Buenos Aires in de zon

Vrijdag 14 december 2018

Gisteravond hadden we via Google Maps een paar Argentijnse restaurants gevonden in de buurt van ons hotel. Toen we daar heen wilden gaan lopen, leek het alsof er buiten geschoten werd. De Plaza de Mayo hier om de hoek wordt vaak gebruikt voor protesten en demonstraties, bijvoorbeeld van de Dwaze Moeders. Dit keer waren er protesten gaande in verband met de G20 top,die hier onlangs is gehouden. Hoewel de top al voorbij is, gaan de protesten door, lezen we later op internet. De straat waar we in moeten, blijkt afgezet met een soort dichte stalen dranghekken. Er staat ook politie bij. We kunnen bij de gevels net langs de afzetting piepen en de straat in lopen. De schoten blijken traangas granaten te zijn.

De keuze voor het restaurant wordt snel beslist, als het opnieuw begint te regenen. Bovendien willen we met die harde knallen niet langer op straat zijn. Ook als we al even aan tafel zitten, gaat het nog even tekeer buiten. We kiezen ieder een voorgerecht en een hoofdgerecht uit. Ze houden hier kennelijk van een stevige maaltijd, want de porties zijn gigantisch. Maar wat een ontzettend lekkere malse biefstuk krijgen we voorgeschoteld! Je mes valt er zo doorheen. En bij het afrekenen zijn we helemaal verrast, nog geen 40 euro voor 2 personen! Daar moeten we dan wel bij zeggen dat we geen Argentijnse wijn hebben besteld. De alcohol hebben we na 18 dagen cruisen even afgezworen. Tegenover ons hotel kopen we nog een paar flesjes cola en dan houden we het voor gezien.

Na een rustige nacht worden we wakker in een droog Buenos Aires. Na het ontbijt pakken we de rugzak en de foto camera’s en gaan we de stad verkennen. Zowaar komt de zon nu door, dat geeft meteen een heel andere aanblik. Bij de receptie regelen we alvast de transfer naar de luchthaven voor morgen.

We lopen eerst naar het Congres gebouw in de wijk Monserrat. De rijke gevels hier doen denken aan steden als Barcelona en Parijs. Daarna gaan we door naar de wijk San Nicolas (hoe kan het ook anders), waar we het fraaie gebouw van het waterleidingbedrijf kunnen bekijken.

Dan gaan we naar het bekende Teatro Colon, een enorm theater met een zeer goede akoestiek. Het gebouw staat aan de Avenida 9 de Julio, die met 140 meter de breedste straat ter wereld is. Hier vinden we ook de Obelisk,een monument voor de onafhankelijkheid van Argentinië. Met de letters BA in het groen ervoor, is dit een populaire selfie plek. Dus dat doen wij dan ook maar even.

Tijd voor een drankje met een gebakje erbij. Helaas valt het karamel gebakje van Jeroen nogal tegen, maar goed, de cola was dorstlessend gelukkig. Even verderop komen we voor de tweede keer een speelgoedwinkel tegen. Bij de eerste winkel hadden we een leuk pluchen aapje gezien, maar uiteindelijk toch niet gekocht. Tja, als je dan een tweede filiaal tegenkomt,dan is dat toch een teken dat je op die beslissing terug moet komen.

We lopen de brede avenida af en gaan dan de wijk Recoletain. Deze is vooral bekend vanwege het kerkhof, met allemaal praalgraven van rijke families. Het meest bezocht is het graf van de familie Duarte, waar Evita Peron is bijgezet, overigens pas 20 jaar na haar overlijden. We hebben geen plattegrond van het kerkhof gekocht, maar treffen toevallig twee Nederlanders die deze wel hebben. We blijken er al vlakbij te zijn. De drukte bij het graf valt mee.

Voor de lunch kiezen we toch weer de snelle optie van de MacDonalds om de hoek. Daarna wandelen we nog door naar de botanische tuinen inde wijk Palermo. Deze zijn op zich wel aardig om te zien, maar niet heel bijzonder.

Dan volgt de lange weg terug naar het hotel, met wat minder indrukwekkende bezienswaardigheden. We krijgen zo wel een mooie indruk van de hele stad in één dag, maar het is eigenlijk iets teveel van het goede. Onderweg maken we nog een pitstop voor cola en een toilet. We zijn van 9:30 uur tot17:00 uur in touw geweest. Volgens de gezondheids app op de mobiele telefoon van Co hebben we ruim 23km afgelegd en zijn we 5 uur in beweging geweest.

Als we uiteindelijk bij de Plaza de Mayo zijn aangekomen, blijken daar de protesten weer in volle gang. Het ziet er nu wel vreedzaam uit. Er wordt alleen met spandoeken rondjes gelopen om een standbeeld.

We besluiten vanavond in hetzelfde restaurant te gaan eten. Morgen gaan we naar huis. Om 12 uur worden we opgehaald door een taxi die het hotel voor ons regelt en rond 16:40 vliegen we dan terug. Voor ons was dit in ieder geval een enorm geslaagde vakantie.