Isafjördur

Woensdag 26 juli 2017

Gisteravond, toen we aan de bar zaten en uit het fjord waren, bleken er aardig wat walvissen te zien te zijn, dus beurtelings gaan we even kijken terwijl de ander de plaatsen aan de bar bezet houdt. De meeste walvissen zijn redelijk ver weg, maar we zien er ook twee heel dichtbij. Eentje zelfs met de kop uit het water. De ander lijkt bijna overvaren te worden, maar duikt diep weg.

Gisteren vergeten te vermelden, maar in Akureyri hebben de rode verkeerslichten de vorm van een hartje.

We worden wakker rond kwart voor 8 en we varen het fjord naar Isafjördur in. De lucht is weer strak blauw alleen een wolkenband ligt over het water in de verte en daarbovenuit zien we de bergen. Een mooi plaatje om mee wakker te worden.

We doen rustig aan. Vandaag kun je alleen met een tenderbootje van boord en daarvoor moet je dan een volgnummer halen. Wij gaan om 13:00 uur met een excursie mee en besluiten voor die tijd lekker rustig op ons balkon wat te gaan lezen en van het uitzicht te genieten.

Om 12:00 uur gaan we lunchen en daarna naar de Grand Bar voor de excursie. We gaan naar Sudavik, een plaatsje waar in 1995 een lawine het leven ernstig veranderde. Toen werd een deel van het dorp weggevaagd en er vielen 14 doden op 200 bewoners. De bewoners hebben deze plaats daarna verschoven en in het oude deel mag men slechts tot oktober verblijven en pas weer terugkeren na het lawine gevaar geweken is. Er is een monument om deze lawine te gedenken.

In het kerkje in het nieuwe deel krijgen we een concertje van een IJslandse dame. Ze zingt a capella drie liedjes waarvan ze vooraf een uitleg geeft.

We rijden naar het einde van het fjord waarin dit plaatsje ligt, en wat een ander fjord is dan waarin ons schip ligt, en hebben daar wat tijd om rond te wandelen in een mooi gebied, met zicht op watervallen.

Op de terugweg gaan we langs bij een informatiecentrum over de poolvosjes die hier leven. Twee zitten er achter in een hok. Ze zijn opgevangen toen hun moeder gedood was. Er heerst een strijd tussen boeren en de poolvosjes. Eigenlijk zijn de vosjes beschermd maar omdat ze de schapen aanvallen mag onder voorwaarden toch op ze gejaagd worden. Iets verderop ligt een natuurgebied waar beslist niet op ze gejaagd mag worden.

Dan gaat de rit terug naar Isafjördur en als we uit de bus stappen gaan we eerst nog het plaatsje zelf verkennen. Onderweg komen we trouwens door de oudste tunnel van IJsland (wel opletten want hij is zo groot dat je hem zo hebt gemist) en langs het vliegveld, dat bekend staat als het meest vreselijke vliegveld om te landen. Ze zijn wel trots dat ze het een internationaal vliegveld mogen noemen vanwege……. 3 vluchten naar Groenland per jaar. Verder blijken veel inwoners van Isafjördur een vakantiehuisje te hebben wat maar een paar kilometer buiten het dorp ligt. Dit stamt uit vroegere tijden toen er nog veel vis gedroogd werd buiten en in de zomer de stank niet te harden was.

De gids vertelt dat we geluk hebben. Het is de eerste mooie dag wat het weer betreft. Gisteren regende het nog. Co antwoordt dat wij dat mooie weer voor hun hebben meegenomen met deze cruise.

2 thoughts on “Isafjördur

 1. Ton en Marijke schreef:

  Wat een mooie reis maken jullie zeg .
  We gwnieten iedere dag .kan niet wachten dat wij gaan .is het een mooie boot ? Wij hebben ook een hut achter op de boot.
  7430 ben benieuwd .groetjes

 2. Ton en Marijke schreef:

  Wat een mooie reis maken jullie wij genieten er van .
  We kunnen niet wachten dat we ook kunnen gaan .
  Is het een mooie boot ?
  Wij hebben een hut ook achter op op nummer 7430
  Groetjes

Comments are closed.