Narvik dag 1 i.p.v. Leknes dag 2

Woensdag 13 juli 2022

Voor wie de voorgaande verslagen niet heeft gelezen: we zouden volgens de originele planning vandaag nog in Leknes liggen maar vanwege de verwachting van slecht weer aldaar en omdat er getenderd moet worden omdat het schip niet aan een pier kan liggen, zijn we eerder naar Narvik gevaren en blijven we hier vannacht liggen.

Het gevolg voor onze planning is dat onze excursie van vandaag met onder andere een bezoek aan een IJsbar, niet door gaat. We hebben besloten geen andere excursie voor vandaag te boeken en vandaag te kijken wat we gaan doen.

We ontbijten in het restaurant op dek 3 waar we bijna elke dag ontbijten en zowaar hebben ze voor Co twee heerlijke donuts geregeld. We worden dus weer goed verzorgd. Het miezert buiten en de verwachting was dat dat de hele dag zou gaan duren, maar in de loop van de ochtend wordt die verwachting bijgesteld en zou het vanaf 12 uur droog moeten blijven.

We besluiten daarom de ochtend in alle rust aan boord door te brengen en vanmiddag dan Narvik in te gaan. Tot de lunch brengen we door in de hut met lezen en wat internetten. Paar mailtjes beantwoorden en zo. Toch lekker dat je nu met je mobiele telefoon zonder extra kosten in de EU kunt internetten zoals in Nederland. Door de telefoon als hotspot in te zetten kunnen we dus ook met de laptop browsen.

Na de lunch gaan we ons voorbereiden om van boord te gaan. Zoals later blijkt, kleden we ons veel te warm aan. We gaan het schip af en lopen naar de stad. Dat zou ongeveer 2,5 kilometer moeten zijn. Het centrum is vrij modern en niet erg interessant. Er is een Oorlogsmuseum waar tevens de tourist-information is gehuisvest. Daar halen we een plattegrond en daarmee gaan we veder aan de wandel.

We lopen min of meer het centrum uit naar het treinstation van Narvik. Het station heeft 1 perron. Hiervandaan vertrekt o.a. de Arctic Train. Dit is de trein die over de Ofoten spoorlijn naar de grens met Zweden rijdt, en weer terug. De lijn is in 1902 aangelegd, om ijzererts vanuit noord Zweden naar de ijsvrije kust van Noorwegen te kunnen brengen en vervolgens te kunnen verschepen. Het was destijds de meest noordelijk gelegen spoorweg. We zitten hier immers nog boven de poolcirkel. Volgens de dienstregeling die Jeroen heeft opgezocht, moet de terugkomende trein bijna binnen lopen. We wachten daar dus even op.

Daarna lopen we verder over een begraafplaats, met o.a. een oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog, om naar een parkje te gaan waar een mooie beekstroom doorheen loopt met verschillende watervallen. Daarna gaan we door een wijk waar we een oude kerk aantreffen die van steen gemaakt is. We komen ook nog een heel aanhankelijke kat tegen, die meteen op ons af komt rennen voor een knuffel. Dan lopen we weer terug naar het centrum en na een bezoekje aan de souvenirshop, lopen we terug naar het schip.

De telefoon heeft vastgelegd dat we ruim 8 kilometer gelopen hebben en ruim over de 13.000 stappen hebben gemaakt. Dat is een dag goed besteed. Bij aankomst op het schip gaan we direct door naar de bar voor koffie, water en cola (Pepsi Max). Dan terug naar de hut terwijl de klok rustig doortikt richting het diner.

5 thoughts on “Narvik dag 1 i.p.v. Leknes dag 2

 1. Aafje schreef:

  Dat is weer iets anders 8 km
  Lopen ,vanavond een extra toetje

 2. Agaath schreef:

  Goedenavond net het verslag van vandaag gelezen jullie zijn nog altijd heel gezond en sportief bezig. Wat is Noorwegen toch een indrukwekkend en mooi land . Ik wens jullie verder nog een hele fijne vakantie groetjes Agaath

 3. Nicole schreef:

  Wat een mooie cruise is dit! En ik genietbare enorm van de verhalen.
  Geniet er nog van.

 4. Els schreef:

  Weer een mooi verhaal, ik krijg zo een leuk beeld van Noorwegen.

 5. Anneke schreef:

  De dag ondanks slechtere berichten toch goed besteed. Laat Lilah het maar niet zien, dat geaai met een indringer, hahaha

Comments are closed.