Civitavecchia / Bracciano

Woensdag 13 november 2019

Gisteravond vertelde een barman dat het water vannacht om 1.30 uur zou worden afgesloten. Dat kwam voor het barpersoneel nogal onhandig uit, omdat er extra schoongemaakt moest worden. Vandaag vindt namelijk de inspectie van het schip plaats door de Amerikaanse autoriteiten. Het moet goedgekeurd worden, om komende winter in het Caribisch gebied te mogen varen. Gelukkig had het barpersoneel al de nodige extra schoonmaak uitgevoerd, op rustige tijden overdag.

Vanmorgen merken we nog wel wat van de waterafsluiting vannacht. Jeroen krijgt bruin water uit de warme douchekraan. Een tijdje doorspoelen helpt niet, maar het koude water ziet er wel helder uit. Dan maar een frisse start van de dag. Co belt met de receptie, die zegt dat het water nog maar net terug is aangesloten. Als Co onder de douche stapt, is het probleem gelukkig al verholpen en wordt het water ook alweer warm.

We gaan naar dek 9 voor het ontbijt buffet. Daar treffen we barvrouw Gail, die ons een cappuccino en versgeperst sinaasappelsap brengt. Wat fijn dat we hier toch weer zo goed verzorgd worden door iedereen!

Om 8 uur gaan we van boord, rechtstreeks naar de excursiebus, die al klaar staat op de kade. We zijn als eerste aanwezig en kiezen ons plekje in de bus. Het duurt even voordat we vertrekken, omdat er twee passagiers niet op komen dagen en van twee anderen de Costa kaart niet gescand bleek.

Maar dan kunnen we op weg naar Bracciano, de bestemming van vandaag. We rijden eerst noordwaarts langs de kust en bij het plaatsje Santa Severa, waar ook een kasteel staat, gaan we landinwaarts de Apennijnen in. Het is ongeveer een uur rijden tot Bracciano, gelegen aan het gelijknamige meer. Dit meer is eigenlijk een met water gevulde vulkaankrater en het is maar liefst 165 meter diep. In de Romeinse tijd werd hier vandaan een aquaduct naar Rome aangelegd, dat nu nog steeds water brengt naar het Vaticaan.

De bus stopt aan de rand van het plaatsje en met de gids lopen we verder naar de ingang van het kasteel van Odescalchi. Hier wordt de groep gesplitst in een Italiaans en Engels sprekend deel. Wij gaan met de Engels sprekende gids van het kasteel mee. Het indrukwekkende gebouw is in de 15e eeuw door de familie Orsini in deze vorm neergezet. Het familiewapen, gedragen door een beer, verwijst naar deze Orsini’s. Een belangrijke bewoner in de 16e eeuw was Isabella de Medici, zelf ook afkomstig uit een machtige familie. Een legende vertelt dat haar minnaars via een geheime deur in haar slaapvertrek door een valluik vielen en in een put belanden vol scherpe messen. Het valluik en de put zijn er wel, maar de messen zijn echt verzonnen. In de 17e eeuw moesten de Orsini’s het kasteel wegens geldgebrek verkopen en kwam het in handen van de familie Odescalchi, die het tot op heden nog steeds in eigendom heeft.

We bezoeken een aantal ruimtes van het kasteel. Vooral de banket hallen zijn schitterend versierd met fresco’s, beschilderde balken en andere kunst. De gids geeft er steeds een duidelijke uitleg bij. In deze hallen vond de trouwerij van Tom Cruise en Katie Holmes plaats. Voor de huur van het kasteel moesten ze maar liefst 10 miljoen euro neerleggen…

Op de eerste verdieping trilt de vloer af en toe. Geen aardbeving, legt de gids uit, maar de tegelvloer ligt hier op een houten ondervloer, gedragen door de versierde balken die we zojuist beneden zagen.

Buiten kunnen we omhoog lopen op één van de torens en hebben we een schitterend uitzicht over het meer en het middeleeuwse centrum van Bracciano.

Na een uur zit de rondleiding erop en hebben we nog ruim een uur vrije tijd in het plaatsje. We kijken er een beetje rond in het oude en het nieuwe deel en gaan dan naar de verzamelplaats om gezamenlijk met de groep terug te lopen naar de bus.

Via dezelfde route rijden we terug naar de haven van Civitavecchia. Terug aan boord gaan we direct door naar de lunch. Van die banket hallen krijgt je onbewust trek! Daarna gaan we even op ons balkon uitbuiken in de zon, met de krant erbij.

One thought on “Civitavecchia / Bracciano

  1. Aafje schreef:

    Weer een prachtige dag ,en ook weer een mooie kat of was het een kater.Zwarte katten brengen die geluk?
    Maakt niet uit, hoe was het diner ,te lekker natuurlijk.
    X Aafje

Comments are closed.