen Tallinn. Met de muziek van Andrea Bocelli erbij, zou je er een traantje bij laten.

20140806_163802_resizeNog even lekker op het balkon in het zonnetje hangen en dan weer op voor het diner bij Samsara. Deze keer krijgen we als amuse een St. Jacobsschelp. Een paar seconden later willen ze die al weghalen, omdat ze inmiddels aan boord weten dat we geen vis eten. Maar Jeroen wil ze toch wel eens proberen en ze zijn gelukkig erg lekker. Als hoofdgerecht vandaag de kip teriyaki die super smaakt. De rosé wordt vandaag flink doorgeschonken tussen de gangen door. Eens kijken of dat straks een cocktailtje minder wordt. Overigens moeten we daarover nog melden dat we een nieuwe top-cocktail hebben ontdekt: de Miami Vice, die er ook nog eens heel leuk uitziet met een witte romige basis en een “bloedvlek” van aardbeiensaus er half tussendoor.

In ieder geval maken we het vanavond niet laat. De klok gaat vannacht wéér een uur vooruit voor St. Petersburg en we moeten morgen al om 8:30 uur verzamelen voor de excursie op de eerste dag daar (6:30 uur Nederlandse tijd dus!).

4 thoughts on “Tallinn

 1. Kees & Brian schreef:

  Tallin hadden we niet bezocht, Riga en Sint-Petersburg wel.
  Toch maar een vaker een visje proberen, mannen; kan zo verschillend smaken en soms denk je bijna vlees op je bord te hebben. Voor ons zit een tripje er nog niet in, wij moeten de centen met onze B&B in de zomer verdienen, maar vanaf oktober gaan wij er ook weer tegenaan…
  Geniet er van mannen; wij genieten van jullie verslag.

 2. Simon & Markina schreef:

  Hoi vakantiegangers, waar halen jullie toch de tijd vandaan voor het maken van die uitgebreide verslagen? Het is weer heel leuk om van dag tot dag jullie belevenissen te kunnen volgen. In een eerder verslag hadden jullie al aangegeven dat na Bornholm de eerstvolgende stop Tallinn zou zijn. Volgens het routeschema zouden jullie Tallinn echter pas aandoen op de 8-ste dag. Er zullen wel dringende redenen zijn geweest om van de oorspronkelijke route af te wijken. Is Sint-Petersburg nu de volgende stop en daarna Helsinki? We zullen het merken aan de verslagen. Nog heel veel plezier. Groeten, Simon en Markina.

 3. Ed en Willem schreef:

  Hallo mannen, ik zie dat jullie de route omgekeerd doen. En de pluche boot, tja, waar gaan jullie die neerzetten. Wel origineel.
  Groet, Ed en Willem

 4. Jeroen en Co schreef:

  Het schema in het begin is aangepast en was helaas niet geheel juist. Ik heb dit schema met kopiëren en plakken geplaatst, maar misschien van een andere vertrekdatum met klein verschil in het schema.

Comments are closed.