Madeira

Zaterdag 10 december 2016

De dag begint met regen. Ik realiseer mij dat ik hiermee al weggeef dat het weer beter wordt, maar ik laat het maar staan. Sinds gisteren komt er alleen nog kerstmuziek uit de speakers op het schip. Dat met de temperaturen die we nu hebben, geeft een vreemd gevoel. Het schip is ondertussen ook van kerstversiering voorzien.

We hebben vandaag een excursie van een halve dag. We gaan met de bus naar het westelijke deel van Madeira. Als we van de hoofdweg af gaan, komen we op de smalle steile bergweggetjes die we kennen van Madeira. Geen sinecure om dit met een bus te moeten. Bij elke bocht krijg je weer een ander adembenemend uitzicht. Ongelooflijk hoe er groenten verbouwd kunnen worden op zulke steile terras-akkertjes. In het eerste deel komen we langs vele bananenplantages, gevolgd door wijngaarden. De eerste stop is op een uitkijkpunt (Pico da Torre) tussen diverse bananenplantages. Om de bananen te beschermen tegen insecten zie je veel blauwe zakken om de bananen hangen. Je kijkt uit o.a. op het vissersdorpje Camara de Lobos. Het is ondertussen droog geworden.

Via een gebied met veel wijngaarden komen we bij onze tweede stop: Cabo Girao. Boven aan een klif, 580 meter boven de zee, de op één na hoogste ter wereld (bron: onze gids). Hier is een platform gemaakt met een vloer deels van metalen roosters en deels van plexiglas. Niet iets voor iemand met hoogtevrees.

Vervolgens gaan we naar nog een ander uitkijkpunt (Pico do Barcelos) met zicht op Funchal en dorpen er omheen. Vervolgens rijden we Funchal in en worden daar bij een winkel afgezet met o.a. veel borduurwerk en waar we ook wijn kunnen proeven. Tevens hebben we hier vrije tijd om de stad in te gaan.

Tegen half twee brengt de bus ons terug naar het schip en gaan we lunchen om daarna ons in onze hut om te kleden. We gaan daarna naar de sportzaal. Nee, geen paniek; niet om te sporten maar om de houten sauna in de kleedkamer te benutten. Deze sauna van ongeveer 85 graden missen we eigenlijk in het Samsara (welness) gedeelte. Deze blijkt gratis beschikbaar in de kleedkamer van de sportzaal die tegenover de ingang van de Samsara zit. Dus na een rondje sauna gaan we naar de Samsara.

Tegen het einde van de middag gaan we lekker in zwembroek op ons balkon liggen. De zon is sinds het begin van de middag steeds meer doorgebroken en hoewel er wolken tegen de bergen van Madeira blijven hangen, is er volop zon op ons balkon.

Na een drankje aan de Grand Bar, gaan we voor het diner. Onze ober moet vandaag voor het eerst de bestellingen met een smartphone verwerken in plaats van op een formulier schrijven. Het is nog erg wennen voor hem, maar bij ons komt alles zoals besteld. Bij onze buren gaat wel één en ander mis.

Aan het einde van het diner zitten we nog lang na te praten met Juanito (onze ober). Hij wil het liefste weg bij Costa en ander werk zoeken, maar als hij daarin niet slaagt, wil hij volgend jaar op het schip werken waarmee wij van Italie naar Dubai zullen gaan.

Tijd om in de hut dit verslag te schrijven. Vanmiddag in Funchal zijn we in gesprek geraakt met een man die met een vriend op ons schip reist. We hadden hun al vaak gezien in het restaurant en naar aanleiding van vanmiddag hebben we afgesproken elkaar aan de Atriumbar te ontmoeten. Weer Duits spreken. We moeten al oppassen dat we niet alles in het Duits gaan doen.