Aan boord van de Costa Toscana

Maandag 27 november 2023

Zoals (bijna) altijd met dit soort dagen, zijn we reeds ruim voor de wekker wakker. We hebben er zin in en beginnen onze ochtend rituelen om daarna naar het ontbijt te gaan.

We moeten de huurauto nog terug brengen en dat gaan we dan ook meteen na het ontbijt doen. We hebben de tank gisteravond al vlak voor aankomst vol gegooid, dus we hoeven niet eerst nog langs een tankstation.

Net als de vorige keer, rijden we naar het kantoor van Hertz waar Jeroen in de auto wacht en Co het kantoor binnen loopt om te zeggen dat we een auto komen brengen. De man in het kantoor neemt het hier over en zal zelf de auto ergens parkeren. We hoeven niet te wachten. Alles is goed en wij lopen terug naar het hotel.

Nu gaan we inpakken en naar de cruise-terminal die nog geen 5 minuten van de ingang van ons hotel af ligt. Bij de ingang tot het terrein moeten we nog even wachten tot we naar de terminal mogen gaan. Daar zijn wij uiteindelijk als eerste binnen. Scheelt ook dat we geen koffers af hoefden te geven want die komen via Bag-express en zijn al een week geleden bij ons thuis opgehaald. Als alles gaat zoals het moet, komen we die weer in de hut tegen.

Private Deck 19

Ook in de terminal moeten we nog wachten tot het boarding-proces begint. Als we dan mogen inchecken, is er even onduidelijkheid of we een visum nodig zouden hebben voor Oman. Dat heeft Jeroen echter vooraf allemaal uitgezocht, dus ondanks enige spanning, gaan we er vanuit dat we gewoon aan boord kunnen. Na het inchecken moeten we nog langs een tafel waar we onze kamersleutels krijgen. Eigenlijk meer dan dat, het is ook het betaalpasje aan boord.

En dan mogen we om 10:30 uur aan boord gaan. Dat gaat vrij snel nadat we de security check en paspoort controle gehad hebben. Bij binnenkomst wordt er uiteraard weer een foto van ons gemaakt tegen een zee-achtergrond. We vragen waar we onze handbagage in bewaring kunnen geven en worden verwezen naar dek 16 bij het zwembad. Dus gaan we daar naar op zoek, maar lopen vast op gesloten deuren omdat er een zogenaamde privé activiteit is. Dan maar met handbagage het schip verkennen.

We beginnen op de bovenste dekken buiten. Daarbij is er achterop een brug met doorkijk-vloer. Daarvoor moet je geen hoogtevrees hebben. We gaan van achter naar voren en leren zo het schip kennen. Ook komen we bij het zogenaamde Private solariumdek. Dat zit op etage 19 helemaal voorop. Je kunt daar alleen met een pasje heen en later horen we dat dat alleen voor suite-gasten is. Dat zijn we deze cruise dus daarom bleek ons pasje ook te werken. We treffen hier een whirlpool en ligstoelen aan. Nog geen gasten, maar zo mooi is het weer vandaag ook niet.

Het loopt tegen lunchtijd aan en we besluiten niet bij het buffet-restaurant te gaan eten, maar in het à la carte restaurant Bellavista, waar we vanavond ook zullen dineren. Er staat een hamburger op het menu. Met spekjes, en zo. Het smaakt goed en we komen er achter dat we bij de diners een tafel aan het raam hebben. Kan niet beter. Tot vanavond.

Nu gaan we de dekken 6 t/m 8 bekijken. We werken van boven naar onder. Niet dat we alles onthouden, maar zo krijgen we een beetje een beeld van wat waar ongeveer is. Er zijn veel restaurants en bars. Voor een aantal restaurants moet je bijbetalen. Voor iedereen is er een plek in een restaurant gereserveerd in een restaurant dat inbegrepen is. Er zijn twee zittingen. De eerste om 18:30 en de tweede om 20:45. Wij hebben gelukkig de eerste zitting.

De klok gaat richting twee uur en we besluiten om naar onze hut te gaan om te kijken of die al klaar is. Co maakt een video van de cabine, de grootste die we ooit gehad hebben. Daarna nog wat foto’s en dan gaan we de koffers uitpakken.

Terwijl we daar mee bezig zijn, komt de melding dat je de digitale veiligheidsoefening via de app moet gaan doen. Het betreft het bekijken van een instructievideo waarna je met zwemvest aan naar je muster station moet gaan om je Costa card te laten scannen. Doorloop je dit niet, dan moet je aan het einde van de middag aan de oefening meedoen waarbij je met zwemvest aan het hele verhaal op je muster station moet aanhoren.

Ons muster station is op dek 8 bij de Gelateria. Nadat onze kaarten gescand zijn, gaan we een ijsje bestellen. We komen op dit schip een aantal bekenden onder het personeel tegen die we op de laatste cruise hebben ontmoet. Dat is wel een fijn weerzien.

Na het ijsje gaan we terug naar de hut en daar komt onze butler ons het een en ander uitleggen. Hoewel het meeste wel bekend is, is het toch fijn dat hij de tijd neemt om dingen uit te leggen en voor het beantwoorden van vragen.

We naderen het tijdstip van vertrek. Jeroen ontdekt dat de dresscode vanavond al meteen “elegant” is. Hmm, eens kijken wat we daar mee kunnen. We hebben nog niet zo’n zin om ons al meteen volledig in het pak te hijsen de eerste dag.

Nog even het verslag van vandaag schrijven en dan komt het moment van vertrek. Zullen we daar morgen maar verder gaan?

4 thoughts on “Aan boord van de Costa Toscana

 1. Henk schreef:

  Ziet er weer prima uit. Daar kun je wel vertoeven op de zeedagen.

 2. Bärbel Wagner schreef:

  Hallo ihr beiden. Wunderschöne Kabine. Da kann man sich verlaufen. Ich wünsche euch eine schöne Zeit an Bord und ich werde euch folgen. Liebe Grüße Bärbel

 3. Nicole schreef:

  Wat een mooie grote ruimte, niet normaal. En dat balkon, geweldig.
  Heel veel plezier en benieuwd naar de verhalen

 4. Sandra Nobels schreef:

  Wat een mooie ruimte! Het is groter dan een gemiddelde appartement;-)

Comments are closed.