De laatste stop, de laatste dag, Marseille

Vrijdag 21 april 2023

Gisteren om half zes was er een bijeenkomst voor Diamond members in de Brooklyn bar. Onder het genot van een hapje en een drankje en wat muziek, loopt de ruimte vol en dan is het tijd voor het voorstellen van diverse officieren zoals de kapitein. Niet echt anders dan bij Costa. Na een half uurtje is het voorbij en vertrekken de eerste mensen naar het diner.

Na het diner zijn we direct doorgegaan naar de Sportsbar. Nu is het gelukkig makkelijk om een plek aan de bar te vinden maar even later blijkt er weer voetbal te zijn. Wel 4 wedstrijden waaronder Feyenoord tegen AS Roma.

We zitten vervolgens met Nederlanders achter ons en Italianen links van ons. Het belooft weer een spannende avond te worden die door de nodige verlenging ook laat gaat worden. We hebben het toch maar even uitgekeken. Jammer, maar helaas voor Feyenoord.

Als we vandaag wakker worden, zijn we nog volop onderweg. Rond 12 uur gaan we aankomen in Marseille. Het idee was om vandaag in een ander restaurant te ontbijten, maar daar is het wat tijd betreft net even te laat voor, dus gaan we toch weer naar Marketplace op dek 16.

Na het ontbijt gaan we terug naar de hut om wat te lezen en van ons balkon te genieten en zo naderen we Marseille. Het schip moet een flinke draai maken om achteruit naar zijn positie te varen aan de kade.

Als we daar goed en wel stil liggen gaan we voor de lunch en daarna gaan we voor de laatste keer van de sauna genieten. We gaan niet aan land. De stad is een flinke busrit verderop en we zijn hier al vele keren geweest. Misschien weer een volgende keer bij een langere cruise.

De Aurea wellness hier aan boord is best goed te noemen. Twee stoomcabines, twee sauna’s, een sneeuwgrot, verschillende douches met of zonder geurstof, whirlpool binnen, om zo maar eens wat te noemen. Ook kun je naar buiten en tref je daar een helaas wat kleine whirlpool aan, waar maximaal 6 personen net aan in passen.

Na een paar rondjes gaan we even wat drinken op dek 19 bij de buitenbar, speciaal voor gasten met een Aurea suite. Daar staat iemand achter de bar uit Tunesië, die pas bij MSC is begonnen en nog wat twijfelachtig Engels spreekt. Het is hier erg rustig dus alle tijd voor een wat uitgebreider gesprek.

Als we in de hut aankomen, liggen de labels voor de koffers op bed. Vannacht moeten die buiten de hut staan en we zullen die morgen op de kade weer aantreffen. Wel zorgen dat je kleding niet allemaal in de koffer zit, waardoor je in badjas morgen van boord moet.

Echter, we blijken verkeerde labels te hebben. Er staat een volgnummer op en we hebben nummer 8, maar volgens de bijgeleverde lijst zouden we nummer 1 moeten hebben, het nummer voor de transfers naar de diverse vliegvelden. Dus maar even naar de receptie om ze om te ruilen.

Meteen nog maar een drankje doen ook. Dat doen we in het Brooklyn café, tegenover de Sportsbar. De ober uit India heeft het ook rustig en weer ontstaat er een leuk gesprek waardoor de klok al snel richting einde middag loopt.

We gaan vast wat spullen inpakken zodat we daar vanavond minder tijd voor nodig hebben. Het zit er bijna op. Morgen wordt een helaas veel minder enerverende en lange, mogelijk zelfs saaie dag. We hadden de terugvlucht ook vanaf Genua geboekt en die zou rond 14:00 uur vertrekken. Echter heeft KLM deze vlucht geschrapt en ons ingedeeld op een vlucht vanaf Milaan Linate die pas om 19:30 uur vertrekt. Dat betekent dat we vele uren op de luchthaven zullen rondhangen en pas morgenavond laat thuis zullen komen.

Maar goed, we kijken terug op een hele fijne vakantie waarin meer mogelijk bleek dan verwacht. We hebben een positieve ervaring met MSC al hangt het nog wel van heel wat wikken en wegen af, welke maatschappij onze voorkeur heeft. Costa of MSC, ze hebben elk hun voor- en nadelen. De komende vier cruises zijn in ieder geval al bij Costa geboekt. Varen jullie dan weer met ons mee?

Indien er nog leuke verhalen te vertellen zijn over onze tijd tussen nu en de thuiskomst, zullen we dat zondag nog toevoegen. Anders is dit het laatste verslag van deze reis. We hopen dat jullie het weer leuk vonden om te lezen.

4 thoughts on “De laatste stop, de laatste dag, Marseille

 1. Aafje schreef:

  Prachtig verslag fijn dat jullie genoten hebben
  van deze cruise ,en ook weer anders kijken naar
  voetbal Goede terug reis

 2. Lvg schreef:

  Bedankt voor weer een heerlijk verhaal
  Ga vooral zo door. Ik geniet er altijd van. Liefs Ludy.

 3. Anneke schreef:

  Het was zoals altijd weer leuk om mee te lezen met jullie. Save trip home. Op naar jullie volgende trip

 4. Marijn schreef:

  Leuk weer. Geen beertje mee terug?

Comments are closed.