Guadeloupe

Dinsdag 20 december 2016-12-20

Guadeloupe bestaat uit 5 eilanden waarvan de grootste twee middels 3 bruggen met elkaar verbonden zijn. Ons schip ligt aan in Pointe-à-Pitre, de hoofdstad van Grande Terre, het platte en droge eiland. Onze excursie gaat over de Rivière Salée naar het andere grote eiland, Basse-Terre, het bergrijke en natte eiland. Door de bergen hangen hier vaak wolken en regent het vaker. Het is groen en voor het grootste deel natuurgebied. De hoogste piek op dit vulkanische deel is met 1.462 meter de hoogste berg van alle Antillen.

Onze eerste stop is bij een mooie waterval, de Cascade aux Ecrevisses (waterval van de kreeften). Het is een kleine 5 minuten lopen van de parkeerplaats en er zijn mooie foto’s te maken van een waterval van 6 meter hoog.

Daarna gaat de bus verder naar het Parc des Mamelles. Een dierentuin gelegen in het tropisch regenwoud. Er is een vaste route door het park en we krijgen hiervoor anderhalf uur de tijd. Hier vinden we o.a. wasbeertjes, een natuurlijke bewoner van het regenwoud van Guadeloupe. Naast dieren die hier thuishoren, zijn er ook, zoals de gids zegt: gastdieren. Daarbij valt te denken aan katachtigen en slangen.

Slangen zijn er van nature niet op Guadeloupe vanwege de vulkaan. Er zit daardoor veel zwavel in de grond en water en daar houden slangen niet van. Voor slangen moet je maar naar Martinique gaan, zegt onze gids. Daar leven een aantal soorten waaronder zeer gevaarlijke.

Behalve het bekijken van dieren, kun je ook een parcours van hangbruggen afleggen. Dat duurt ongeveer een half uur en voert door het regenwoud. Per overbrugging mogen er maximaal twee mensen tegelijk onderweg zijn, want is maar een constructie van een paar planken en wat staaldraden. Het is een hele mooie beleving om zo door het woud te gaan.

Het is een excursie van een halve dag dus we zijn met de lunch terug op het schip. We zijn erg te spreken over deze excursie waar we vooraf een beetje twijfels over hadden. We hebben eigenlijk niet zoveel zin meer om nog de stad in te gaan. Vanaf het schip oogt het niet uitnodigend en we hebben ook even geen zin in stad. Voor de laatste keer gaan we de Samsara spa in.

We staan vroeg bij het restaurant voor het diner. Vandaag zijn er heel veel nieuwe gasten aan boord gekomen en omdat wij graag ons tafeltje willen behouden, moeten we er vroeg bij zijn. Vandaag bedanken wij ook onze obers met een envelopje met inhoud. Voor Juanito hebben we daarbij ook een afdruk van de foto waar we met hem op staan.

Tegen het einde van het diner wordt er omgeroepen dat we een minuut stilte houden voor de slachtoffers van de aanslag in Berlijn. Daarna bedanken we onze obers en gaan ons verhaaltje schrijven. Morgen nog Sint Maarten en overmorgen gaan we van boord. Maar laten we niet gaan aftellen.

2 thoughts on “Guadeloupe

  1. Ed en Willem schreef:

    Heerlijke touwbruggen. Die heb ik in Ghana ook gedaan. Als een van de weinigen. De meeste groepsleden hadden hoogtevrees of vonden het simpelweg eng. Inderdaad niet gaan aftellen maar nog genieten.

  2. Kees schreef:

    De natuur kan op vele plekken prachtig zijn en die hangbruggen heb ik -net als Ed en Willem- ook benut in Ghana; die waren zo te zien nog hoger en langer.
    Nog eventjes en dan is jullie zoveelste cruise weer voorbij. Geniet nog effies!

Comments are closed.