Op naar Schiphol

citizenM01Maandag 1 december 2014

Vandaag gaan we alvast naar Schiphol. Morgen vliegen we rond kwart voor 9 en we kunnen wat langer van een nachtrust genieten als we alvast in de buurt zijn. Bovendien kan de NS ons dan niet verrassen met treinen die niet rijden. Toch een wat rustgevender gevoel.

Nou, de NS weet ons vandaag wat langer op het perron te houden. De trein van 16:02 zal vandaag niet rijden. Goed begin. Dan maar met de volgende trein, de intercity naar Amsterdam en dan overstappen op Sloterdijk.

Co heeft al een eersteklas kaartje gekocht. Door het nieuwe beleid van NS kost dat veel meer dan voorheen omdat je tegenwoordig niet meer voor elke afstand een overgangskaartje kunt kopen. Lekker hoor. Vanwege de koffers willen we toch eerste klas en daarom heeft Co voor het hele traject een kaartje met korting gekocht (en gebruikt dus niet zijn jaartrajectkaart voor het deel tot Sloterdijk)….. Nou ja, technisch verhaal. Laten we even kijken naar Jeroen.

CitizenM02Hij moet met zijn kortingskaart gewoon een kaartje eerste klas met korting kunnen kopen, maar de machine geeft alleen de mogelijkheid om voor 10 euro (kaartje van Co koste 9,80 euro) te upgraden. De keus om per afstand te upgraden is niet te vinden. Op de machine staat een telefoonnummer en hij krijgt een dame aan de lijn die blijkbaar al een zware dag erop heeft zitten. Ze begint over te laag saldo en Jeroen geeft aan dat hij automatisch opladen heeft. De dame reageert al heel snel in de trend van: anders hang ik op.

Ze kan op de automaat van Jeroen mee kijken en zien dat hij ook al ingecheckt heeft. Nou na wat verwikkelingen eindigt het in een veel te duur treinkaartje. In de trein spreken we de conducteur aan over het hele voorval. Die kijkt vreemd op van de upgrade die hij op Jeroens kaart leest en vertelt dat hij niet eerst had moeten inchecken. Nou daar was die dame aan de telefoon nooit over begonnen terwijl ze wel gezien had dat hij al ingecheckt was. Dus die had eigenlijk aan moeten geven dat hij weer uit moest checken.

Goed, we zitten in de trein en de reis verloopt verder wel goed. We komen op Schiphol aan en lopen naar het CitizenM hotel, op 5 minuten afstand van de terminal. Daar moet je zelf inchecken, maar er komt toch iemand vragen of het lukt en hij legt ook het een en ander uit. In het Engels.

Bij de uitdraai van de bon zitten twee waardebonnen: een drankje en een frozen yoghurt per persoon. Na de spullen op de kamer te hebben gelost, gaan we een drankje doen. Daarna lopen we naar de terminal om in te checken (nationale incheckdag) voor de vlucht want dat lukt niet per internet. Ook niet op de machines en dus in de rij voor de balie. Vanwege de extra stoel die we geboekt hebben, loopt het incheckproces buiten de normale wegen. Koffers kunnen we nog niet afgeven, maar dat wisten we en die hebben we ook niet bij ons.

CitizenM03Daarna gaan we eten in het Dakota restaurant en bar. Er staan o.a. verschillende burgers op de kaart en Co kiest de A380 fully loaded. Nu heeft hij nog niet in een A380 gezeten, maar wel gegeten. Jeroen neemt een wat bescheidener burger: Jordaan burger. Als toetje nemen we de crème brulee.

Nog even paar boodschapjes en dan weer naar de kamer. Gratis film en spelen met de verlichting. Straks op tijd naar bed.