Donderdag 8 juli 2010


DSCF7685_resizeA2 = B2 + C2

Vandaag staat het plekje Pythagorion op het programma, genoemd naar Pythagoras (je weet wel, die van die stelling met wiskunde).  Na het ontbijt – met ook hier een klagelijk mauwende kat erbij – stappen we in de auto, die gelukkig airco heeft. Het is namelijk weer erg warm en zonnig vandaag! We maken eerst een paar stops boven Pythagorion, op de berg. Daar komen we bij de Tunnel van Eupalinos, een aquaduct dat 2.500 jaar geleden dwars door de berg Ampelos is aangelegd, om water naar de stad te brengen. De tunnel is één kilometer lang (met maar vijf meter verval), maar alleen het eerste stuk is te bezichtigen.  Daarvoor moet je je wel eerst door de opening van slechts 50cm breed wringen… Ondanks al het lekkere eten hier, passen we er gelukkig toch nog doorheen. Er is verder geen informatie of uitleg in de tunnel te vinden, dus het is een kwestie van naar het einde lopen en weer terug.  Daarna rijden we door naar boven naar het klooster Panaghia Spiliani. We worden hartelijk ontvangen door één van de slechts twee monniken die hier nog wonen. Naast de kloosterkerk is een grot waarin je kunt afdalen. Aan het einde staan twee verweerde iconen en er ontspringt een geneeskrachtige bron. Ergens in de 16e eeuw zou er met deze iconen een wonder zijn gebeurd. In de grot is het zo fris, dat je je adem kunt zien! Vanaf het klooster heb je een schitterend uitzicht over het stadje, de zee en de omgeving.

Hierna parkeren we de auto beneden in de stad en lopen naar de Logothetis burcht, met bijbehorende kerk. Vervolgens zakken we af naar de pittoreske haven van Pythagorion. Op één van de twee pieren staat een bronzen standbeeld van Pythagoras. We lopen door naar het museum, waar we gratis een grote collectie van opgegraven aardewerk, beelden, en dergelijke kunnen bekijken. Ondertussen krijgen we weer trek, maar vanwege de openingstijden lopen we toch eerst nog naar de opgravingen van de Romeinse thermen, net buiten het plaatsje. Daarna gaan we weer terug naar de haven voor de lunch met voor allebei een gyros schotel en een grote fles water!

Weer helemaal bijgetankt halen we de auto op om nog meer cultuur te gaan happen in Ireo, vijf kilometer verderop. Daar vinden we namelijk het Heraion, een van de belangrijkste heiligdommen voor de godin Hera van heel Griekenland. Van de 155 zuilen van de grote tempel staat er nog één overeind. Verder zien we een aantal mozaiekvloeren, beelden en opgegraven fundamenten van andere gebouwen.

DSCF7666_resizeHierna snakken we naar het zwembad van ons hotel en we besluiten om via Chora, Mytilinii en een klein bergweggetje weer naar Kokkari te rijden. Bij aankomst blijkt de wind behoorlijk te zijn aangetrokken. Gelukkig waaien de parasols niet weg.

Om half negen rijden we het dorp in, waar we met vrienden Peter en Ron hebben afgesproken voor het diner. We eten bij restaurant Poseidon aan de paralia, maar zitten gelukkig niet te dicht bij de waterkant. Door de harde wind slaat er af en toe een golf over de kade, zo op het terras! We hebben lekker gegeten en krijgen van Ron en Peter nog een afzakkertje aangeboden bij hun vaste stek Bira, tegenover de kerk.

Dat wordt weer lekker slapen vannacht. Morgen misschien naar Samos-stad, oftewel Vathi.