Dag 6, woensdag 24 juni. Water, water, water

DSCF5829

Na een heel rustige nacht (op een paar zoemende mugjes na), worden we wakker in een half bewolkt Wells Gray. We hebben met eigenaresse Regina om 9 uur afgesproken voor het ontbijt. Naast het buffet met o.a. vers fruit, staat er vandaag eggs benedict op het menu. Nog nooit gehad, maar het smaakt heel lekker. Voor de collega’s bij de Belastingdienst: kijk maar even op Wikipedia! 😉

Regina neemt met ons nog even door wat de beste opties zijn voor dit park, als je er slechts één dag kunt doorbrengen. We regelen nog wat waterflesjes voor onderweg bij haar en stappen dan in de auto. De eerste stop is de Green Mountain uitkijktoren. Hiervoor moeten we 4km op een smal onverhard weggetje omhoog rijden. Het uitzicht is inderdaad heel mooi. Je kunt rondom kijken naar de valleien, meren en besneeuwde bergtoppen in dit park. Gelukkig had Regina ons gewaarschuwd dat de muggen in deze tijd van het jaar ook overdag hardnekkig zijn. Dus lange mouwen aan en muggenmelk opgesmeerd!

Daarna rijden we door naar Dawson Falls, een indrukwekkende 91 meter brede waterval in de Murtle rivier. Het uitzichtpunt komt tot heel dicht bij het water. Je kunt er wel uren naar blijven kijken. De volgende stop is het hoogtepunt van dit park: Helmcken Falls. Het water klettert 145 meter naar beneden in een grote kom en daarmee schijnt de waterval 2,5 keer zo hoog te zijn als de Niagara, maar wel veel smaller. De rotswanden rondom Helmcken Falls zijn net zo indrukwekkend. De vallei is ontstaan doordat een heel stuk aarde is weggeschoven door het schuiven van de aardplaten. Hierna wordt de weg in het park onverhard en dat geeft nogal wat stof en modder op de auto. We stoppen weer bij de Ray Farm, een oude vervallen boerderij, waar ook natuurlijke waterbronnen zijn. Je schijnt het te kunnen drinken, maar het ziet er niet heel aanlokkelijk uit. Het begint nu helaas te regenen, zodat we onze wandeling hier langs Alice Lake halverwege afbreken. We zien daar trouwens wel heel veel poep langs het pad liggen. Google leert ons net dat het geen berenpoep was, maar eland-poep. Moose droppings, dus.

We besluiten door te rijden naar het einde van de weg in het park, bij Clearwater Lake. Daar is ook een winkel, waar we wat voor de lunch zouden kunnen kopen. De winkel blijkt gesloten, zonder mededeling wanneer hij weer open zou moeten gaan… We proberen het wat verderop bij het kantoor van de boottochtjes en zowaar kunnen we daar een lunch krijgen: soep met salami-sandwiches. We laten de boottochten voor wat ze zijn en rijden terug over de Clearwater Valley Road. We stoppen nu bij Baley’s Chute, een enorme stroomversnelling in de Clearwater River, waar de zalmen in de herfst spaak lopen en vervolgens een stukje afzakken om daar kuit te schieten.

Daarna wagen we een gokje of het boven op Trophy Mountain misschien droog en zonnig zou zijn. Je kunt daar naar mooie bloeiende alpenweides wandelen, waar volgens Regina de bloemen net uit de sneeuw omhoog zouden steken. Hiervoor moeten we 15km bergop rijden over een weggetje dat nog het meest weg heeft van een droge rivierbedding. We hopen maar dat de huurauto het houdt… Eenmaal boven blijken we verkeerd gegokt te hebben. We zijn een kilometer omhoog gereden, dus is het er koud, winderig en nog steeds regenachtig en geen sneeuw. Onverrichterzake zakken we de 15km over de rivierbedding weer af.

Het raakt tegen etenstijd en we besluiten wat in het dorp buiten het park te gaan eten. Daarbij rijden we dan eerst nog langs Spahat Falls, ook weer een hele mooie waterval van 75 meter hoog, die door dikke lagen lava-gesteente heen snijdt.

Het is even zoeken in Clearwater naar een geschikte eettent, maar we vinden er één en genieten van een eenvoudige doch voedzame maaltijd! Eenmaal terug bij de Bed & Breakfast laten we Regina de kamer nog even sprayen voor muggen en zetten we nog een lekker kopje thee <slurp>.

Vangst van de dag: twee eekhoorns, waarvan er één heel wijsneuzerig op de weg bleef zitten, een marmot of een grondeekhoorn, een haasje, wat mooie vogels en vlinders en heel veel muggen. Nog geen beren dus! Misschien meer geluk in Jasper, onze volgende bestemming waar we morgen naar toe gaan.