Valencia, het Oceanografisch museum

Donderdag 20 april 2023

Het was wederom druk gisteravond in de Sportsbar. Hoewel we vrij ruim voor aanvang van de wedstrijden aanwezig waren, was het moeilijk om een plekje aan de bar te bemachtigen, hetgeen uiteindelijk toch lukte met behulp van een serveerster die ergens een tweede kruk vandaan haalde.

Er ontstond enig gedoe tussen diverse gasten en het barpersoneel over het verdelen van de wedstrijden over de diverse schermen. Maar uiteindelijk, net voor het begin van de wedstrijden, was iedereen voorzien van de gewenste beelden.

Na de wedstrijden wordt al snel weer rustiger in de bar en ook wij kiezen ervoor om tijdig naar bed te gaan.

Onze excursie vandaag vertrekt om 9:45 uur, dus we hoeven niet erg vroeg op. Het is onze laatste excursie en ook onze laatste keer dat we verwachten van boord te gaan. Morgen zijn we in Marseille en dat is slechts een middag en denken we gewoon lekker aan boord te blijven en van de sauna te gaan genieten. Soort semi-zeedag.

Maar zover is het nog niet. We gaan naar de bus en vertrekken met behoorlijke vertraging naar het Oceanografisch museum. Onze excursie bestaat uit een bezoek hieraan en een korte rondrit door het historische deel van Valencia. Maar we beginnen bij het aquarium. Hier zijn diverse zeedieren te bekijken, onderverdeeld in verschillende gebouwen per zee/oceaan. Er is om 11:45 uur ook een presentatie bij de dolfijnen.

We kunnen vlak voor de ingang uitstappen en de gids regelt dat we naar binnen kunnen. Echter er blijken meer mensen naar binnen te zijn gegaan dan de groep groot is en dus controleert zij nog even onze tickets voor de excursie. Daarna gaan we bij een plattegrond staan en vertelt ze wat we gaan doen.

We kunnen met haar mee en zo door bijna alle ruimtes worden rondgeleid of op eigen gelegenheid verder gaan. We kiezen ervoor bij de gids te blijven die ons in een hoog tempo meeneemt. Eigenlijk te snel om lekker rond te kijken. Eerst lijkt het erop dat het te maken heeft met het tijdstip van de dolfijnen-show, maar ook daarna is er weinig tijd om veel te zien.

Co geeft bij de gids aan dat het jammer is dat er zo weinig tijd is en zoveel te zien. De gids legt uit dat we te laat vertrokken zijn, maar dat we om uiterlijk 14:00 uur weer terug bij het schip moeten zijn. Dat zijn de instructies vanuit MSC. Ze oppert dat we kunnen kiezen om nog langer hier te blijven en niet mee te gaan met de rondrit. We moeten dan wel met een taxi terug naar het schip. Dat spreekt ons wel aan, maar de rugzak van Jeroen ligt nog in de bus. De stad hebben we reeds een aantal keren bezocht.

De gids regelt dat Jeroen een polsbandje krijgt en bij de uitgang bespreekt ze ook met de controleurs dat Jeroen even het park verlaat maar weer terug komt. En zo gaan we zelf verder want we waren nog niet overal geweest en we wilden ook nog een souvenir kopen. Het voelt als een goede beslissing.

Als we een tevreden gevoel hebben over het bezoek, gaan we naar de souvenirwinkel en kopen een pluchen beluga, een witte dolfijn. Dan naar de uitgang en met de taxi naar het schip waar we iets na 14:00 uur aankomen, maar iedereen moet pas 15:30 uur aan boord zijn, dus tijd genoeg.

Bij de lunch is het nu echter overal heel druk. Maar na een paar pogingen om ergens bij te mogen zitten, wordt ons een plek aangeboden door een Italiaans stel en zo kunnen we gaan lunchen. Het is half drie als we naar onze hut gaan. Daar gaan we nog wat lezen en kijken we vanaf ons balkon naar het vertrek uit de haven van Valencia. Door de bochten die het schip moet maken om de haven uit te varen en te draaien richting het oosten, wisselen plekken van zon naar schaduw, andersom en soms weer terug.

Straks om half zes is er een bijeenkomst voor Diamond gasten. Wellicht dat we daar even gaan kijken wat dat bij MSC inhoudt. Daarna diner met een vleugje Griekse invloed en wederom de Sportsbar, waar – zover we weten – vandaag geen belangrijke voetbalwedstrijden te zien zullen zijn.