Bezoekje aan de paus

Zondag 16 april 2023

Voor het diner van gisteravond werden we om 18:30 uur verwacht in restaurant Manhattan op de 7e etage. We krijgen een tafeltje voor twee in de wijk van ober Vijay. We krijgen al vlot de menukaart en kiezen beiden voor de tomatensoep en de ribeye steak. Co is blij verrast om ijs bij de toetjes te zien staan. Dat hebben ze bij Costa al jaren niet meer op de standaard menukaart. Ook de rosé wijn smaakt goed hier. Het enige minpuntje is dat er geen ramen in het restaurant zitten.

Voor de drankjes in de avond gaan we naar dek 8. In het Atrium staat een band te spelen met – voor ons –  een veel te hoog volume. We zien het daarom niet zitten om hier aan de bar te gaan plaatsnemen. Daarom nemen we een kijkje in de Sportsbar, waar we barvrouw Miraflor weer tegenkomen. Ze is blij ons terug te zien en regelt meteen twee BBC’s voor ons. Die hebben ze bij MSC dus ook. Het is hier een stuk rustiger. Je kunt ondertussen op de schermen boven de bar naar verschillende sportwedstrijden kijken. Zo zien we dat de voetbalclub RC Lens gesponsord wordt door McDonalds. Dat vinden we dan wel weer grappig.

Na de limoncello en de afsluitende cola en water gaan we terug naar de hut voor onze eerste nacht aan boord. Ons eigen verdeelblokje blijkt een lang genoeg snoer te hebben om de CPAP aan te sluiten. Is dat ook weer opgelost.

We worden gewekt door de wekker, want vandaag in Civitavecchia staat er al meteen een excursie op het programma. Even later ligt het schip aan de kade. MSC lijkt hier een apart stukje in de haven te hebben voor hun schepen.

Het ontbijt nemen we bij het buffet op dek 16. Daarna pakken we onze tas en jas en gaan we naar het meetingpoint in het theater op dek 7. We hoeven hier geen bus sticker op te halen. Het busnummer stond al op onze tickets. We kunnen gewoon wachten tot ons nummer opgeroepen wordt. Dat is al meteen op de afgesproken tijd en dus we kunnen we van boord en op de kade de bus in. We doen een rondrit door Rome, dus veel foto’s zijn door het raam gemaakt. We hebben deze excursie gekozen om te knieën van Co niet teveel te belasten.

We rijden de 80km naar Rome met een sanitaire tussenstop. Die duurt wat langer dan gepland omdat één dame dacht dat ze ook nog wel rustig een sigaretje kon gaan roken ergens… Dan benaderen we het centrum van Rome over de Via Ostiense. De basiliek Sint Paulus Buiten de Muren is de eerste van de vele bezienswaardigheden die we tegenkomen. We herkennen ze nog van 25 jaar geleden, toen we Rome voor het eerst bezochten voor een paar dagen.

Langs de Porta San Paolo en de Piramide van Cestius rijden we door de oude stadsmuren heen en passeren we onder andere het Colosseum.

Na de stadsrondrit gaan we door het park van de Villa Borghese naar de muren van Vaticaanstad. Hier stappen we uit de bus en gaan we te voet verder. We zijn op tijd om nog het Angelus gebed van de paus mee te maken om 12 uur. Er staat alleen wel een lange rij om op het St. Pietersplein te kunnen komen. Je moet daarvoor namelijk door een security check.

De paus is al begonnen als we het plein op mogen. Het is even zoeken waar ook alweer het raam zit, waar vandaan hij spreekt. Maar al snel hebben we hem in de smiezen en kunnen we van grote afstand zien hoe hij het gebed uitspreekt. Het doet dat in het Italiaans, maar sommige stukjes zijn wel te volgen. Hij sluit af met ons een goede lunch te wensen. Dat doen we dan ook maar meteen met een puntje pizza bij het standje waar we met de gids weer hebben afgesproken.

De bus brengt ons weer terug naar de haven van Civitavecchia. Omdat er vandaag op zondag weinig verkeer is, zijn we daar wat sneller dan gepland. We nemen nog een kleine lunch bij het buffet en gaan dan wat rondlopen op de buitendekken van het schip.

Er is een groot gedeelte voor de jongerer reizigers, met meerdere waterglijbanen. En op dek 8 zit een zogenaamde Infinity Bridge, een stukje dek met een glazen vloer… Niet goed voor de hoogtevrees. Ook zien we dat er bij de Spa wel degelijk een gereserveerd buitengedeelte is met ligbedden en een bubbelbad. Dat gaan we dan zeker op de zeedag eens goed verkennen. We zien dat er op dek 6 ook een lang buitengedeelte is, maar dit blijkt alleen bedoeld te zijn voor de crew.

Dan gaan we nog even genieten van het lekkere zonnetje op ons balkon. Het is opnieuw lekker weer vandaag. Uit de wind, in de zon, is het zelfs hartstikke warm.

2 thoughts on “Bezoekje aan de paus

  1. Aafje schreef:

    Wat een leuke dag kan niet beter ,en ook nog mooi weer.Nu ja geniet er van ook van de rosé.

  2. Anneke schreef:

    Met de zegen van de paus kan er toch niets meer mis gaan

Comments are closed.