Dag 13, woensdag 1 juli 2009. Canada Day

DSCF6335

Gefelicteerd Canada, met je 142e verjaardag! Het is vandaag Canada Day, de nationale feestdag hier. In een strakblauw Lake Louise wordt om 9:00 uur ‘s morgens de vlag gehesen, onder begeleiding van een doedelzak. Het volkslied wordt netjes meegezongen door het handjevol mensen dat zo vroeg al bij het meer aanwezig is. Ons hotel organiseert nog meer activiteiten vandaag, zoals een ‘polar bear dip’  in het meer (maar dan zonder de Unox mutsen). Maar helaas, dan zijn wij al vertrokken naar Calgary.

Na het ontbijt pakken we de koffers weer en checken uit. De rekening was al onder de deur door geschoven vanmorgen vroeg. Beneden wordt de auto voorgereden en worden de koffers voor ons ingeladen. We zijn vanaf nu weer op onszelf aangewezen…, hahaha!

We tanken de auto vol in het dorp en nemen dan de oude route richting Banff: de Bow Valley Parkway. Dat gaat op een rustig tempo, want de maximum snelheid is hier 60 km per uur. Sowieso hebben de meeste snelwegen in Canada een maximum snelheid van 90, 100, of hooguit 110. Voelt hier heel normaal aan, maar dat zou je in Nederland eens moeten proberen voor te stellen…

Ook op deze weg maken we weer een paar stops voor het uitzicht. Bij Castle Mountain raken we nog even in gesprek met een Nederlands stel die net aan hun vakantie zijn begonnen. Ze waren nog aan het opwarmen van een koude nacht in hun camper. Hoewel het schitterend weer is, zijn de nachten hier op deze hoogte natuurlijk behoorlijk fris! Verderop bij Johnston Canyon maken we nog een wandeling door de kloof naar de onderste waterval. Het is kennelijk een populair familie-uitje op een dag als vandaag, want het parkeerterrein puilt uit.

Bij Banff gaan we de snelweg af om te lunchen in het dorp (hoera! weer een Mac na ruim een week! 😉 ) en we bezoeken daar nog de Cave and Basin National Historic Site. Hier zijn twee van de thermale bronnen van Banff en dit is uiteindelijk ook de plek van het ontstaan van de Nationale Parken in Canada. Er waren verschillende claims op het land van de bronnen en in 1885 werd dit gebied daarom door de regering aangewezen als een natuurreservaat. Het gebouw van het bassin dateert uit 1910. Het zwembad zelf is niet meer in gebruik. Vanuit het gebouw kun je naar de grot lopen waar de andere zwavelbron uit komt. Daar zie je ook bovenin het gat in de grot, waar de bron van bovenaf is ontdekt. Het ruikt er natuurlijk weer lekker naar zwavel. Dat doet ons denken aan Rotorua in Nieuw-Zeeland.

We laten Banff verder voor wat het is en rijden door naar Calgary. Al snel zien we de hoge bergen achter ons verdwijnen en worden de kale scherpe bergtoppen vervangen door groene glooiende toppen. Calgary ligt evengoed nog op 1.084 meter boven zeeniveau. Voordat we het centrum in rijden, zien we nog de Olympische skischans van 1988 langs de weg. We vinden het hotel redelijk makkelijk. Het ligt lekker centraal. Na het inchecken kunnen we DSCF6373de auto in de parkeergarage zetten. Dit keer geen luxe kamer, maar wel lekker de ruimte. En bovendien een volledig uitgeruste keuken in de kamer! Kleine kans dat we hier piepers en groente gaan koken, maar toch handig. Rond half 5 lopen we de stad in voor een korte verkenning en wat te eten. Het voetgangersgebied op 8th Avenue ziet er heel gezellig uit, met veel historische gebouwen. Daaromheen veel moderene kantoorgebouwen en natuurlijk de Calgary Tower. Daarbuiten is het vooral weer erg rommelig en lelijk, net zoals in Vancouver eigenlijk. Het is in het centrum nog druk vanwege Canada Day, maar ook vanwege de Stampede die morgen begint. Dat is een jaarlijks rodeo-festijn, waar de hele regio op af komt. Zo liggen er overal strobalen voor de deuren van winkels (inclusief de lounge in ons hotel) en zie je veel posters en stickers op ramen geplakt. Vrijdagochtend kunnen we nog net de parade meemaken voordat we naar het vliegveld moeten.

We nemen de diner-voor-2 special bij Milestone’s en lopen daarna nog wat verder door de stad. In het rommelige gebied zien we een volkstuintjes-project, zoals ook in Vancouver, en daar omheen zit een hele kolonie grondeekhoorns. Die stellen de volkstuintjes ook wel op prijs! We gaan weer terug naar het hotel, omdat we geen fut hebben om tot 11 uur te wachten op het vuurwerk. Bovendien is het gaan regenen. We zien nog wel wat vuurpijlen vanuit de hotelkamer, maar het lijkt geen spectaculair vuurwerk te zijn. Morgen gaan we verder rondkijken hier.