Dag 4; donderdag 18 oktober 2012

20121018_130319_resizeLonden, maar dan anders.

Vandaag wil Jeroen graag een wandeling maken uit het boekje 100% Londen. Deze gaat door de wijk Shoreditch, ten noordoosten van de City. Daarvoor gaan we eerst met de metro naar Aldgate East. Als we weer uit “the tube” komen, slaan we linksaf Brick Lane in. De sfeer hier heeft wat weg van Amsterdam West. Oude bakstenen fabrieksgebouwen tussen de huizenblokken. Het is er ook lekker rommelig. We lopen langs tientallen curry-tentjes en toko’s. Deze straat wordt ook wel Banglatown genoemd, vanwege de vele bewoners uit Bangladesh, en is uitgeroepen tot Curry Capital 2012. Het ruikt er in ieder geval lekker kruidig.

Bij de Truman Brewery slaan we linksaf en komen we uit bij de Spitalfields Market. Hier is op donderdag, vrijdag en zondag een grote overdekte markt. Vandaag met name antiek en tweedehands kleding. Vrijdag is meer voor kunstenaars en ontwerpers. Om de markt heen zijn allerlei leuke kleine winkeltjes en eettentjes. Hier zitten ook veel zakenlui van de aangrenzende City te lunchen. Op Brushfield Street vinden we een piepkleine delicatessen winkel die helemaal volgepropt staat met mensen die een vers broodje willen. De 20121018_143527_resizewandeling van de reisgids neemt ons verder mee door Shoreditch, maar we vragen ons een beetje af wat we er eigenlijk doen. De straten en gebouwen zien er niet uit! Het lijkt wel een achterbuurt. Toch krijgt een groep toeristen er een rondleiding door een local, dus het zal wel kloppen. De gids doet lyrisch over Cheshire Street, maar in plaats van de leuke winkeltjes en galleries zien wij alleen leegstand en een vage tattoo-shop. We zullen er wel te oud en niet hip genoeg voor zijn om hier de charme in te ontdekken.

Snel lopen we door naar het eindpunt van de wandeling: Hoxton Square. Daar moet de White Cube staan: “een opvallende witte kubus, die een hoofdrol speelde in de opkomst van de Brit Art beweging”. Blijkt dus gewoon een bakstenen hoekhuis te zijn, met een vierkante glazen bovenverdieping erop, aan een overigens schattig pleintje met park. Gezien en gelachen, dus. Snel naar Old Street waar we de metro naar Tower Hill nemen. Daar eten we een broodje bij de Subway, lopen een stukje richting Tower Bridge en nemen dan het Thamespad, terug naar het hotel. Onderweg nemen we ons voor om bij een volgende trip naar Londen de Tower, de Shakespeare Globe en de London Eye (weer) eens te bezoeken.

20121018_154346_resizeDineren doen we vandaag bij Spohie’s, vlakbij het hotel en het theater Drury Lane, waar we de musical Shrek gaan zien. Het is een erg leuke voorstelling, met goede muziek en net zoveel humor als in de tekenfilms. Na afloop lopen we nog even langs Covent Garden voor een “Snog”, een yoghurt-ijsje waarop je naar keuze fruit kunt toevoegen. Een tip van onze vriend Wilbert. Het zit in een klein winkeltje met een heel grappig interieur. Het ijs smaakt prima en hierna zakken we af naar de Strand voor alweer onze laatste overnachting hier. Time flies when you’re having fun. Morgen vliegen we om 14:50 weer terug naar Nederland.