Vourliotes

DSCF8254_resizeDinsdag 2 juni 2015

Het is weer een zonnige en warme ochtend in Kokkari. We kunnen dus weer lekker buiten op het terras ontbijten onder de parasols, met een vers geperst sinaasappelsapje, eigen gebakken cake en lokaal fruit (vandaag kersen). Op Samos zijn ze veel bezig met lokaal geproduceerde biologische producten. Dat zie je ook in ons hotel terug.

P1050738_resizeWe willen vandaag een rustig dagje, met vanmiddag voldoende tijd voor een boekje bij het zwembad. Daarom gaan we naar het dichtbij gelegen bergdorpje Vourliotes. Voor de wandeling rijden we eerst nog verder bergop, via een wel heel steil weggetje, naar het klooster Moni Vronta. Dit is het oudste klooster op Samos. Het is in de bosbrand van 2000 ernstig beschadigd, maar inmiddels voor een groot deel weer gerestaureerd. Het verschil met vijf jaar geleden is enorm. De kloosterkerk is al helemaal af. Er mogen nu geen foto’s meer worden gemaakt binnen de muren van het klooster, o.a. omdat er nu weer een aantal monniken wonen. Bij het winkeltje zien we een poes liggen met een kitten die aan het drinken is. Daar mogen we gelukkig wel een foto van maken. De monnik haalt van achter de toonbank nog twee andere kittens en legt ze erbij. Wat een lief plaatje! In het winkeltje kopen we een klein flesje zelfgemaakte kum quat (mandarijen likeur) en een ansichtkaart.

DSCF8261_resizeNa het bezoek aan het klooster gaan we aan de wandel. We lopen over een bergweggetje naar een pas tussen twee bergtoppen. De wind hierboven brengt wat verkoeling, want met 30 graden beneden is het ondertussen best warm geworden. Onderweg is er weer mooi uitzicht over de berghellingen en de zee. En de brem bloeit ook hier volop. Na een klein kerkje komen we op de bergpas en daar zou een afslag moeten zijn naar de resten van een oud kasteel (kastro Louloudes). We komen echter uit bij een geitenstal met twee waakhondjes en zien verder geen enkel pad wat naar het kasteel zou moeten leiden. Na een paar pogingen geven we het op, en lopen via dezelfde route weer terug naar het klooster. Daar pakken we de auto en rijden terug naar Vourliotes.

P1050755_resizeHet is druk met toeristen en parkeerplaatsen zijn schaars. Maar bij een taverne aan de rand van het dorp is nog een plekje vrij. Daar gaan we dan ook maar meteen lunchen. De kip souvlaki en de tzatziki smaken weer prima en ook hier krijgen we kersen cadeau. Na de lunch maken we nog een kort rondje door het dorp en dan rijden we terug naar het hotel.

P1050764_resizeTegen half 4 installeren we ons bij het zwembad met een boekje en de tablet voor de krant. Als we klaar zijn met relaxen is iedereen al verdwenen uit de hoteltuin en gaat de zon een beetje schuil achter wat sluierbewolking.

Vanavond gaan we dineren bij Zakore. We lazen goede recensies over hun mousaka, dus die bestellen we allebei als hoofdgerecht. Inderdaad smaakt deze prima. Twee lieve kleine katjes vergezellen ons en genieten van de Felix Partymix die we van huis meegenomen hebben. We spreken Kees en Willy nog even, die we toevallig langs zien lopen. Zij zijn vandaag naar de waterval van Ampelos gelopen. We wijzen ze de weg naar restaurant Basilico, waar zij willen gaan eten.

20150602_171031_resizeTerug bij het hotel vragen we aan manager John of hij het OK vindt als we de kum quat van het klooster met hem delen aan de bar. Dat vindt hij prima. Het smaakt anders dan de kum quat die we kennen, maar het is evengoed best lekker. We kletsen wat met John en nemen nog een ouzootje tot besluit. Verder krijgen we van John nog een wandeltip, die niet in de toeristenboekjes is te vinden. Eens kijken of we daar nog aan toe komen in de twee resterende dagen. De vakantie schiet alweer op helaas…

20150602_195501_resize

2 thoughts on “Vourliotes

  1. anneke schreef:

    Wat een prachtig eiland is Samos. Wie weet in de toekomst iets voor Henk en mij. Dankjewel voor het laten meegenieten.

  2. Ed en Willem schreef:

    Hallo mannen, wij hadden vorig jaar nog het geluk dat we wel foto’s mochten maken in het klooster. Hetbwas toen bijna af. Er woonden vier paters. Hun mochten we niet op de foto zetten, wel de kerk en andere Aken binnen de muren. Wij hebben er biologische zeep gekocht gemaakt met kruiden uit de streek. De foto van het pleintje in Vourliótes is bijna gelijk aan de foto in ons fotoalbum van Samos.
    Geniet nog.

Comments are closed.