Kirwall, Orkney eilanden, Schotland.

Zondag 30 juli 2017

We openen de gordijnen en het ziet er niet slecht uit. Wel wat bewolking, maar ook voldoende blauw om een mooie dag te kunnen hebben. We ontbijten vandaag weer eens in het restaurant op dek 4 en lopen daar door naar de wijk van onze diner-ober Alexander. Die vindt het leuk ons te zien.

Hoewel we vandaag vast voldoende beweging zullen krijgen, gaan we toch weer 20 rondjes op het jogging-dek lopen. Daarbij krijgen we aan beide kanten uitzicht op een aantal van de 60 eilanden hier. Het wordt steeds drukker op de baan en na onze 20 rondjes vullen we wat vocht aan bij de poolbar op dek 9.

We hebben nog tijd want de boot legt rond 12 uur pas aan. We gaan op ons balkon nog wat lezen en als we aanleggen bereiden we ons voor om naar het stadje Kirkwall te lopen. Dat is ongeveer 4 km. De eerste shuttlebus zal volgens onze informatie pas om 1 uur gaan rijden en we willen liever daarvoor al daar zijn.

We lopen het schip af en zien dat er al een rij staat voor de shuttlebus en dat er ook al een bus is. We krijgen te horen dat vanaf 1 uur 3 bussen gaan rijden en er nu slechts 1 bus pendelt. We sluiten aan in de rij die nog niet zo heel lang is, maar de eerste rit zit er voor ons niet in. Wel de tweede rit, dus we zijn al ruim voor 1 uur in Kirkwall. Toen we van het schip af kwamen lagen er folders over Kirkwall, zelfs in het Nederlands en daarvan hebben we er een meegepakt. We lopen de route die op de kaart is uitgezet en komen zo langs een aantal bezienswaardigheden zoals de St. Magnus Kathedraal uit 1137 en het paleis van bisschop, gemaakt naar Noors voorbeeld. Er zijn hier veel Noorse invloeden omdat de Orkney eilanden van 875 tot 1472 Noors bezit waren.

We hebben niet geluncht voor we van boord gingen en als we terug komen is dat ook niet meer mogelijk, dus nemen we op een terrasje en cola met een tosti. Om half 5 gaan we een twee uur durende excursie doen. We willen daarom zorgen dat we ruim op tijd weer terug zijn. Dat terugreizen verloopt zo soepel dat we ruim op tijd zijn. Genoeg tijd om nog even op ons balkon te zitten. Het schip ligt gunstig voor ons. Nu volop zon en met uitzicht op Kirkwall.

Het is vier uur en we gaan in de Grand Bar een cloaatje drinken. We moeten daar toch zijn om half 5 om te verzamelen voor de excursie. Echter het is nog geen kwart over vier en onze excursie wordt al omgeroepen om de sticker (busnummers) te halen. Daar heeft blijkbaar vrijwel niemand op gerekend, want alleen Jeroen loopt naar de betreffende persoon. Zo rustig kan het toch niet zijn.

We besluiten ook maar meteen naar de bus te gaan. Langzaam komen er meer mensen en iets na half 5 komt er een hele groep aan. De bus is niet vol, maar we zijn ook niet de enigen.

We maken een rit over het eiland met twee stops. De eerste bij een klifpartij (Yesnaby) en de tweede bij de Ring of Brodgar, een soort kleine Stone Henge (een cirkel van recht op staande stenen uit de steentijd). Beiden plekken zijn indrukwekkend, zeker met wederom dit mooie zonnige weer. Tijdens het rijden hebben we mooi uitzicht op de groene weides hier met veel bloemen en grazend vee (angus beef en schapen). De excursie zou 2 uur duren, maar we komen ruim over 7 pas bij het schip aan. Snel even naar de hut en dan naar het restaurant voor het diner.

Onze ober serveert snel uit, maar we worden niet opgejaagd om tijdig weer weg te zijn. Dat gebeurt wel in het gedeelte onder ons waar tegen het einde van ons diner, de laatste bezette tafels het verzoek krijgen om weg te gaan. De tafels moeten voor de tweede zitting voorbereid worden.

Nu even ons verslag schrijven en dan……. SALUTE!

One thought on “Kirwall, Orkney eilanden, Schotland.

  1. Henk schreef:

    Komt die poes of kar mee naar huis?
    Ziet er mooi uit daar

Comments are closed.