Vrijdag 5 november 2010

DSCF0081_resizePort Adelaide en Hallett Cove

Gisteren uiteindelijk pas half 12 gaan slapen en vandaag zijn we om 7 uur wakker. We gaan weer ontbijten bij de Subway. Nu nemen we een broodje met ei, worst en spek. Hebben we toch een soort van Engels ontbijt. Ook nemen we weer orange-mango juice van Daily Juice. Ik vraag of het klopt dat dit typisch South Australian is. Ik heb het 10 jaar geleden ook elke ochtend gedronken in Adelaide en we konden het nergens anders in Australië vinden. Nou, we hoeven niet meer te zoeken want mijn vermoeden wordt bevestigd.

We lopen naar het internetcafe om het verhaal van gisteren te plaatsen. Vervolgens stappen we in de auto en rijden naar Port Adelaide. Vroeger was dat een actief plaatsje met haven en “wool stores” maar tegenwoordig is er niet veel activiteit meer. Er staan een aantal mooie gebouwen uit betere tijden en je kunt op de boot stappen voor een rondvaart van 2,5 uur op de rivier met de kans dolfijnen te zien. Wij beperken ons tot rondwandelen en het beklimmen van de vuurtoren die daar in 1985 geplaatst is. De vuurtoren heeft vroeger op een geheel andere plaats gestaan en is nu niet meer in dienst. We klimmen binnendoor omhoog en wurgen ons door een nauwe opening om boven naar buiten te kunnen voor een mooi uitzicht.

PICT2791_resizeAls we naar beneden willen gaan, horen we stemmen van 2 mannen die omhoog komen. Omdat het erg krap is op de wenteltrap, wachten we de aankomst van de steigers even af. We raken met hen in gesprek en één van hen blijkt uit Nederland te komen en Jeroen hoort aan het accent dat hij uit Zeeland komt ( een Medendorp uit Nieuwdorp). Hij is bij zijn broer op bezoek en diens schoonvader geeft hem nu een rondtoer.

Tijdens een leuk gesprek biedt de Australier ons een kortingsbon aan voor het Maritiem museum. Daarvoor moeten we beneden dan even wachten om mee te lopen naar de auto. Daar heeft hij een heel boek met allerlei kortingsbonnen. Zo ook voor het dierenpark Cleland een bon voor 25% korting. Daar gaan we mogelijk morgen heen.

Bij het wandelen door Port Adelaide komen we ook een drank-drive-in tegen. Heel apart. Twee rijstroken met een bar vol flessen drank.

Het Maritiem museum is aardig maar geen hoogvlieger. Door de kortingsbon (1 persoon gratis) is het leuk, maar anders best duur voor wat het is.

We hebben trek gekregen en bestellen een broodje en een drankje tegenover het Maritiem museum. Daarna rijden we naar Hallet Cove Conservation Park, een tip van de Belgische gemeente-ambtenaar. Het is even zoeken met de route, maar dankzij de gratis Nokia routeplanner, komen we uiteindelijk precies op de plek van bestemming. Het is een mooi gebied langs de kust met heel verschillende bodemlagen. Voer voor geologen, dus. Bovendien een mooi uitzicht over de zee. Het hoogtepunt van het park is Sugar Loaf. Tja, hoe beschrijf je dat beter dan: zie foto.

Aan de rand van het park nemen we een muffin en een cola en zien opeens dat er op een bord gewaarschuwd wordt voor slangen in het park. Daar maken we maar even een foto van, maar terug moeten we toch (maar niet door hoog gras). We zijn niet bang voor een paar pootloze beestjes.

DSCF0115_resizeWe rijden in de avondspits terug naar het hotel en besluiten vandaag lekker simpel te gaan Mac-en. Daarna maken we een laatste rondje door Adelaide want morgen gaan we op weg naar de volgende bestemming. Het is vrijdagavond en behoorlijk druk op straat. Ze hebben hier duidelijk zin om het weekend te gaan vieren!

Het was leuk om weer terug te zijn in Adelaide. Te herkennen wat er 10 jaar geleden was, maar ook te zien dat er veel veranderd is. Er is meer hoogbouw gekomen en er staat meer hoogbouw op de planning. En dat terwijl het 10 jaar geleden zo’n leuke stad was met maar heel beperkt hoogbouw. Ook de trams zijn vervangen door moderne exemplaren. Hoe zal het hier over 10 jaar zijn?