Vertrek vanuit IJmuiden

Zondag 9 juli 2023

Zoals altijd zijn wij op dit soort dagen veel eerder wakker dan de tijd die we op de wekker hebben ingesteld. Voordeel is dat we heel rustig de laatste dingen kunnen doen die voor vertrek nodig zijn.

Om kwart over negen komt onze taxi aanrijden. Een busje dat ook voor rolstoelen geschikt is en dus volop ruimte heeft voor onze bagage. In ongeveer een uur rijden we naar de terminal in IJmuiden. Het is er aardig druk met mensen bij de terminal. Veel mensen die juist net van boord komen en voor wie het er helaas weer op zit.

Wij gaan naar de ingang en krijgen te horen dat we onze koffers aan de zijkant van het gebouw kunnen afgeven. Daarna gaan we naar de eerste verdieping van de terminal waar we een volgnummer zullen ontvangen voor het inschepen. Volgens onze gegevens zouden we pas om 13:00 uur bij de terminal verwacht worden, maar als we aangeven dat we Gold Member van de CostaClub zijn, krijgen we een kaartje met een 1 erop en kunnen we direct weer naar beneden waar een hele korte rij staat om in te checken.

Onze laatste cruise met Costa was een jaar geleden en er is in dat jaar heel wat veranderd. Zo kregen we nu onze Costakaart (kamersleutel en tevens pasje voor aan boord) bij het inchecken terwijl die voorheen gewoon in de hut op je bed lag te wachten. De hutten waren dan gewoon open.

Binnen een kwartier zitten we op dek 9 aan een drankje. Dat ging lekker snel. Onze handbagage hebben we in bewaring gegeven op dek 9 en zullen we ophalen als de hut beschikbaar komt.

Ook nieuw is dat je nu via de Costa app een instructie moet volgen aangaande de veiligheid en ontruiming. Na het doorlopen van deze informatie moeten we nog wel met zwemvesten om tussen 14:45 en 15:45 uur naar ons musterstation om daar onze Costakaart te laten scannen. Daarmee is dat punt ook afgehandeld en dat is fijn want in het verleden moesten we altijd ongeveer een half uur voor vertrek wachten op het noodsignaal, dan met zwemvesten om naar betreffende musterstation om daar het hele verhaal aan te horen aangaande de procedures. De laatste jaren in twee talen, maar in 2012 moesten we het hele verhaal aanhoren in Italiaans, Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands (bij vertrek vanuit Nederland). Dat betekende toen dat je moest haasten om je zwemvest weer terug te brengen voor het schip vertrok. Maar ik ga nu wat erg snel.

Ondertussen hebben we al een lunch genoten bij het buffet, hebben we in de Grand Bar barman Kleent opgezocht, die we op de vorige cruise hebben leren kennen, zijn we naar de Solemio Spa geweest om onze badjassen op te halen en hebben we al wat foto’s gemaakt van diverse ruimtes op het schip. Ook het koppelen van de creditcard aan onze Costakaarten hebben we in orde gemaakt. Alternatief is om contant geld te storten waarmee de rekening aan het einde wordt verrekend. We komen een dame tegen die op zoek is naar de receptie want zij wil een flink bedrag storten en vertrouwt liever niet op de machines waarmee je dat geld zelf kunt storten.

Om 14:00 uur klinkt het bericht dat de hutten klaar zijn voor de nieuwe gasten zoals wij. We gaan naar onze hut en treffen daar de fles prosecco aan vanwege onze Gold status.

Hoewel de dag met mooi weer begon, begint het nu te betrekken en harder te waaien. Dat is volgens verwachting. Hoewel het jammer is dat we niet, zoals eerst gepland, uit Amsterdam vertrekken, is het eigenlijk toch wel leuk om zo vanaf het schip te genieten van de omgeving van de haven van IJmuiden. Aan de ene kant de beruchte Tata Steel fabrieken, maar aan de andere kant een mooi duingebied.

In de loop van de middag komen de koffers aan bij de hut. Hoewel de labels aangeven dat ze priority hebben, is daar waarschijnlijk geen sprake van. Onze laatste koffer komt pas tegen 15:30 uur bij de hut. Nu alles wegbergen in de kasten.

We zitten ondertussen 70 minuten voor vertrek. Het menu voor het diner hebben we al op de app kunnen bekijken en ziet er goed uit. Om 18:00 uur hebben wij ons diner.

Komende nacht gaat de klok aan boord een uur terug dus hebben we een langere nacht. Verschil met IJsland is twee uur dus ook de nacht daarop zal de klok een uur terug gaan. We beginnen met twee zeedagen. Heerlijk om tot rust te komen, een mooi begin van 3 weken op de Costa Favolosa.

Wij staan op het punt om te vertrekken. Morgen gaan we verder met ons verhaal.

4 thoughts on “Vertrek vanuit IJmuiden

 1. Els de Galan schreef:

  Zo heren, de kop is er dus af en jullie vakantie is begonnen. Geniet ervan!

 2. Rob Hertog schreef:

  Veel plezier. Gaat vast lukken!

 3. Henk schreef:

  Ziet er prima uit en alles wat gedaan mest worden is gedaan dus nu Time to Relax

 4. Gerard Brink schreef:

  Veel plezier. Leuk om jullie verhaal te volgen. Op naar Groenland.

Comments are closed.