Woensdag 20 juli 2011

DSCF0940_resizeKasteelheren op vakantie

Nog even terugkomen op gisteravond. We hebben na het typen van ons blog nog heel gezellig met barvrouw Giota beneden aan de bar gezeten. Vanwege de extreem lange dag en de al genuttigde alcohol wilden we het op fris houden, maar Giota kon het toch niet laten een kleine cocktail met Disaronno en ananassap voor te zetten: heerlijk!

Vanmorgen gelukkig zonder kater opgestaan. Halverwege de nacht hebben we toch maar de airco aan gedrukt, omdat het anders te warm werd in de kamer. Bij het zwembad een lekker ontbijtje genomen met verse broodjes en Griekse yoghurt.

We besluiten om vanmorgen meteen maar het oude kasteel van Parga te gaan beklimmen. We zoeken onze weg door de gezellige trapstraatjes met allerlei winkeltjes en staan dan opeens voor de Venetiaanse poort. Parga is heel lang uit handen van de Turken gebleven, maar uiteindelijk hebben die toch een periode de macht overgenomen. De meeste bewoners zijn toen ook uit Parga vertrokken. Hoger op het oude kasteel vind je de poort van de Turkse veldheer Ali Pasja, met als wapen de dubbele adelaar. Op de top is een ruimte waar Ali Pasja een badkamer had, van waaruit hij een uitzicht had over heel Parga en omgeving. Vanaf het kasteel kun je ook naar andere kant van Parga kijken, waar het mooie zandstrand van Valtos ligt. Het lijkt daar een stuk rustiger dan op het Krioneri strand in Parga zelf.

Hierna dalen we weer af naar de stad en scoren ondertussen de tweede knuffel van de vakantie: een “I love Greece” beertje. We lunchen weer bij Jevse aan de boulevard met een pita gyros en lopen dan terug naar het hotel om de auto op te halen. We gaan nog een ritje maken naar Sivota, een kustplaatsje verderop naar het noorden. Daarvoor moeten we eerst de gigantisch steile helling van het hotel af, wat gelukkig geen probleem is. Daarna tanken we voor de ongelooflijke prijs van 1,83 per liter de auto vol en gaan vervolgens op weg.

Bij het bergdorpje Anthoussa wordt de weg zo smal dat een tegemoetkomende vrachtwagen voor wat problemen zorgt. Gelukkig komen we met wat manouvreren zonder krassen langs elkaar. Helaas is de parkeerplaats bij Anthoussa helemaal vol, zodat we maar gewoon doorrijden richting Sivota. Verderop zien we politie met zwaailichten staan. Er blijkt een kleine bosbrand te zijn.P1000368_resize Het lijkt erop dat de boel onder controle is en we mogen ook gewoon doorrijden. De bergen om Parga heen zijn mooi groen en hier en daar heb je mooie uitzichten over de kustlijn. In Sivota parkeren we de auto en lopen richting de boulevard. De haven ligt vol met luxe (zeil)jachten. Het is een aardig plaatsje, maar ja, Parga is eigenlijk zo mooi, dat het lastig zal worden om dat nog te overtreffen in deze vakantie.

We besluiten weer terug te rijden naar Parga en nemen nu de route die meer langs de kust volgt. Er zijn een heleboel kleine baaitjes met strandjes bij Sivota in de buurt. Dat ziet er heel mooi uit. Terug bij Hotel Enetiko nemen we weer een verfrissende duik in het zwembad en genieten we van de zon. Er drijft opeens een regenbui voorbij, maar het blijft bij een donkere wolk. Wel minder is de overlast van een luidruchtig Nederlands gezin met kinderen… Je schaamt je zo bijna voor je nationaliteit.

Omdat we nog een banaan en een tosti bij het zwembad hebben gegeten, gaan we wat later dineren. Dit keer gewoon in het centrum aan de boulevard. Nadeel van Yannis was namelijk dat we daar gisteren behoorlijk lek zijn gestoken door de muggen… We hebben vandaag zin in giouvetsi (een kalfsvlees schotel met pasta-rijst) en dat hebben ze op de kaart bij Taverne Arkoudas. We worden door twee vrolijke mannen aan tafel gezet met een woordje Nederlands (hoeft helemaal niet, maar van hun was het wel leuk) en we krijgen meteen een ouzo van het huis. Er lopen twee katten rond bij het restaurant, maar ze zijn nogal kieskeurig met hun aandacht. Het lijkt erop dat er in Parga geen zwerfkatten probleem is. We zien maar weinig katten buiten en die zijn meestal goed verzorgd. De voorgerechten komen eraan: de dolmades van Jeroen smaken fantastisch en de uiensoep van Co is ook prima. De giouvetsi smaakt best goed, maar we hadden er iets meer van verwacht. Als verrassing krijgen we ook nog een toetje van DSCF0950_resizehet huis, met meloen en een soort pudding-taart. Voor het belachelijke bedrag van 34 euro gaan we weer de boulevard op om nog een ijsje te halen. Het is gezellig druk in Parga en met alle lichtjes en dansende bootjes is het een prachtig gezicht. Zo nog even een borrel doen bij Giota aan de bar beneden.