Invergordon

Maandag 31 juli 2017

Rond half 8 worden we wakker, als het schip de haven van Invergordon inloopt. Er is hier veel olie industrie. We varen langzaam langs een hele rij booreilanden die hier “geparkeerd” staan. In het stadje staan er grote olietanks zo’n beetje naast de kerk.

Na het ontbijt gaan we om 9 uur naar de Grand Bar voor onze excursie vandaag. We gaan een halve dag op pad naar Inverness en naar Cawdor Castle. Onze gids Trudy gaat het de tour in Engels en Duits doen. Dat blijkt wel makkelijk te zijn. Als je even iets gemist hebt in de ene taal, krijg je nog een herkansing in de andere taal. Er valt nog een spatje regen, maar er gloort weer blauwe lucht verderop. Trudy vertelt dat de meeste buien in het westen vallen, als ze tegen de heuvels aankomen. In het oosten is het droger en daar gaan we nu juist heen. Overigens verandert het weer hier elke 5 minuten, zegt ze.

De bus rijdt eerst een stuk langs de zeearm Cromarty Firth, waar Invergordon aan ligt. Jeroen spot een zeehond op een rots. Er zijn er normaal gesproken veel meer te vinden, maar door wegwerkzaamheden zijn ze verjaagd naar andere plekken. Vervolgens rijden we over het Black Isle schiereiland naar de stad Inverness. Een belangrijke stad voor de hele regio. Iedereen komt hier inkopen doen. Eén van de weinige grote supermarkten hier is 24 uur per dag open, 7 dagen per week, behalve met Kerst.

In Inverness parkeren we bij de kathedraal en krijgen we vrije tijd op rond te lopen. De zon komt er weer bij en zo maken we een mooi ommetje langs de rivier Ness die door de stad loopt. Je hebt hier mooi uitzicht op verschillende bezienswaardigheden, zoals het Inverness Castle.

Dan rijden we de stad uit en komen door de mooie landschappen van de Schotse Hooglanden. We passeren onder andere het slagveld van de Slag bij Culloden van 1746, een belangrijke (negatieve) gebeurtenis uit de Schotse historie.

Bij Cawdor Castle aangekomen, krijgen we van Trudy een ticket waarmee we op eigen gelegenheid het kasteel kunnen bezoeken en de omliggende tuinen. Het kasteel is al 600 jaar in bezit van de familie Campbell. Op dit moment loopt er alleen een rechtszaak over de erfenis… Ach ja, dat komt in de beste families voor. In het kasteel loopt de routes door verschillende ingerichte kamers. Omdat het gebouw door de eeuwen heen steeds verder uitgebreid is, moeten we via verschillende smalle en steile trappetjes naar de andere ruimtes.

Buiten gekomen lopen we door de drie grote tuinen bij dit kasteel, the Walled Garden, the Flower Garden en the Wild Garden. Er staan ook veel moderne beeldhouwwerken. Met name de huidige gravin is een fervent kunstliefhebber.

Als we de tuinen door zijn, willen we graag nog snel wat eten voordat we in de bus aan boord gaan. We bestellen in het café twee panini’s, maar hebben niet veel tijd om ze op te eten. Gelukkig zit Trudy ook in het café met een kopje thee, zodat we in de gaten kunnen houden wanneer we uiterlijk weg moeten. Ze geeft aan dat we gerust nog een paar minuten de tijd kunnen nemen.

Na een uurtje rijden zijn we weer terug bij het schip. Aan boord nemen we nog een paar patatjes en een colaatje en dan lopen we nog even de stad in hier. Invergordon is niet groot. Er is eigenlijk één hoofdstraat en een kerk. Wat wel leuk is dat er op verschillende gebouwen enorme muurschilderingen zijn gemaakt. We bezoeken ook nog even de kerk, waar veel vrijwilligers zijn om iedereen op te vangen. Voor de crew van het schip is er gratis WiFi, koffie en thee.

Om een uur of 4 raakt ons geluk met de weersomstandigheden deze vakantie op en begint het zachtjes te regenen. Tijd om terug aan boord te gaan. Helaas werkt hier het internet hier niet meer sinds gisteravond en het schijnt voorlopig ook buiten gebruik te zijn. Het blog van gisteravond hebben we via onze mobiele telefoon geplaatst, maar hier in Invergordon is dat signaal ook niet best. We gaan zo kijken of het lukt om dit blog van vandaag te plaatsen.

Om 19 uur verlaten we Schotland en gaan we de Noordzee weer op richting Bremerhaven. Gisteravond kregen we trouwens een geweldig afscheid op de Orkney eilanden met een Schotse doedelzak band en enthousiast gezwaai. Ze pakten daar flink uit op zo’n klein eiland om iedereen welkom te heten. Afhankelijk dus van het internet: bis Morgen!

2 thoughts on “Invergordon

  1. Ed en Willem schreef:

    Nou, ook niks mis met Duitsland. Wij zijn nu in Osnabrück. Mooie foto’s mannen. Inverness is voor ons zowat 30 jaar geleden. Geniet van de laatste dagen.

  2. Henk schreef:

    Beetje regen mag best. Je bent nu eenmaal niet in de carabian.

Comments are closed.