Khasab, Oman 

Dinsdag 12 december 2017

Het was gisteravond weer uiterst gezellig aan de bar, met Aafje en Agaath, Klaus, de Oostenrijkers en het koppel uit Thun. Bijzonder dat we op elke cruise altijd weer een aantal gezellige mensen ontmoeten. Overigens zijn we gisteren vergeten te melden dat we inmiddels uit de gevarenzone zijn voor piraten. De gordijnen mochten tijdens het diner weer omhoog en de buitenverlichting is overal weer aan.

Khasab ligt strategisch op het schiereiland Musandam, aan de Straat van Hormuz. Dit is een smalle doorgang tussen de Golf van Oman en de Perzische Golf. Aan de overkant ligt de kust van Iran, maar dat is te ver om met het blote oog te kunnen zien. De haven wordt omringd door steile ruige bergen, met toppen tot 1.600m hoog. Dit wordt ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd.

We hebben pas vanmiddag om 2 uur de excursie. Daarom gaan we na het ontbijt onze rondjes aan dek wandelen. We korten het een beetje in vanwege de warmte. In de haven is het een drukte van belang met veel kleine bootjes die allerlei handelswaar in- en uitladen, waaronder een kudde schapen en stapels dozen met tv’s. Volgens een mede passagier is dit illegale handel met Iran, die oogluikend wordt toegestaan. Internet wijst uit dat dit verhaal klopt. De smokkel is al jaren gaande, met een hoogtepunt tijdens de internationale sancties tegen Iran.

Na de koffie gaan we verpozen in de schaduw op ons balkon. Vanwege de schoonmaak van de balkons moeten we even naar binnen verhuizen. Ondertussen schrijft Jeroen alvast de kerstkaarten voor het personeel.

Het schip raakt al aardig in kerst stemming. De grote boom in de atrium bar is een paar dagen geleden neergezet en alle ruimtes krijgen steeds meer versiering. Bij de lunch komen ook de kerstliedjes weer voorbij. Dat past beter bij de sneeuw beelden uit Nederland dan het zonnige weer hier.

Om 1 uur zien we alle speedbootjes weer vertrekken met nieuwe smokkelwaar. Ook komt de amfibie-bus net langs gedreven. Je kunt hier ook op houten bootjes (een dow) een cruise maken door de fjorden. We zien er regelmatig een paar de haven in en uit varen.

We zijn ruim op tijd in de Isolabella lounge voor de excursie. We krijgen evengoed al snel onze bus sticker en mogen dan aan land. We spreken nog een echtpaar uit Zeeuws-Vlaanderen  (Overslag). Zoals Jeroen al had gehoord, zijn er nog meer Zeeuwen aan boord, uit Rilland en Krabbendijke.

De eerste stop is in het centrum van Khasab. Bij de souk en de moskee mogen we een half uurtje rondkijken en shoppen. De winkeltjes stellen niet veel voor. Wat souvenirs en de plaatselijke “Blokker” met zaklampen en allerhande apparatuur.

Daarna gaan we bij Khasab Castle de bus uit. Dit oude Portugese fort is volledig gerestaureerd en ingericht met verschillende tentoonstellingen. Om 3 uur klinkt weer de oproep tot gebed uit de naastgelegen moskee.

Vervolgens gaan we met de bus over de slingerende kustweg over het schiereiland, langs de steile rotswanden. We krijgen mooie uitzichten over de kustlijn. Helaas spotten we geen dolfijnen die hier veel voorkomen. Wel zien we af en toe geiten, die tegen de rotswand geplakt lijken. Ze zijn op zoek naar wat schaars groen. ‘s Avonds komen ze “thuis”. Er komen hier ook vossen voor die een geit zou kunnen aanvallen.

Na een uitzicht fotostop op hoogte, daalt de bus weer af naar de kust en bezoeken we in de plaats Bukha het tweede Portugese fort. Dat blijkt eerst nog gesloten, dus lopen wij langs het strand naar de moskee voor een foto. Maar als we terugkomen is er iemand gekomen met de sleutel en kunnen we alsnog het fort in. De laagstaande zon maakt mooi licht op de achtergelegen rotswanden.

Dan is het weer tijd om terug te keren naar het schip in Khasab. We slingeren weer over dezelfde weg terug, nu met de ondergaande zon achter ons, boven de zee.

Aan boord frissen we ons even op en kleden ons om voor het diner. Vandaag staan er Franse specialiteiten op het menu, met helaas voor ons, veel vis in de keuze. Evengoed brengt onze ober voor Co wat lekkers buiten de kaart om. Straks nog even langs de fotoshop voor wat herinneringen aan de cruise en dan naar de bar.