Dinsdag 29 oktober 2024
Toen we gisteravond bij onze tafel in het restaurant aankwamen, stond daar een fles Matheus Rose klaar als cadeau van Costa. Lekker om mee naar huis te nemen.
Omdat we zo uitgebreid geluncht hadden, hebben we ons diner wat beperkt. We nemen een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Geen pasta nog erbij. We zijn daardoor wel eerder klaar dan normaal en Jeroen bracht even de fles wijn naar de hut, terwijl Co doorliep naar de bar waar het op dat moment nog rustig is.
We nemen vanavond weer de Mai Tai. Die is ons gisteren goed bevallen. Bij de tweede komt bartender Michael langs en vertelt dat hij er vanuit gaat dat we daarna Disaronno nemen, gevolgd door Sambuca en dat er nu echt geen Limoncello meer aan boord is. Ook de Disaronno dreigt op te raken, maar Michael haalt nog ergens een fles vandaan die hij, als we het goed begrepen hebben, voor ons reserveert. Gezien de hoeveelheid dranken die nu op dreigen te raken, hopen we maar dat de inkoper hiervan iemand anders is dan diegene die de brandstof voor het schip inkoopt. Zou toch lullig zijn om op zee te drijven omdat de brandstof op is.
We gaan naar bed en zetten voor min of meer de laatste keer de wekker. Morgen hebben we onze laatste excursie van deze vakantie, waarvoor we om kwart over 9 in het theater moeten zijn.
We zijn weer zo op tijd wakker dat we heel relaxt kunnen ontbijten. Daarna gaan we nog even naar de hut en zijn we vervolgens ruim op tijd in het theater waar het zeer druk en daardoor zeer warm is. Het duurt weer veel te lang voordat mensen aan wal kunnen en hierdoor vertrekt onze excursie weer met flinke vertraging. We hopen maar dat dit niet ten koste gaat van onze beleving.
Na een kort busritje komen we bij de steigers aan waar twee “speedbootjes” klaar liggen van de firma Rota dos Cetáceos. Er zijn twee rijen met zitplaatsen achter elkaar en je zit op een soort doorlopende bank met aan iedere kant een been. De groep wordt verdeeld over de twee bootjes en dan gaan we vertrekken. Zodra we voldoende afstand hebben van andere schepen, gaat de snelheid flink omhoog en met af en toe een ferme dreun op het water, verlaten we de haven.
Na enige tijd varen komen we op een punt waar al een paar andere boten drijven. Hier zijn inderdaad dolfijnen te zien. Het gaat om een groep tuimelaars (bottlenose dolphins). Fotograferen is lastig, dus proberen we maar een video te maken. Ook dat levert regelmatig een saai mislukt filmpje op, maar we hebben toch ook een enkele leuke. Op één daarvan is te zien hoe de staart van een dolfijn op het water slaat. Blijkbaar vindt hij of zij dat er een bootje te dicht bij komt want onze gids vertelt dat dit een stress signaal is. Het betreffende bootje geeft daarom ook weer meer ruimte en het slaan houdt op.
Na enige tijd is het zover, we gaan terug richting de haven en onderweg bezoeken we nog twee punten langs de kust met enige uitleg van de gids. Het eerste punt is bij Cabo Girão, de hoogste klif van Europa. Bovenaan is een uitkijkpunt met glazen bodem. We zijn hier eerder wel eens geweest.
Het tweede punt is het vissersplaatsje Câmara de Lobos, dat bekend staat om het drankje Poncha, gemaakt van rum, citroensap en honing. Het is lopend vanaf Funchal te bereiken, over een pad langs de kust.
Als we weer van boord zijn, willen we de stad in. We laten de Costa medewerker weten dat we niet met de bus mee terug gaan. We gaan wel eerst even snel wat eten om daarna nog de stad in te gaan. We komen langs een bord waarop staat dat het Palacio de São Lourenço te bezoeken is, inclusief de tuin. Dat lijkt ons wel wat en gaan er naar binnen. Maar daar blijkt dat het om twee maal daags een rondleiding gaat en als we dat willen moeten we om 3 uur vanmiddag terug komen. Nou, dat laten we nu maar schieten dan.
Als we de stad wel gezien hebben, gaan we lopende terug naar de cruiseterminal en weer aan boord. Het was een zeer geslaagde dag, behalve dat we licht verbrand zijn door de zon. Ieder voordeel heeft zijn nadeel.
Vanaf nu wordt het een relaxte cruise. De komende twee dagen zijn we op zee en pas daarna komen we in de middag aan in Barcelona. De dag erop Marseille. In beide plaatsen hebben we nog niets gepland en wellicht blijven we heerlijk aan boord. Wij kunnen daar erg van genieten.
Schöner Tag auf Madeira! Genießt die Seetage.