De oversteek naar Europa, Zeedag 1 van 5

Donderdag 9 mei 2024

Het is gunstiger om van oost naar west te reizen, want dan heb je nachten waarin de klok een uur terug gaat en je dus een langere nacht hebt. Deze reis hebben we uitgekozen omdat we nu weliswaar van west naar oost reizen, maar het leuk vinden om in Nederland aan te komen en dan geen vlucht meer nodig te hebben.

We hebben ons er dus op voorbereid dat we met name tijdens de oversteek vier kortere nachten zullen hebben, om van 5 uur tijdsverschil met Nederland naar 1 uur verschil te gaan in Tenerife. Maar gisteren hoorden we al een gerucht dat het deze reis net iets anders gaat.

Als we klaar zijn met het diner en ons naar de bar willen begeven, horen we dat niet vannacht de klok wordt verzet, maar de volgende dag om 12:00 uur ‘s middags. Dus dan gaat de klok naar 13:00 uur. Gevolg is dat we dus geen kortere nacht hebben, maar een kortere middag. We gaan naar de bar en genieten van onze drankjes en bij aankomst in de hut treffen we het programma voor de volgende dag aan en daarin staat inderdaad dat de klok om 12:00 uur vooruit gaat.

Na een ruime 8 uur nachtrust worden we wakker. Het weer is wat twijfelachtig. Veel bewolking maar ook wat blauw. Eerst maar even ontbijten. Daarna door naar dek 11 voor een poging om aan onze beweging middels wandelen te komen. Het begint goed, maar dan valt er lichte regen die door de soms wel stevige wind best voelbaar is in het gezicht.

We zakken af naar dek 3 waar we ook naar buiten kunnen en alleen heen en weer kunnen lopen. Maar het is een flink stuk en vrij beschut dus daar zetten we het wandelen voort. We zien het lichter worden en hervatten de wandeling op dek 11 wat nu goed te doen is. Na een uur gaan we wat drinken en dan lekker op ons balkon lezen.

Dan om 12:00 uur, eh 13:00 uur dus lunch. Omdat er buiten ook een soort party bezig is in het teken van het overschrijden van de Evenaar, is het vrij lang erg stil in het restaurant. Ook lekker. Het toetje doet denken aan onze tompouce, maar dan zonder de roze glazuurlaag bovenop. Hier heet het French Napoleon. Zo lekker dat Nela (de serveerster) ziet dat we er wellicht nog één lusten. Ze zegt dat de portie wel klein is en vraagt dus of we er nog eentje willen. Jeroen probeert de verleiding te weerstaan, maar Co gaat direct voor de bijl en sleept Jeroen er in mee. Lekker, geen spijt van.

Omdat we vandaag ook nog een VIP-party voor het diner hebben, vinden we het wat druk om naar de Spa te gaan en zo op de tijd te moeten letten. Na de lunch is het toch ook al bijna half 3. Dus verblijven we op ons balkon in alle rust met krant of boek en hebben een hele relaxte middag die we nog even onderbreken voor een grote cola.

Bij aankomst in de hut treffen we de “oorkondes” aan, dat we dus de evenaar overgestoken hebben, maar als Jeroen een plaatsbepaling doet van het schip, blijkt dat eigenlijk nog niet het geval. Je kunt het ook checken in de badkamer, door een laagje water in de wastafel te laten lopen en dan de stop eruit te trekken. Als het water tegen de klok in weg kolkt, ben je nog op het zuidelijk halfrond. Als het met de klok mee weg spoelt, ben je op het noordelijk halfrond.

Nu verslag maken en dan gaan we straks toch even kijken bij de VIP party, ook al stelt dat eigenlijk nooit heel veel voor. Gewoon even ons gezicht laten zien.

3 thoughts on “De oversteek naar Europa, Zeedag 1 van 5

 1. Henk schreef:

  Wel een goed idee om de tijd overdag terug te zetten. Iets sneller eten en dan heb je nog wat aan de dag.

 2. Nicole schreef:

  Dat links of rechts ronddraaien is dus echt waar. Ik had het wel eens van iemand gehoord en toen dacht ik, jaja, zal wel.
  Weer erg leuk jullie verhalen te lezen. Geniet er nog maar lekker van.

 3. Sandra schreef:

  Wat slim dat uur overdag te korten!! En van dat water hoorde ik al van een collega gek idee!

Comments are closed.