Salvador, Brazilië

Zaterdag 8 december 2018

We zijn opnieuw wakker voordat de wekker afgaat. Het schip loopt de baai binnen bij Salvador, onze volgende stop in Brazilië. Er hangen nog donkere wolken boven de stad, maar gevoel zegt dat het toch mooi weer gaat worden.

Na het ontbijt gaan we naar de verzamelplek voor de excursie van vandaag, die om 8:00 uur gaat beginnen. Het is nogal lang wachten op het teken dat we naar de bussen mogen gaan. Later snappen we waarom. Er staat een enorme file in het trappenhuis. Gelukkig worden wij alsnog omgeleid naar een andere uitgang, omdat wij een excursie hebben.

Vandaag zitten we in bus 1 met een gids die in het Engels en het Italiaans zal gaan vertellen. We krijgen een rondrit door een groot deel van de stad. De naam Salvador betekent Redder en daarmee is de stad vernoemd naar Jezus. Salvador heeft 3 miljoen inwoners, waarvan bijna 80% van de bevolking van Afrikaanse oorsprong is. Dat is te merken in de religie, het voedsel en de gebruiken.

Onze eerste stop ligt nog beneden aan de waterkant: het fort Santo Antonio da Barra, met vuurtoren. Het fort dateert uit 1622 en moest de stad samen met de andere forten beschermen tegen aanvallen van o.a. de Nederlanders.Het fort kijkt uit over de Baai van Allerheiligen. De baai is zo genoemd omdat hij op 1 november is ontdekt door Vespucci.

Hierna rijden we door naar de bovenstad. Deze ligt zo’n 75 meter boven zeeniveau. Vanaf de haven kun je met een lift of met een tandradbaantje naar boven. Wij rijden er nu met de bus heen, via een omweg. Hier gaan we de bus uit om een kleine twee uur te gaan wandelen door het historische centrum van Salvador. De oude stadswijk heet Pelourinho en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat is een goede zaak, want het is werkelijk schitterend.

We lopen o.a. langs de genoemde lift, de Elevador Lacerdauit 1872. Daarna komen we bij het Plein van Jezus, waar we het oude stadhuis en één van de vele kerken aantreffen. Dan vervolgen we naar het plein waaraan de kathedraal ligt. We lopen verder door straatjes en over pleinen met overal gekleurde huizen in pastel tinten. Het is er een drukte van belang, met veel drumbands en groepjes capoeira dansers. Vandaag is het namelijk de feestdag van Nossa Senhora da Conceicao, wat kennelijk groots gevierd wordt.

Na de rondwandeling met de gids krijgen we nog 40 minutenvrije tijd in het centrum. We besluiten hetzelfde rondje nog een keer te lopen en dan op ons eigen tempo en zonder busgenoten in de buurt. We genieten volop,maar het is met deze warmte wel een beetje afzien. Ruim boven de 30 graden met veel zon, dus hier en daar zoeken we de schaduw maar een beetje op.

Met de gids lopen we het centrum uit, waar de bus voor ons komt aanrijden. Dan rijden we een heel stuk door de stad en zien we ook wel wat mindere wijken. De gids vertelt dat de meeste mensen hier illegaal een huisje bouwen. Na 15 jaar worden ze dan door natrekking eigenaar van die grond. De gemeente bouwt wat trappen op de heuvels tussen de huizen door en legt waterleiding aan.Je kunt je voorstellen dat dit een veel armoediger aanblik geeft dan de fraaie gevels uit de 17e eeuw. Volgens de gids bestaat 70% van de stad uit dit soort bebouwing.

De rondrit eindigt weer in de haven, bij (alweer…) een overdekte hal met een handwerkmarkt, de Mercado Modelo. Daar zijn we nu wel een beetje klaar mee. Je ziet eigenlijk op al die markten precies dezelfde spullen liggen, dus zo origineel en handgemaakt is het nou allemaal ook weer niet. We krijgen hier nog een uur de tijd. We lopen toch even de markt door, op zoek naar pluchen beest, maar ook hier geen geluk.

Buiten is het een drukte van belang in verband met de feestdag. De gelijknamige kerk ligt hier vlakbij en daar lopen we even heen. Er is nog een mis gaande, dus blijven we even in de deuropening kijken. Dan lopen we terug langs alle drank- en eettentjes. De sfeer zit er al goed in hier. Het zal nog tot laat vannacht doorgaan, begrijpen we van de gids.

Terug aan boord gaan we even lekker bijkomen met een lunchen veel cola. En dan vertrekt het schip al snel uit de haven. We liggen hier vandaag maar tot 14:00 uur.

Salvador is zeker een plek waar we graag terug zouden willen komen. En aangezien je vanuit de haven met de lift heel eenvoudig naar het oude centrum kan komen, is dit ook een geschikte plek om op eigen gelegenheid eropuit te trekken.

Vanavond gaat de klok tot onze schrik een uur vóóruit, in plaats van achteruit… In Rio de Janeiro schijnen ze aan zomertijd te doen. Het lijkt ons heel onhandig om binnen één land in sommige delen wél zomertijd te hanteren en in andere weer niet. Maar goed, gelukkig hebben we morgen een zeedag. Dan maakt het met de tijd niet zoveel uit.

Het is de laatste gala avond van deze reis, dus we gaan weer op chique naar het diner. De chocolaatjes liggen al op bed. Die krijgen we altijd uitgedeeld op de gala avonden.

One thought on “Salvador, Brazilië

  1. Anneke schreef:

    Jullie reis is weer erg mooi hoor

Comments are closed.