Maceio Brazilië

Vrijdag 7 december 2018

Wat hebben we gisteravond lopen klooien met het maken van het verslag. Co had WordPress laten updaten en vervolgens werden we met een nieuwe user interface geconfronteerd. Met andere woorden, van alles werkte weer anders en dan moet je opnieuw je weg zien te vinden om te bereiken wat je wilt bereiken. Toen de moed bijna werd opgegeven, ontdekten we bepaalde functies waar door we toch de juiste vorm aan het verslag konden geven. Het koste wel veel extra tijd, mede omdat door het trage internet het vaak veel tijd kostte om te controleren of iets goed uitpakte. Toen het verslag online stond bleken nog wat instellingen te moeten worden aangepast. Dat heeft Co toen maar vanaf zijn telefoon gedaan aan de bar anders zouden we op een droogje naar bed moeten.

We zijn vroeg wakker en naderen de haven van Maceio. Het schip draait flink om zijn as en vaart achteruit naar zijn aanlegplaats.

We hebben hier maar een halve dag en gaan met een excursie de stad verkennen. Het is druk bij het ontbijt maar we vinden en plekje en genieten van ons ontbijt.

Als we van boord gaan treffen we weer een dansgroep op dekade aan. We zijn in Amsterdam nog nooit met een klompendans ontvangen. De bussen voor de tour staan dit keer direct naast het schip. Geen shuttlebus naar een terminal dus.

In de bus worden we welkom geheten door een gids en een tolk.De gids zelf weet veel, maar kan dat niet in het Engels vertellen. Best knap dat zij kan luisteren en vertellen tegelijk. Ze spreekt zeer duidelijk Engels.Ze onderscheiden hier 4 seizoenen: warm, heet, heter en heetste. We zitten nu in die laatste. Vandaag loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden en de zon schijnt volop.

We passeren diverse interessante gebouwen en zien ook dat hier het contrast weer groot is tussen arm en rijk. Tevens passeren we een kleine versie van het Vrijheidsbeeld. Ja, ook hier hebben ze er een.

De eerste stop is bij kleine winkeltjes die allerlei zelfgemaakte spullen verkopen, waaronder het zogenaamde “filet”. Dat maakten de vissersvrouwen vroeger van allerlei gekleurde garens en wordt daarna met een soort hars wat stijver gemaakt. We lopen daar snel langs en maken wat foto’s en lopen dan door naar een plekje waar je uitzicht hebt op een mangrove.

Daarna gaat de tour verder en de volgende stop is op een plein met de kathedraal. Daar hebben we net genoeg tijd om binnen te kijken.

We stappen de bus weer in een die brengt ons naar een uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Maceio en ons schip.

Het laatste stuk voert met name langs het strand. Belangrijk voor het toerisme, naast suiker één van de belangrijkste bronnen van inkomsten.Wederom een stop om te shoppen en dit keer vinden we iets van ons gading. Tot nu toe zagen we nergens in Brazilië pluchen beesten. Wel heel veel poppen, maar dat vinden we niet zo leuk. Hier vinden we eindelijk één winkeltje die iets dergelijks verkoopt. We kiezen de schildpad uit en een klein katje. Missie geslaagd. Nog even het strand op voor we met de bus terug gaan naar het schip.

Na de lunch maken we het vertrek mee vanaf ons balkon.Opeens horen we een omroep vanaf de brug dat aan de linker kant van het schip dolfijnen te zien zijn. We moeten even wachten tot het schip iets verder is en zien inderdaad een groepje van 4 of 5 enkele malen kort aan de oppervlakte komen. Moeilijk op foto vast te leggen, maar we hebben er een paar die met inzoomen de rugvinnen van 3 dolfijnen laat zien. Niet heel scherp.

Ondanks de warmte gaan we naar de Spa om kort even van te genieten. Als we buiten aan de voorkant van het schip staan en in het waterturen, wijst Co opeens naar de linker voorkant. We zien een dolfijn net onder de wateroppervlakte zwemmen. Het water is zo helder dat deze geheel goed te zien is. Maar dan heb je natuurlijk weer geen camera bij je. We maken ons even zorgen of het schip hem niet ramt, maar achten de dolfijn wel in staat om op tijd de diepte in te gaan. We hebben geen bonk gehoord. We zijn onder de indruk van wat we net gezien hebben: zo duidelijk en mooi.