Palermo van bovenaf

Woensdag 29 november 2023

Gisteravond hebben we weer een prima diner gehad met een prime rib filet als hoofdgerecht. We groeten nog twee Franse gasten, die ook op onze laatste cruise naar Groenland aanwezig waren. Als we het restaurant uit lopen, komen we langs de Gelateria, waar we even bijpraten met Mary Grace en Cedy én uiteraard nog een ijsje eten.

Dan gaan we een keer naar de Grand Bar Leonardo om een cocktail te drinken. Daar ontmoeten we bartender Adrian, die ons voorgesteld werd door bartender Jeffrey. We krijgen het nog druk om alle crew hier te ontmoeten. De suggesties vliegen ons om de oren. Vervolgens gaan we door naar de casino bar Granducato, waar we de rest van de avond verblijven.

Vanmorgen kunnen we rustig aan doen. Het schip komt pas om 10:00 uur aan in de haven van Palermo. Na de ochtendrituelen en het ontbijt, gaan we naar beneden om van boord te gaan. Om 10:30 uur start onze excursie van vandaag, een rondwandeling door het centrum van Palermo, waarbij we een tweetal bijzondere uitzichtpunten gaan bezoeken.

De bus rijdt ons de haven uit en dropt ons bij de Porta Nuova, één van de oude stadspoorten van Palermo. Hier begint onze wandeling door het centrum van de stad. Als eerste komen we aan bij de kathedraal, die een mengelmoes van bouwstijlen heeft gekregen door de eeuwen heen. We mogen even binnen kijken, maar het interieur van de kerk is eigenlijk niet zo bijzonder.

Vervolgens gaan we door een paar smalle steegjes naar de wijk Ballarò. Hier is de bekende multiculturele markt van Palermo, waar je vooral veel Street food treft. We krijgen even tijd om hier rond te struinen en wij kopen er twee arancini, rijstballen met vleesragout. Die calorieën kunnen we best gebruiken voor de volgende stop.

We gaan namelijk de Torre di San Nicola beklimmen, waar je volgens eigen zeggen het beste uitzicht over Palermo hebt. De toren is gebouwd in de 13e eeuw en staat naast de gelijknamige kerk. Het eerste stuk van de trappen valt nog wel mee, maar dan volgt een lange en vooral smalle spiraaltrap naar de top van de toren. Gelukkig bereiken we heelhuids de uitgang en kunnen we inderdaad genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Na het bezoek aan de toren, gaat de wandeling verder en komen we uit bij het stadhuis. Op het plein voor het stadhuis staat een enorme fontein. Deze werd gekocht door de stad Palermo van een edelman die hem wel besteld had, maar hem niet kon betalen. Men dacht dat als het plein voor het stadhuis vol zou staan met de fontein, dat er geen ruimte meer over zou zijn voor protesten van burgers. Dat bleek uiteraard een misrekening.

Naast het stadhuis staat het klooster van Santa Caterina. Hier gaan we naar binnen voor een bezoek. We starten in de prachtige kloosterkerk, vol met schitterend bewerkt marmer. Dan begint de eerste klim naar de balustrade. Hier krijgen we zicht op de mooie kloostertuin en de voormalige kamers van de nonnen, die tot 2014 in gebruik zijn geweest.

Dan volgt de laatste klim, naar het dak van de kloosterkerk, waar we opnieuw een mooi uitzicht over de stad krijgen. Deze trappen zijn gelukkig iets gemakkelijker te beklimmen dan eerder in de toren. Als beloning krijgen we beneden in de tuin nog een lekkernijtje, een vers gebakken cannolo, een gerold koekje gevuld met ricotta.

Om 14:30 uur zit de excursie erop en gaan we met de bus weer terug naar de haven. Aan boord kunnen we nog even van het lekkere weer genieten op ons balkon, met een welverdiend colaatje. Butler Sushant komt vragen of alles in orde is en of we nog speciale wensen hebben. Maar we kunnen niks bedenken, we zijn helemaal tevreden. Het was weer een mooie dag zo!

One thought on “Palermo van bovenaf

  1. Sandra Nobels schreef:

    Wat prachtig allemaal en wat staat die “hoed” je leuk Jeroen

Comments are closed.